Stránka 1 z 3

Microsoft Windows XP je časovaná bomba!

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 11:32
od HarryFotter
Všechno to začalo pěkně, získal jsem oficiální licenci Windows XP, hezké logo, pěkný obal, hodil jsem si ho do svého počítače, zaregistroval a ono to fungovalo. Asi rok, tak každý systém je potřeba někdy pročistit, není nad reinstalaci. A taky určité změny hardwaru, nové reaktivace, druhá reinstalace, ale všechno pořád fungovalo. Nahradil jsem si svůj modem wifi připojením a tím odpadly problémy s internetem. Jeden háček tu snad byl, a to, že mi můj provider nezdělil k wifi heslo. Proč to tady píšu?

Protože by to mohlo být poučením pro každého, a to by mohlo znít: Nikdy se nespoléhejte na Windows, nebo podobně. Proč se nespoléhat na windows? Protože je např. omezen počet reaktivací a tedy jednoho škaredého dne jsem odpojil obě dvě cdrom mechaniky, jelikož jsem zkoušel můj starý počítač, zapl jsem Windows a jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že je to významná změna HW a musím znovu (a zase) aktivovat můj operační systém. Měl jsem na to tři dny. Mechaniky jsem ale ještě potřeboval, takže jsem odložil aktivaci na poslední den.

Ale reaktivace mi píše, že jsem překročil maximální počet aktivací a zítra už prostě počítač nezapnu. Snad mi Microsoft prodlouží aktivace, nebo snad to půjde nějak cracknout...? Ne, na to žádný rozumný člověk spoléhat nemůže. Přístup k internetu, ICQ, mailu je osobní komunikace. Každý zkušenější uživatel si dokáže představit, co by to bylo být třeba měsíc bez internetu, natož bez počítače a svých cenných dat.

Naštěstí jsem myslel na zadní kolečka a plánoval kompletní přechod na konkurenci, která lépe zachází se svými zákazníky, je plně transparentí, otevřená a zdarma. Ano, svět open source a Linuxu. Jenže ta transparentost se nelíbí mému wifi providerovi a potřebuju AP (acces point), abych nenašel to heslo a nemohl se kdokoliv připojit na jeho síť. A to mě něco bude stát. Ale tyto náklady s radostí vydám, protože budu mít uŽ jistotu. Jistotu bezpečí a stability.

Nejde totiž jen o překročený počet aktivací, co kdyby pouze windows spadl a už se nerozjel? Co se svými zaheslovanými dokumenty... Klidně oželím těch pár vymožeností, které mi Windows a svět Microsoftu

nabízí, pár cool programů v líbivém desingu a modrých barvách... Ne, mě jde o stabilitu a bezpečnost, plnou kontrolu nad systémem a svými daty. Systém Windows je pouze sázka do loterie a kdo má své data rád, tak ten nebude zbytečné sázet.

===================================

A nyní, co na to tvrdí Microsoft:

Vážený pane,
aktivaci operačního sytému lze většinou provést poprvé přes internet a další aktivace je možno provádět pouze telefonicky prostřednictvím našeho aktivačního centra (800 100 074), ktere je v provozu 24 hodin denně včetně víkendů a státních svátků. Od 8 hod. do 22 hod. je možno aktivaci provést s operátorem, mimo tyto hodiny je Vám k dispozici aktivační automat.

V případě problému se prosím obráťte na naši Informační linku (841 300 300), kde Vám kolegové ochotně poradí a nebo Vás spojí na operátora aktivační linky.

S případnými dotazy mne prosím kontaktujte.
S pozdravem a přáním pěkného dne,

Blablabla

===================================

Já vám také přeji příjemný den s vaším Windowsem. Ale až se vám stane něco podobného jako mi, věřte, že pro vás příjemný nebude.

HarryFotter

Obrázek

tukane

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 11:45
od Libb
a) nevím proč reinstalovat Windows, pokud něco krutě nechcíplo
b) osobně jsem byl v situaci, kdy XP (resp. aktivace) nerozdýchala přidání TV karty. Internet jsem tehdy neměl zavedený. Zavolal jsem na onu bezplatou linku, byla tam příjemná slečna a během asi 2 miut bylo všechno vyřízené.

