Stránka 1 z 1

Mandriva 2006 problém se sití + MAC

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 08:05
od Bfree
Nainstaloval sem mandrivu 2006 a za zadnou cenu nedokazu rozjet síť


Predem upozornuji na fakt ze na DHCP se pripojuju s jinou MAC nez co mam na desce (driv sem mel jinou sitovku). Ve Win XP neni problem a resim to pres nastaveni MAC adresy v nastaveni sitovky, Ihned po zmene se PC pripoji na DHCP a net jede tak jak ma a uz nemusim az do dalsi instalace WIN nic nastavovat.

Ale v mandrive 2006 (+KDE) mam problem...

Nastavim MAC adresu pod rootem:

ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xxx:xx:xx:xx
ifconfig eth0 up

a az pocud zadny problem, MAC se nastaví v pohode ale stale se ne a ne pripojit sit. (KROM TOHO ZE SE TA MAC ADRESA ZASE NASTAVI NA PUVODNI HODNOTU PO RESTARTU PC)

Dokaze mi nekdo poradit??? (nemuze byt zakopan pes nekde jinde? nejaky nastaveni DHCP? jak ho nastavit (vse mi prideluje DHCP a ve win menim jen tu MAC))

- jo a jeste jedna vec ohledne mandrivi (ale to asi bude spis KDE): Proc mi to nikde neukazuje nejakou volbu VYPNOUT PC nebo RESTARTOVAT... furt jen uzamknout a odhlasit.. kde je chyba???????

Pokud se rozhodnete pomoc tak pls krok po kroku protoze s linuxem zaciam.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 10:31
od jirka47
Když dáš v Mandrivě 2006 odhlásit, tak se ti tam objeví další tři možnosti mezi kterými je VYPNOUT, nebo RESTARTOVAT.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 11:06
od Bfree
jirka47 píše:Když dáš v Mandrivě 2006 odhlásit, tak se ti tam objeví další tři možnosti mezi kterými je VYPNOUT, nebo RESTARTOVAT.E/quote]


Promin sklamu te (spis sklamu sebe) ale at davam co davam porad tam je jen odhlasit.... zadna funkce vypnout tam neni :( Nevis cim by to mohlo bejt? nejaka fce kterou by se to v tom KDE dalo narovnat?

jinak nikdo neporadi s tim DHCP a MAC??

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 11:11
od jirka47
Zkus to napsat na jednom řádku:
Kód: Vybrat vše
ifconfig eth0 down;ifconfig eth0 hw ether "0050e8371737" up

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 12:08
od Bfree
Jasne diky. Ale existuje nejakej zpusob jak donutit linux aby si tu MAC nekam ulozil a nemusel sem se s tim stvat pri kazdym nabootovani linuxu?

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 13:19
od Ford
Bfree píše:Jasne diky. Ale existuje nejakej zpusob jak donutit linux aby si tu MAC nekam ulozil a nemusel sem se s tim stvat pri kazdym nabootovani linuxu?


Jasne ze to jde. Nevim, jak ma Mandriva resen start systemu, ale urcite to jde nacpat donejakeho startovaciho scriptu. Pokud se ti nechce hledat nejaky network script, proste to nacpi do nejakeho toho rc.local

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 16:05
od FreeBSD_Radikal
pouze v pripade ze ho pustis jako root nebo pomoxi kdm(gdm atd..) pokud ho pustis jako user(startx) tak je tam pouze volba odhlasit

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 16:21
od Ford
FreeBSD_Radikal: netusil jsem, ze BSDcko ma defaultne povolene userum menit sitova nastaveni :-)

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 16:25
od FreeBSD_Radikal
Ford píše:FreeBSD_Radikal: netusil jsem, ze BSDcko ma defaultne povolene userum menit sitova nastaveni :-)
ja odpovidal an tohle
- jo a jeste jedna vec ohledne mandrivi (ale to asi bude spis KDE): Proc mi to nikde neukazuje nejakou volbu VYPNOUT PC nebo RESTARTOVAT... furt jen uzamknout a odhlasit.. kde je chyba??????? :D

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 16:29
od Ford
tak to si snad delas srandu. Jednak to musis mit povolene pro jednotlive usery, jednak staci pridat do nabidky button pro vypnuti/restart( pokud tam neni defaultne )

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 16:31
od FreeBSD_Radikal
ale defaultne user nemuze haltovat ani rebootiovat. minimalne v bsd

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 17:29
od LubosD
Bfree: Mě jí to neukazuje a nikdy neukazovalo. To je tam asi jen při použití XDM/KDM/GDM ne?

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 9. 2005 18:18
od Ford
LubosD píše:Bfree: Mě jí to neukazuje a nikdy neukazovalo. To je tam asi jen při použití XDM/KDM/GDM ne?M/quote]


Presne tak. Ale button si muzes pridat

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 9. 2005 00:05
od minio
Odpoved na otazku kam napsat mac adresu abys ji nemusel zadavat porad dokola by imo mela lezet v souboru /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 . Do nej pripises radek
Kód: Vybrat vše
HWADDR=xx:xx:xx:xx:xx:xx

Pak uz by to melo pri kazdym startu nastavit mac adresu u ty sitovky automaticky. zbytek nastaveni by mel bejt jednoduse pres harddrake nebo jak se to klikato jmenuje, kde proste zaskrtnes ze chces dhcp.

Ruku do ohne za to nedam pac mam Ubuntu a ne Mandrivu a rikam jen co jsem v rychlosti vygooglil :)

Nicmene mel jsem podobnej problem s tim ze po ifconfig down ifconfig up mi nejela sit vubec. pak jsem zjistil ze na to pomaha pouzivat misto ifconfig - ifdown ethx a ifup ethx :) Jinak to co pises do toho radku je spravne.

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 9. 2005 05:43
od Ivan Bibr
minio píše:Odpoved na otazku kam napsat mac adresu abys ji nemusel zadavat porad dokola by imo mela lezet v souboru /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 . Do nej pripises radek
Kód: Vybrat vše
HWADDR=xx:xx:xx:xx:xx:xx



Potvrzuji, toto by melo fungovat.

Proc to nenabizi pri odhlaseni i moznost restartu PC, na to jsou odpovedi dve. Za prve je mozne, ze pouzivas jiny DM (XDM, GDM). Pokud nevis, co to je, pak to asi neni ono a bude to druha vec. Stava se to, kdyz je uroven zabezpeceni nastavena na vice, nez "Standardni". Spust si Ovladaci centrum MDK, tam je bezpecnost a zkontroluj tu uroven zabezpeceni pripadne ji zmen na standardni.