Jak na instalaci ovladače GK?

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Thomas123 8. 4. 2008 06:14

Čau lidi, od Intelu jsem si stáhl ovladač jako tar.bz2 (jsou v něm 2 soubory *.la, *.so). Klidně si stáhnu i zdroják. Jak ho mám do Ubuntu nainstalovat? Dal jsem "Správa > Obrazovky a grafiky > Grafika > kliknu na to co tam je a otevře se mi okno s výběrem. Dole vidím zašedlou možnost Open from source nebo něco takového.

Je nějaký jiný postup, jak nainstalovat do Ubuntu 7.10 driver GK? Jak na to? Jsem na linux lama.
// I vy můžete mít legální software, stačí používat Linux Ubuntu //
Thomas123
Junior

Odeslat příspěvekod Wiskas 9. 4. 2008 11:00

Ovladače na grafiky od Intelu by měly být nainstalovány v základu, případně ještě zkontroluj přítomnost balíku xserver-xorg-video-intel.

A proč se vůbec snažíš instalovat ovladače? Něco ti nejde?
For God doth know that the day ye eat thereof yer eyes shall be opened and ye shall be as gods, knowing good and evil.
Wiskas
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 9. 4. 2008 11:01

Svatá trojice !:

./configure

install

make install

- V binárce bude i faq, jaké --prefix atd. jsou potřeba atd. Tzn. si ko nakompilujete dle libosti a poté se zavede.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Thomas123 9. 4. 2008 15:19

Wiskas píše:Ovladače na grafiky od Intelu by měly být nainstalovány v základu, případně ještě zkontroluj přítomnost balíku xserver-xorg-video-intel.

A proč se vůbec snažíš instalovat ovladače? Něco ti nejde?

Nejede mi ovladač pro SIS Mirage 1 (SiS 662)

to Matysek: Vyzkouším.
Thomas123
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 9. 4. 2008 16:50

Stejně byste se zeptal, takže to máte s předstihem. Doporučuji si zkontrolovat, zda vůbec gcc máte, jaká je verze, ..... atd.

+bonus
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Thomas123 9. 4. 2008 17:05

Ze stránek intelu jsem si stáhl k desce D201GLY2 source ovladač. ./configure proběhl, install už ne. Vím, že někde dělám chybu a jen příkat install to nebude. Jak tedy, nějak přesněji prosím. Jsem na Linux lama.
Thomas123
Junior

Odeslat příspěvekod Wiskas 9. 4. 2008 20:40

Matysek: neříkali ti, že kompilovat ze zdrojáků se má pouze pokud to jinak nejde? A radit to začátečníkům je vůbec špatná karma.

Thomas123: nainstaluj balík xserver-xorg-video-sis a nastav v xorg.conf v sekci "Device" řádek "Driver" na "sis" (případně přes nějaké klikátko, já nevim jak se to kliká :) ). A příště se nejdřív podívej, jestli to co chceš není v repozitářích, než začneš stahovat bůhvíco z netu.
For God doth know that the day ye eat thereof yer eyes shall be opened and ye shall be as gods, knowing good and evil.
Wiskas
Junior

Odeslat příspěvekod Thomas123 10. 4. 2008 06:11

to Wiskas: Tak blbej zase nejsem, když by jsi něco střelil do googlu, tak Ti všude vyjede, že xserver-xorg-video-sis stejně nejede a je na rozchození této desky hodně návodu, ale nefunkčních.. Jinak dělalo to pruhy přes obrazovku. Normálními ovladačemi od Intelu to prý nejde (mě se to podařilo cca po 4 hodinách bez kompilace).

to Matysek: Upřesnil by jsi mi jak mám dělat tu kompilaci (bude se mi to totiž hodit), díky.
Thomas123
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 10. 4. 2008 12:00

