od Radek II 15. 12. 2005 14:32
ono je to tak: pri tom type "farbosleposti" co mam ja, mam posunute vnimanie zelenej farby smerom k cervenej, takze ich nedokazem tak dobre rozoznat. (oberat lesne jahody je fakt brutalita). oko rozoznava len 3 farby, modru, zelenu a cervenu a ich vzajomne pomery, ale vtip je v tom, ze ty mozes rovnako vyzerajucu farbu namiesat strasne vela sposobmi. ako zltu uvidis monochromaticku zltu (napr. ked hodis kuchynsku sol do plamena), ale aj zmes cerveneho a zeleneho svetla, pripadne zmes viacerych inych farieb v spravnom pomere. ked sa pokusis namiesat z cervenej a zelenej rovnaku zltu ako tu sodikovu, neuvidis medzi nimi nijaky rozdiel, ale ja ano, lebo moje oci su viac citlive na inu zelenu, pripadne inu cervenu ako tvoje. naopak, keby som ja miesal zltu tak, aby bola pre mna rovnaka, pre teba by rovnaka nebola, asi by bola viac do cervena, lebo tu zle vidim a tak by so jej tam musel dat viac.
inak v druhej svetovej sa ludia s mojou ocnou vadou (ci skor vlastnostou ?) pouzivali v prieskumnych lietadlach, lebo lepsie vidime cez kamuflaz - ta zelena je pre nas skratka ina..
Nikdy som nič nedokončil, teraz ale