Svítí jedna 100 W žárovka jako dvě 50 W ???

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod labid 23. 2. 2006 10:34

Chystám se koupit si LED svítilnu a v nabídce je buď jedna s jednou LED diodou o velkém výkonu, nebo s osmi LED diodama, z nichž každá má zhruba čtvrtinový výkon než ta vysokosvítivá. A proto by mě zajímalo, která z nich bude svítit víc. Díky!
labid
Junior

Odeslat příspěvekod theKing 23. 2. 2006 10:50

Myslím, že se hlavně bude měnit jas v závislosti na vzdálenosti. Ačkoliv budou mít třeba ve výsledku stejný výkon, nebude to svítit tak jako ta vysocesvítivá.
theKing
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 23. 2. 2006 11:17

Já myslím (a třeba mně to někdo velmi lehce vyvrátí), že světelný výkon bude zhruba stejný, rozdíl ale bude v rozložení světelného výkonu. Odhaduji, že ta jedna LED bude mít užší světelný kužel (ale také to může být právě naopak, tohle je můj víceméně laický odhad).
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod WarCZ 23. 2. 2006 11:34

všechno to je teorie co ale nemam rad na LED je strobo efekt kdyby to dokazali potlačit...
https://zabovreska.webnode.cz/
Hodinky: Pebble Steel
Registrován od 19. 2. 2006
WarCZ
Pokročilý

Odeslat příspěvekod labid 23. 2. 2006 11:44

To je právě otázka. Srovnával jsem to proto se žárovkama. Když budu mít jednu 100 W a jinde 5 x 20 W, tak podle mě v té místnosti s tou jednou 100 W bude daleko větší světlo i když celkový výkon bude stejný. Nebo se pletu?
labid
Junior

Odeslat příspěvekod xoj 23. 2. 2006 13:37

z katalogu Phillips:
zarovka 50W se nevyrabi standard je 60W

zarovka 25W ..... 215 lumen
60W .... 710lm
75W......930lm
100W....1380lm

tudiz je jasne ze jedna 100W da vice svetla nez jakakoliv kombinace slabsich s celkove stejnym vykonem. Priblizne je jedna 100W=2x60W co do svitivosti

naprosto stejne to funguje u zarivek kde 3 trubice 60cm (3x18W)daji stejne stvetla jako jedna 120cm(36W)

lze predpokladat ze s LEDkama to bude obdobne ;)
xoj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xshreck 23. 2. 2006 13:51

videl sem baterku s 8-mi led a svitila perfektne..dyztak popros prodejce jestli by ti neukazal jak svitej
Raelita je iluze způsobená nedostatkem alkoholu v krvi...takže pijte :)
xshreck
Junior

Odeslat příspěvekod jirka47 23. 2. 2006 15:24

Teď budu mluvit pouze o žárovkách:

Jedna 100W svítí rozhodně víc jak dvě 50W. Pokud jsou ovšem obě na stejný napětí. Je to dáno tím, že účinnost světelné přeměny je dána tloušťkou rožhaveného vlákna a tím intenzitou elektrického proudu. Pokud půjdeš dál, pak zjistíš, že 100W žárovka na 24V svítí více jak 100W žárovka na 240V (což mám vyzkoušeno - je to fakt rozdíl). A 100W žárovka na 12V pravděpodobně svítí ještě více (to jsem nezkoušel - takovou žárovku nemám).
jirka47
Junior

Odeslat příspěvekod slim-tim 23. 2. 2006 21:13

jestli je to solidni obchod, meli by umoznit je otestovat ne? treba s pjeknou prodavackou v temny chodbe ;)
slim-tim
Junior

Odeslat příspěvekod Lemur 25. 2. 2006 03:37

WarCZ píše:všechno to je teorie co ale nemam rad na LED je strobo efekt kdyby to dokazali potlačit..../quote]

"Strobo efekt" je jen tehdy, kdyz je LED napajena pres pulzni zdroj prevadejici pracovni napeti pro LED (cca. 3.5V az 4V) z nizkeho napeti baterie (napr. 1.5V) a pouze tehdy, kdyz ten zdroj nema na vystupu filtracni LC clen. Baterky, co maji LED pripojene primo k bateriim zadnym podobnym efektem netrpi.

A k tem zarovkam - u nich je jeste navic problem v tom, ze ucinnost (tj. proceno prikonu premeneneho na vykon v oblasi viditelneho svetla) je silne (mocninne) zavisla na teplote vlakna (viz. zareni abs. cerneho telesa). Proto 12V a 24V zarovky sviti vice nez ty na 230V, ktere maji mnohem tenci vlakno s vetsim povrchem, jehoz pracovni teplota musi byt nizsi (mech. vlasnosti, odpar kovu, odvod tepla pres zavesne dratky a pod.). Zarovky na 230V s nizsim vykonem maji vlakno jeste tenci, proto je na nahrazeni stowattovwe zarovky treba dvou sedesatiwattovych nebo (podle xojovy tabulky) setsti petadavcetiwattovych.
Lemur
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod wojta 25. 2. 2006 10:01

No, LEDky mají většinou malý úhel vyzařování, zak bude 8 LEDek lepší než 1.
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod xshreck 25. 2. 2006 12:33

ja bych taky vzal spis tech 8...sviti to jak svin...mel to jeden vedouci na tabore a kdyz na me posvitil, tak sem videl jen bile svetlo a nic...sila jak svin
Raelita je iluze způsobená nedostatkem alkoholu v krvi...takže pijte :)
xshreck
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 25. 2. 2006 13:06

No to bych ho zažaloval :P, na těch baterkách je napsáno, že se s nimi nesmí svítit do očí. Svítivost je velmi vysoká. Jestli teď už nic nevidíš, tak máš nejspíše zničenou sítnici.
wojta
Pokročilý