Dobrý den,
jsem začátečník v Linuxu a potřeboval bych poradit. Když jsem Linux nainstaloval, tak vše proběhlo v pořádku. Verzi bez X Window mohu spustit v pohodě (jenže ještě skoro vůbec neovládám příkazy, to snad časem), když dám spustit grafickou verzi, tak se po vypsání textové inicializace objeví v grafickém režimu kulatý pracující kurzor (obrazovka zabírá ani ne 1/2 obrazovky, takže to bude asi nějaké jiné rozlišení než 800x600 - povolil jsem až 1024x768, protože toto na tom monitoru určitě chodí), pak se ozve zvuk bubínku, ale pak se obrazovka přepne na celou plochu, ale je černá. Kontrolka HDD občas sporadicky (1x za 10 vteřin) krátce problikne, ale jinak se vůbec nic neděje. A myslím, že snad tak dlouze se to startovat nemůže (několik minut). Po druhém bootu se myslím už neozval ani ten zvuk, výsledek stejný. Kdesi jsem četl, že je prý na vině konflikt IRQ u zvuku (?), jenže i tak nevím, co s tím. Nevěděl byste někdo, jak se to dá zprovoznit? Např. jak se dá v SHELLu změnit to IRQ nebo nastavit jiné rozlišení, aby to chodilo? Popř. jestli to je normální a mám ještě čekat, až se to nastartuje?
Pokud už tu bylo na tuto otázku odpovídáno (nenašel jsem to), dejte mi prosím jen odkaz na dané téma.
------------------
Používám Ubuntu 5.04 na 1 CD, CZ verzi, Debian, grafické prostředí je myslím Gnome
bootovací partition / má 2 GB a je to EXT3
swap partition má necelý 1 GB
Pentium II 350 MHz 128 MB (podle manuálu by to mělo stačit dostatečně)
grafika: GeForce MX440 32 MB PCI
(interní grafika na desce je ATi 8 MB AGP)
zvuk: Sound Blaster 128 PCI
Předem děkuji