Stránka 1 z 1

HDD v Ubuntu, po sformatovani na FAT32 sa neda zapisovat

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 13:52
od ubuntuser
mam tu jeden problem, mam HDD s kapacitou 4GB, sformatoval som ho na FAT32 lebo predtym tam bol EXT3, pripojil som ho, normalne ho naslo v linuxe, ale neda sa nanho zapisovat, ako to?



// decried - upraveny nazov threadu.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 13:56
od Ander
Duvodem muze byt to, ze bud si ho pripojil pouze pro cteni, nebo ma zapis povolen jen root.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 14:16
od ubuntuser
ander: noo podla mna je to tym ze zapis je povoleny len root, a to neviem ako mam spravit aby som bol root

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 14:23
od Maxicek
co mas napisane v
/etc/fstab ?

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 14:33
od Ander

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 14:41
od Ander
ubuntuser píše:ander: noo podla mna je to tym ze zapis je povoleny len root, a to neviem ako mam spravit aby som bol root


PRed tim, nez vazne zacnes pouzivat Linux, by stalo za to vzit v uvahu filozofii Linuxu(nebo Unixu vseobecne). Neni zadouci, abys bezne pracoval pod uzivatelem root. Root by mel slouzit pouze k nezbytnym zasahum do systemu(udrzba, instalace programu apod.), nikoli pro rutinni praci. Duvodem je to, ze root muze vse. Jedna chyba ti muze poskodit cely system. Pokud pracujes pod uctem bezneho uzivatele, muzes si smazat sva data omylem, ale to je vse. Rozhodne si neposkodis cely system.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 15:15
od oooooooooo
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=651
zacni tady bez tutorialu se neobejdes pokud trochu linux neovladas
jinak dve volby:tve umisteni si ubrav ono hdd2 podle tebe
/dev/hdd2 /media/data vfat noauto,noatime,users,utf8 0 0
pokud chci auto pripojeni tak users nahrad "uid=1000,gid=1000"
noauto zrus a muze kazdy user navic bude auto pripojen


editujes v etc/fstab

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 17:47
od ubuntuser
no mne sa fstab neda editovat, iba po rootom a to neviem ako budem root, poradte

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 17:56
od ufik
Prikaz su zadany z prikazove radky nepomaha?

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 18:00
od ubuntuser
ufik: nechapem

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 19:03
od Widle patří do hnoje
Nic ve zlém, ale kdyby jste měl Suse poradím Vám, jak na to několika kliknutími v KDE. V tomto nesmyslu budtete muset nastavit práva k disku nebo oddílu ručně v kommandlajně (chmod (-R) 777). Nebo vlastníka (chown).

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 19:03
od oooooooooo
sudo nautilus

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 19:05
od oooooooooo
Lze i bez kliknuti jak vyse psano sudo nautilus,sudo krusader,nebo prava mys open as root :D

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 19:08
od Widle patří do hnoje
No dobře, v tom Nautilu asi taky :) .

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 3. 2006 19:11
od oooooooooo
Ono jestli ma dappera tak zatim neni implantovan automount-predpoklada se ze alfu uzivaji porocilejsi tak si musi sosnout balicek zvlast pak jde pravou mysi lehce vse nastavovat.Ve finalni verzi bude zas asi v zakladu.