Beztak kecáš, kdybys měl legální SW (nejen Windows), byl by přechod na Linux dost bolestivý. Ostatně k tomu mailu: podle mě ti odpověděli slušně a jasně, jenže ty ses už rozhodl, že Widnows stojí za houby a měl jsi potřebu to vykřičet ve fóru. OK, potřebu jsi vykonal, tak si utři zadek jdi si zkompilovat kernel :D

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 11:47
od pexxi
Neobhajujem MS, ale prva chyba, ktoru si spravil bola, ze si si nainstaloval (kupil) Windows XP Home, pretoze XP Professional aktivaciou "netrpia" (aj ked su drahsie). Co sa tyka aktivacii, naozaj mozes (aj po prekroceni limitu aktivacie) zavolat na ich infolinku, dozadovat sa aktivacie a znovuaktivovat system, takze az taky problem tam nevidim...

Skor ma zaraza, ze ti poskytovatel wifi pripojenia nedal heslo (to ti ho boli technici priamo zadat do systemu?, potom si si ho mohol vycitat z registrov). Pokial si si sluzbu riadne zaplatil a mas pridelene konto s menom a heslom, heslo by ti malo byt zverene. Ak provider kona takto nekorektne, co odvodnuje tym, ze by heslo mohlo byt zneuzite, okamzite by som providera zmenil...

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 11:54
od HarryFotter
a) Jenom nešel zapnout a nebo nějaký virus? blokoval port 80, na kterém je localhost a nepodařilo sem i ho odstranit.

b) Mám legální windows XP Profesional, který jsem si ovšem nekupoval, ale dostal jsem ho .)).

c) Zadek mám myslím čistý (oki, možná si to ještě zkontroluju).

d) Ke kernelu se jistě někdy dostanu, zatím mi stačí binárky .). Ale tady je další mínus windows - u nich si kernel zkompilovat nemůžeš.

EDIT:
Na tu linku určitě zavolám, ale s providerem nic nenadělám. Je to nekorektní, ale jiný typ připojení (a provider) tu není :(.

EDIT2:
Jinak abych to ještě upřesnil, nemám home, ale PROFESIONAL Verze 2002 a aktivaci to po mě chce.

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 12:13
od Libb
pexxi píše:Neobhajujem MS, ale prva chyba, ktoru si spravil bola, ze si si nainstaloval (kupil) Windows XP Home, pretoze XP Professional aktivaciou "netrpia" (aj ked su drahsie). Co sa tyka aktivacii, naozaj mozes (aj po prekroceni limitu aktivacie) zavolat na ich infolinku, dozadovat sa aktivacie a znovuaktivovat system, takze az taky problem tam nevidim...

To není pravda. Mám XP Professional a aktivace je nutná i zde. To, co popisujete, platí u Volume Licence, ale pak musíte koupit víc licencí, než jednu. Pro normální lidi to není použitelné.
P.S. Mám dokonce krabicovou verzi a i ta se musí aktivovat, akorát snese měnu HW (aktivace projde)

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 12:17
od pexxi
Libb píše:
pexxi píše:Neobhajujem MS, ale prva chyba, ktoru si spravil bola, ze si si nainstaloval (kupil) Windows XP Home, pretoze XP Professional aktivaciou "netrpia" (aj ked su drahsie). Co sa tyka aktivacii, naozaj mozes (aj po prekroceni limitu aktivacie) zavolat na ich infolinku, dozadovat sa aktivacie a znovuaktivovat system, takze az taky problem tam nevidim...

To není pravda. Mám XP Professional a aktivace je nutná i zde. To, co popisujete, platí u Volume Licence, ale pak musíte koupit víc licencí, než jednu. Pro normální lidi to není použitelné.
P.S. Mám dokonce krabicovou verzi a i ta se musí aktivovat, akorát snese měnu HW (aktivace projde)(/quote]


Ospravedlnujem svoju nevedomost, opet som o nieco mudrejsi ;-)

Wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 12:35
od czbacil
A neni nahodou nastavene na wi-fi ze AP ti dava sdilene heslo a na PC ve win je heslo uzivatele? je to zabezpeceni, ktere se uziovateli nikdy a nikde neukaze, pokud neni problem na AP nebo nebyly zmeneny hesla. Jen jednou se to zada a to je pri instalaci, mozna technici to nastaviliu a hotovo, kdyz si preinstalujes PC musis je znovu volat, protoze ti nejede internet a to ti nafajturuji, je to obycejne "delani" prace do budoucna.