Nedivím se a přaštěte mně něčím ...... protože takovouto ostudu jsem si ještě nevyrobil. Omlouvám se za svou debilitu, obvykle dělám X věcí a pak hodím takovýto výplod blbosti (hlavně, že jsem v době psaní kompiloval MC a zlobil se nad a mcslang)
./configure
make
make install

Potřebujete: - vysvětlit, jak se "cokoliv" dělá z binárky (např.: proč se používá --prefix=PATH ??? ), nebo chcete konkrétní balíček na konkrétní železo?

cd ~/stazene
ls
tar zxf balicek-verze-i386.tar.gz
su
./configure --prefix=/usr (mozni jinak)
make/make clean
make install
Naposledy upravil Matysek dne 10. 4. 2008 12:44, celkově upraveno 1
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Wiskas 10. 4. 2008 12:40

Tak to se omlouvám, od lidí co si říkají lamy už jsem se naučil čekat ledacos :). Jinak to tě musím zklamat, protože jestli jsi stahoval tohle, tak je to přesně to samé, co xserver-xorg-video-sis. Můžeš schválně porovnat obsah toho archívu co jsi stahnul s tím, co se stáhne příkazem apt-get source xserver-xorg-video-sis.

Takže kompilace ti nepomůže a co jsem koukal po internetu, tak se obávám, že 3D nedostaneš. Případně zkus otravovat autora nebo se poptej na xorg mailing listu.
Wiskas
Junior

Odeslat příspěvekod Thomas123 10. 4. 2008 14:11

Matysek píše:Nedivím se a přaštěte mně něčím ...... protože takovouto ostudu jsem si ještě nevyrobil. Omlouvám se za svou debilitu, obvykle dělám X věcí a pak hodím takovýto výplod blbosti (hlavně, že jsem v době psaní kompiloval MC a zlobil se nad a mcslang)
./configure
make
make install

Potřebujete: - vysvětlit, jak se "cokoliv" dělá z binárky (např.: proč se používá --prefix=PATH ??? ), nebo chcete konkrétní balíček na konkrétní železo?

cd ~/stazene
ls
tar zxf balicek-verze-i386.tar.gz
su
./configure --prefix=/usr (mozni jinak)
make/make clean
make install

Pokud jsem to pochopil správně, tak vlezu do adresáře, kde mám staženej zdroják. Provedu ./configure --prefix=/usr, pak make clean a pak make install. Takhle tedy?
Thomas123
Junior

Odeslat příspěvekod Thomas123 10. 4. 2008 14:13

Wiskas píše:Tak to se omlouvám, od lidí co si říkají lamy už jsem se naučil čekat ledacos :). Jinak to tě musím zklamat, protože jestli jsi stahoval tohle, tak je to přesně to samé, co xserver-xorg-video-sis. Můžeš schválně porovnat obsah toho archívu co jsi stahnul s tím, co se stáhne příkazem apt-get source xserver-xorg-video-sis.

Takže kompilace ti nepomůže a co jsem koukal po internetu, tak se obávám, že 3D nedostaneš. Případně zkus otravovat autora nebo se poptej na xorg mailing listu.

Ano stahoval jsem tamto, ale takový detail - s ovladačema původníma pruhy mám na obrazovce, mojí debilní metodou jedu zatím bez pruhů.
Thomas123
Junior

Odeslat příspěvekod Wiskas 10. 4. 2008 18:26

Thomas123 píše:Ano stahoval jsem tamto, ale takový detail - s ovladačema původníma pruhy mám na obrazovce, mojí debilní metodou jedu zatím bez pruhů.

Eh? Nějak teda nechápu, co za ovladač máš teď a kde jsi ho vzal. Jen se tam automaticky nenačetla VESA.
Wiskas
Junior

Odeslat příspěvekod Thomas123 10. 4. 2008 18:35

Standartní ovladač SiS dělal pruhy přes obrazovku. VESA nejede na víc jak 800x600. Takovou zvláštní začítečnickou metodou jsem tam dostal jiný ovladač od Intelu, zatím bez pruhů na 1280x1024.
Thomas123
Junior