Stránka 1 z 1

Naplánované zapnutí PC

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 9. 2006 18:12
od jari
Chtěl bych se zeptat, jestli je možné si nějakým způsobem naplánovat spuštění PC. Třeba v mé nepřítomnosti z důvodu nahrání pořadu přes televizní kartu. Nejspíš to musí podporovat bios, nebo to nelze vůbec? Děkuji.

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 9. 2006 19:21
od Sislik
jde to, umi to i moje 8 let stara deska (kdyz ji teda pripojim k ATX zdroji:)), nastaveni je v BIOSu, hledal bych to v casti, ktera se stara o Power Management

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 9. 2006 19:50
od jari
Díky Sisliku

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 9. 2006 19:55
od ethano
Zapnutí ze stavu S5 (tzn. klasické vypnutí) lze nastavit pouze v BIOSu, naopak ze stavů S3 (úsporný režim) a S4 (hibernace) jde nastavit probouzení přímo z Windowsů, pomocí různých utilit nebo i v Naplánovaných úlohách.

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2006 06:57
od jari
Vyzkoušel jsem BIOS a jde to. Z Windows to možná bude jednodušší a rychlejší,ale nevím, jak to bude se spotřebou elektřiny. Nevím totiž, co v tom stavu S4 a S3 je pod proudem. Nutno nejspíš změřit spotřebu měřákem. Ještě bych moc rád věděl, když si koupím nějakou televizní kartu, zdalipak si můžu potom naprogramovat určitý televizní program na určitou hodinu (samozřejmě tento obslužný program dát po spuštění) a následně aktivovat PC pro samospuštění. Důvod? Odešlo video, takže nějaká alternativa. :-) Děkuji za radu.

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 9. 2006 23:30
od ethano
Výhoda spouštení z Windows je samozřejmě v tom, že lze spouštění naplánovat vícenásobně na různé dny a časy, a čistě teoreticky (nevím jestli prakticky) by mohly spuštění počítače před nahráváním podporovat i některé rozumné programy pro nahrávání videa. Co se týče spotřeby, v případě hibernace (S4) je spotřeba stejná, jako ve "vypnutém" stavu, v úsporném režimu (S3) je jen o něco málo vyšší, protože jsou navíc napájeny paměti. Obvykle se u všech tří stavů píše spotřeba <5W, ale neví tu někdo náhodou přesnější čísla? Taky by mě to docela zajímalo...

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 9. 2006 06:01
od Pytlík
Ethano, nevím, nevím, ale probouzení z hibernace je přece totéž, jako zapnutí počítače, rozdíl je jenom v tom, že obsah paměti je uložen na disku a je z něho po startu obnoven. Řekl bych, že v tomto bodě nemáš dak docela pravdu, že zapnutí počítače, který byl hibernován (tedy uspán) nelze nastavit ve windows.

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 9. 2006 13:48
od ethano
[quote="Pytlík";Ethano, nevím, nevím, ale probouzení z hibernace je přece totéž, jako zapnutí počítače, rozdíl je jenom v tom, že obsah paměti je uložen na disku a je z něho po startu obnoven. Řekl bych, že v tomto bodě nemáš dak docela pravdu, že zapnutí počítače, který byl hibernován (tedy uspán) nelze nastavit ve windows.)/quote]

Kdepak, jde to - vyzkoušeno. Režim S4 je v definici OnNow zařazen do stejné kategorie, jako jsou stavy S1-S3, tudíž je to "Sleep state". A proto podporuje to samé, co S1-S3. Nevím ale, jestli automatické probuzení funguje i po výpadku napájení. Spíš bych řekl, že ne - i když i to jde otestovat.

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 9. 2006 14:11
od suk
pokud deska podporuje WakeOnLan nebo neco takovyho, vetsinou tam bejva specialni "konektor" a kdyz to zkratuju tak se PC zapne. to by mozna mohlo taky pomoct (treba to nejak propojit s budikem :mrgreen: )

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 9. 2006 14:27
od cache
ethano: neviem ake win mas ty, ale moje win po hibernovani fyzicky vypnu pocitac a v tom pripade je uz nezobuditelny softwarom, jedine biosom.
A este som nepocul, ze by win vedeli sahat do nastaveni biosu.

Inak povedane, hybernacia ulozi do suboru kompletny obsah ram a pocitac uplne vypne. Po zapnuti win natiahnu obsah ram z disku. Podstatne je ale to vypnutie.

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 9. 2006 21:41
od jari
to ethano: Pokud ti to šlo, kde sis co na stavil (pro samospuštění) a v čem ( v jakém programu? Když si něco naplánuju v ---Naplánované úlohy--- třeba aby se mi spustil program pro stahování TV ( po zadání v Biosu) Windows vyžaduje heslo účtu. Totiž při naplánování nějaké úlohy musím mít při mém účtu heslo. Takže když nebudu doma, Pc se spustí, ale zůstane to stát na zadání hesla. Co s tím?

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 9. 2006 23:19
od ethano
cache píše:ethano: neviem ake win mas ty, ale moje win po hibernovani fyzicky vypnu pocitac a v tom pripade je uz nezobuditelny softwarom, jedine biosom.
A este som nepocul, ze by win vedeli sahat do nastaveni biosu.

Inak povedane, hybernacia ulozi do suboru kompletny obsah ram a pocitac uplne vypne. Po zapnuti win natiahnu obsah ram z disku. Podstatne je ale to vypnutie.


Mám XP, moje Windows dělají to samé, ale s tím rozdílem, že z hibernace narozdíl od vypnutí funguje automatické zapnutí. Není nic jednoduššího, než si to vyzkoušet, zabere to asi 2 minuty a není k tomu potřeba žádný extra soft: v Naplánovaných úlohách vytvořit novou úlohu (je jedno, co bude spouštět) a v záložce Nastavení zaškrtnout Probudit počítač k provedení této úlohy. Pak stačí počítač už jenom hibernovat a počkat si než se spustí - ověřeno jak na firemním, tak i domácím kompu. Stejně tak se to dá vyzkoušet i při vypnutém systému, ale tam se spuštění nedočkáte - dokud se neprovede ručně :)

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 9. 2006 23:26
od ethano
jari píše:to ethano: Pokud ti to šlo, kde sis co na stavil (pro samospuštění) a v čem ( v jakém programu? Když si něco naplánuju v ---Naplánované úlohy--- třeba aby se mi spustil program pro stahování TV ( po zadání v Biosu) Windows vyžaduje heslo účtu. Totiž při naplánování nějaké úlohy musím mít při mém účtu heslo. Takže když nebudu doma, Pc se spustí, ale zůstane to stát na zadání hesla. Co s tím? /quote]


Heslo uživatele stačí zadat při vytváření úlohy. Pak se to na nic ptát nebude.