Stránka 1 z 1

Jak rozdelit disk pro Samba server ??

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 11:41
od dandyho
Muzete mi jako zacatecnikovi v Linuxu prosim poradit jak a v jakem pomeru rozdelit 120GB disk na oddily nutne k provozu Samba serveru. Nevim zda staci pouze / , /swap a /home. Nebo jsou nutne i dalsi oddily (/usr, /var, /opt ....) Diky moc!!!

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 12:02
od Dzon
na swap cca neco mezi (RAM/2) a (RAM*2)
pak by stacilo jen / a /home ev. jen / s tim ze ti hrozi zaplneni / uzivateli. Zalezi jak moc 'profi' to potrebujes.

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 12:49
od hunter21
Ja by som sa moc na jeden disk nespoliehal..
Co ked ti odide do vecnych lovist?
by som to riesil asi takto:
1.disk staci 40GB - len system
/Boot
/Root
/Swap
/Tmp
2.disk napr. 120GB - uzivatelia
/home
3.disk napr.500GB - zaloha
/backup1 - zaloha systemu z 1.disku
/backup2 - zaloha /home

Pokial to siloumocou chces riesit na jednom disku tak:
/Boot
/Root
/Swap
/Home
/Tmp

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 12:50
od running-free
Dodal bych, že hunter21 tím /Root myslel nejspíš jenom /

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 13:10
od Chupacabras
hunter21, pokiaľ píšeš o obavách z poruchy HDD, tak na to je RAID1, RAID5 a spol.
rozhodne nie tie rošády s troma diskami...

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 13:19
od hunter21
Chupacabras píše:hunter21, pokiaľ píšeš o obavách z poruchy HDD, tak na to je RAID1, RAID5 a spol.
rozhodne nie tie rošády s troma diskami...k/quote]


Suhlasim.. riesenie moze ist aj tymto smerom, RAID5 nebyva sucastou beznych PC za par drobnych, nakolko tam ma 120GB HDD
Ja si myslim ze tazatel ani nevi ze nejake RAID by bolo mozne pouzit, natoz jak se nastavuje a co delat v pripade obnovy dat...

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 13:21
od dandyho
to hunter: Ja si instaluji cvicny server, tak nemusite resit bezpecnost dat. Jde mi hlavne o to abych pochopil rozdeleni disku a to, ktere oddily jsou potrebne a nutne k provozu serveru....Diky!!

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 13:32
od hunter21
Vpohode...
Ked riesis cvicny server, tak to mas este lepsie
rovno si precvic aj zalohu dat, bo tomu sa nevyhnes v realnej prevadzke...
a nestaci data len zalohovat, je nutne ich vediet aj spravne obnovit...
- tazko na cvicisku, lahko na bojisku...

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 13:46
od froggie
kedze to nie je produkcny server, tak nemusi riesit rozdelenie adresarov /home, /usr a spol. do samostanych oddielov
vytvor swap o velkosti RAM/2 az RAM a zvysok bude pre /

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 13:59
od dandyho
to froggie: A oddil pro data uzivatelu /home vytvaret nemusim? Co jsem si doted precetl tak je dobre jej udelat a tim padem oddelit od systemoveho oddilu aby nedoslo napr. k zahlceni systemu ....

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 3. 2008 14:28
od Chupacabras
Jasné, že je vždy, v každom prípade vhodné použiť aj /home (práve kôli tej ochrane voči zahlteniu systémového disku).

No a ty zrejme chceš vedieť, že koľko máš vyhradiť pre / a koľko pre /home.
Nuž, pre v prvom rade si musíš vyhradiť dostatok miesta pre /
a koľko to má byť, to záleží, čo všetko tam chceš nainštalovať, resp. koľko zaberie distribúcia, ktorú nainštaluješ. + nejaká rezerva.
Zbytok môžeš alokovať pre /home

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 3. 2008 21:04
od LL_Cool
swap je nutný pri RAM menej ako 512MB...keď máš 1GB tak nemusíš vytvárať swap lebo systém swap využíva pri nedostatočnej RAM alebo pri veľmi veľkom počte spustených procesov pokiaľ je to aplikačný server...