Lenovo ThinkPad X100e - problém s grafikou v Lubuntu

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jakub.michalek 12. 12. 2020 20:21

Dobrý večer všem,

mám tady takovou menší trosku jménem Lenovo ThinkPad X100e (AMD Athlon Neo MV-40, 2 GB RAM, 120 GB SSD). Vzhledem k tomu, že se na tom jakýkoli Windows vleće jako hlemýžď, řekl jsem si, že bych na to zkusil nahodit Lubuntu v x86 verzi (x64 riskovat nechci, obávám se, že by to nestíhalo).

Live systém z USB flash disku naběhne v pořádku včetně korektního rozlišení obrazovky, instalace proběhne taky v pořádku, nicméně při prvním spuštění nastane problém. Systém se sice spustí, nicméně objeví se kurzor na černém pozadí, pak celá obrazovka postupně zbělá, zhasne a to je vše, nic dalšího se nestane (viz. video: https://youtu.be/jxwFHgsdVEk). Když před startem dám do GRUBu nomodeset, tak systém sice naběhne, ale ještě před startem se v konzoli objeví hláška: [drm:radeon_init [radeon]] *ERROR* No UMS support in radeon module! a v systému je špatné rozlišení obrazovky.

Moje otázka zní jasně: co s tím? Vzhlefem k té hlášce předpokládám, že je problém s grafickou kartou, Google jsem samozřejmě použil a zkoušel jsem do GRUBu přidat různé radeon modesety, ale nic nezabralo. Úplně stejně se to chová například i v Xubuntu, když nainstaluju x64 verzi, tak tyhle problémy nejsou. Díky za odpovědi, JM.
jakub.michalek
Kolemjdoucí

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků