Q4OS či Zorin nebo jiný CZ Linux?

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 26. 11. 2024 17:17

K sérii starších počítačů od Intel C2D E8600 od 2 GB RAM až po i7 Sky Lake 16 GB RAM OS v českém jazyce - Doporučujete?
BOROCOMP
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 26. 11. 2024 18:44

A proč dotaz na Linux dáváš do sekce k Windows XP ?!!

\\edit: Přesunuto.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Wikan 26. 11. 2024 21:56

Za ty měsíce, co se neustále ptáš na to samé, jsi už mohl vyzkoušet nejméně 10 distribucí a tak zjistit, která by ti nejlépe vyhovovala.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 26. 11. 2024 23:28

Linux mne (pro desktop) vždy zklamal. Nižší HW nároky nemá a pokud, pak je to velmi očesaná verze. SW podpora je mizerná a pokud člověk není ve volném čase linuxový admin, pak časté používání příkazové řádky také nebaví.
Kdyby nekončila podpora, pak bych vám jednoznačně doporučil Win10 s úpravami a vypnutým Defender :)

Každopádně abych odpověděl Linux Lite. Zkouším jej teď na hodně starém HW a docela se drží.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 27. 11. 2024 08:48

:arrow: Odpovídám "adminovi", ano testuji ale neni v mých silách otestovat "milion" distribucí, tudíž stále jsem nenalezl to co potřebuji :idea: , proto se tak jednou do měsíce zeptám na zkušenost ostatních - nyní na Q4OS vs. Zorin či jiný OS - ? :?:
BOROCOMP
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 27. 11. 2024 14:44

Na tyhle dva se neptáš nyní, ale už právě několik měsíců.
A pokud stále hledáš alternativu Windows, tak už rovnou můžeš přestat.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod milsimr 27. 11. 2024 15:32

Stejně to skončí u W11. Já nevím, co pořád řeší - vše nutné už bylo řečeno v jiných vláknech. Za MĚSÍC se opravdu toho mnohé nezmění.

Na serverech používám Rocky Linux; vesměs postavený na RHELu a je to nástupce oblíbeného CentOS, než ho zpackali ve verzi 8 a následných vydáních. Jenže servery instaluju jako minimální instalace a vše pak řešim přes SSH, tudíž žádná klikačka. Takže za mne řeknu; Linux je super - na serverech. Na desktopu bych s tím zápasit nechtěl, jelikož pro mne je využití desktopu ze 70% na hry a ač Steam s jejich OS udělal velký pokroky, tak to stejně nechci řešit + mám v rámci domácího homelabování i lokální AD a věci s tím spojený, ... atd., atd., atd..

Jelikož je tazatel línej si to sám vůbec vyzkoušet, tak nechápu, co tady vůbec vlastně zkouší - nainstalovat Linux do virtuálu snad dneska není žádnej problém, když většina velkých distribucí (a jejich odnoží) má i českou lokalizace.

Tudíž doporučím nainstalovat, vyzkoušet a pak se řídit pudovou záležitostí. Měsíc co měsíc zakládat stejná vlákna nic nevyřeší.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod meda2016 27. 11. 2024 19:31

BOROCOMPe, už dávno jsi měl mít vyzkoušené alternativní SW (které Linux přináší místo těch Windowsových) na uvedeném nejslabším HW.

Doporučuji vyzkoušet SLAX českého vývojáře abys věděl, zač je toho loket, a v dotazech nepokračovat.
https://www.slax.org/
Citace:
"...Slax je k dispozici pro 32bitové a 64bitové procesorové architektury. 32bitová verze je navržena tak, aby fungovala na velmi starých počítačích jako Intel 686; to pochází z roku 1995. Navíc má omezení, že jedna aplikace může adresovat pouze 4 GB RAM.
64bit verze je menší s měnšími omezeními a poběží na většině dnes dostupných počítačů.
... Pokud je vaším záměrem použít Slax na stroji vyrobeném v tomto století, raději jděte na 64bit."

Moje doporučení k dnešku jsem už asi dával: Linux Mint 21.3 MATE a Manjaro KDE Plasma (Volit 1x v Nastavení Obnovení sezení >Prázdná relace.). Alternatívní SW proti Windows jsou v tabulce https://wiki.linuxquestions.org/wiki/Li ... s_software
Pro konzumenty internetu není Linux překážkou. Jako náhrada do firmy to není.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 1. 12. 2024 16:16

:arrow: Souhlasím, v pořádku, Linux distribuce zkouším a právě tak jsem se dostal k Q4OS a Zorin .. Nevidím nic nepatřičného když se občas zeptám (jednou za dva měsíce položím dotaz). Zatím jsem dospěl k poznatku, že Linux je na PC ledatak dobrý "pod" internetový prohlížeč či IPTV apod. .. Q4OS a Zorin mě tak zatím nejlépe vyhovují. .. :idea:
BOROCOMP
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 12. 2024 16:39

Problém není, že se ptáš. Problém je, že se ptáš jednou za měsíc na de facto pořád to samé a očekáváš, že dostaneš jinou odpověď, než před měsícem. Už jen z podstaty věci prostě za měsíc nelze očekávat zásadní změny.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod meda2016 1. 12. 2024 17:48

Jestli se za tím neskrývá něco úplně jiného. Sociální kontakt...?
16:36 dnes: https://pc-help.cnews.cz/viewtopic.php? ... 3#p1787473

PC od Intel Atom N270 2 GB RAM, Intel C2D E8600 4 GB RAM až po Intel i7 Sky Lake 16 GB RAM
...jednojádrový Intel z r. 2008, tohle je opravdu masochismus
meda2016
Pokročilý