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 12:41
od ICEBOSS
o omezeni postu aktivaci nic nevim. overim to, sam ted jedny OEMy kupuju.

Podle pravidel MS pro OEM muzes v PC menit cokoliv chces, jen ne zakladni desku.

starost o tva data je tva vec. kdybys mel rozdeleny disk na system a data, system souboru NTFS atd, a obcas zalohoval, pak se nemusis bat ztraty dat ani pri padu woken.

Re: tukane

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 12:58
od sun_li
Libb píše:...Beztak kecáš, kdybys měl legální SW (nejen Windows), byl by přechod na Linux dost bolestivý. t/quote]


Hmm, stalo se me neco podobneho koupil jsem si AVGcko OEM prislo me to skoro na 1000,- donesu dom, zainstaluju pohoda, jenze nedokazalo to mazat viry z Temporary Internet files:-( Treti den me neodchytlo par trojanu takze jsem se nastval hodil ho z okna a sel koupit NOD32 za cca 1800,- Bolelo to pravda, ale porad lepsi prijit o 1000,- nez o data, coz v pripade OS plati dvojnasob.

Re: Wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 13:01
od dejvo
czbacil píše:A neni nahodou nastavene na wi-fi ze AP ti dava sdilene heslo a na PC ve win je heslo uzivatele? je to zabezpeceni, ktere se uziovateli nikdy a nikde neukaze, pokud neni problem na AP nebo nebyly zmeneny hesla. Jen jednou se to zada a to je pri instalaci, mozna technici to nastaviliu a hotovo, kdyz si preinstalujes PC musis je znovu volat, protoze ti nejede internet a to ti nafajturuji, je to obycejne "delani" prace do budoucna.


zavolal by som ich len raz. so zapnutym key-loggerom. nech si zarabaju na nejakom inom blbcovi.

Re: tukane

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 13:13
od IgorK
sun_li píše:Hmm, stalo se me neco podobneho koupil jsem si AVGcko OEM prislo me to skoro na 1000,- donesu dom, zainstaluju pohoda, jenze nedokazalo to mazat viry z Temporary Internet files:-( Treti den me neodchytlo par trojanu takze jsem se nastval hodil ho z okna a sel koupit NOD32 za cca 1800,- Bolelo to pravda, ale porad lepsi prijit o 1000,- nez o data, coz v pripade OS plati dvojnasob.

poznam dobry program na mazanie virov z Temporary Internet files:
nastroje -> moznosti ... -> Odstranit docasne subory. :)

ja mam ine skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 13:22
od Nepodstatne
Mam krabicovu verziu XP Home, jediny prodlem som mal, ked som ho instaloval na novy PC, vtedy som musel aktivovat telefonicky ( pridaval som disk, ramky, menil zvukovku, DVD mechaniku aj napalku a ziadnu reaktivaciu nechcel )

Re: tukane

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 13:33
od sun_li
IgorK píše:poznam dobry program na mazanie virov z Temporary Internet files:
nastroje -> moznosti ... -> Odstranit docasne subory. :)


Ten znam taky. Ale podle me by si s timhle mel dobry antivir poradit, co chudaci BFU:-)
Me spis nastvaly ty nedetekovane trojske kone.

Re: Wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 14:12
od HarryFotter
czbacil píše:A neni nahodou nastavene na wi-fi ze AP ti dava sdilene heslo a na PC ve win je heslo uzivatele? je to zabezpeceni, ktere se uziovateli nikdy a nikde neukaze, pokud neni problem na AP nebo nebyly zmeneny hesla. Jen jednou se to zada a to je pri instalaci, mozna technici to nastaviliu a hotovo, kdyz si preinstalujes PC musis je znovu volat, protoze ti nejede internet a to ti nafajturuji, je to obycejne "delani" prace do budoucna.


V tom AP, co ja vim to zustane. A po reinstalaci se to uz znova nemusi zadavat. A to jiste vyhoda.

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 7. 2005 14:41
od HarryFotter
Takze mi to zaktivovali (mam krabicovou verzi Windows XP profesional), ale to vubec nic nemeni na tom, co jsem napsal. Jinak jeste k Libbovi, jediny (legalni) shareware soft je Windows XP, jinak pouzivam free produkty (Apache, GIMP, audacity, cube, Open Office) a Windows mam pouze kvuli netu.