Stránka 1 z 2

Problém s diskem při instalaci WIN XP

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 12. 2006 19:41
od iguka
Koupil jsem synovcovi k Ježíškovi HDD Seagate ATA 100 80GB. On má v PC starší desku z roku 2000, jde o nějakou značku FIC FB11, socket 370. Koupil jsem mu schválně menší disk, protože jsem měl strach, že by Bios větší disk už nepoznal. Mám však problém s instalací Win XP. Bios desky rozpozná celou kapacitu disku. V instalaci Win na disku vytvořím oddíl, zformátuji a začnou se na něj kopírovat soubory instalace Win. Po nakopírování se standartně restartne počítač, ale při čtení z disku hned na začátku to napíše (už nevím přesně):" nelze číst z disku systém". A to je konec, nevím jak dál. Zkoušel jsem si hrát s nastavením biosu, ale pořád stejný. Díval jsem se i na stránky výrobce desky http://www.fic.com.tw , ale z těch také moc moudrý nejsem. Myslím si, že buď bude problém s nastavením biosu nebo kompatibilita. Disk mi v mým PC jede bez problému.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 12. 2006 22:09
od Petr_S
Jaký UDMA režim ukazuje BIOS při bootování? UDMA2 (ATA33) nebo UDMA5 (ATA100)?

Je v BIOSu nastavený pro tento disk režim adresování LBA?

Máte tam nejnovější BIOS?

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 12. 2006 22:28
od iguka
Petr_S píše:Jaký UDMA režim ukazuje BIOS při bootování? UDMA2 (ATA33) nebo UDMA5 (ATA100)?

Je v BIOSu nastavený pro tento disk režim adresování LBA?

Máte tam nejnovější BIOS?

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 12. 2006 22:49
od Petr_S
UDMA2 je správně, některé BIOSy měly problém v tom, že nastavily disk na vyšší režim, než umožňoval řadič na motherboardu, na téhle desce je PIIX4, který podporuje právě maximálně UDMA2 = ATA33.

Nic už mě nenapadá.

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 12. 2006 11:58
od iguka
Petr_S píše:UDMA2 je správně, některé BIOSy měly problém v tom, že nastavily disk na vyšší režim, než umožňoval řadič na motherboardu, na téhle desce je PIIX4, který podporuje právě maximálně UDMA2 = ATA33.

Nic už mě nenapadá../quote]


zkusím ještě přeflešovat ten bios, zatím dík

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 12. 2006 12:48
od wojta
Máte nastavené správně bootování z disku HDD-0, C, nebo tak nějak jak se označuje?

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 12. 2006 15:18
od Petr_S
Chtělo by to také přesněji popsat, co se děje, tedy jestli se rozsvítí při bootování HDD a jaká je přesně ta chybová zpráva, co se zobrazí.

Pokud je v češtině, tak to asi nebude problém v nastavení pořadí bootování.

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 12. 2006 15:30
od willyikojot
Měl jsem podobný problém u notebooku. Taky mi nový disk našel, naformátoval a nakopíroval první bootovací soubory, ale po první restartu se nechytil. Řešil jsem to zde:
http://forum.zive.cz/viewtopic.php?t=46794.
Zkusil bych i jiné Windows, je to blbina, ale mě to pomohl.

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 12. 2006 16:31
od iguka
Petr_S píše:Chtělo by to také přesněji popsat, co se děje, tedy jestli se rozsvítí při bootování HDD a jaká je přesně ta chybová zpráva, co se zobrazí.

Pokud je v češtině, tak to asi nebude problém v nastavení pořadí bootování.n/quote]


Mám pocit, že ledka harddisku při bootování svítí stále, pořadí bootování je nastaveno dobře. Teď ale ten PC nemám doma, tak nemůžu nic jiného vyzkoušet. Budu ho mít až za týden doma. Ta chybová hláška je:" nelze číst sytém z disku", nebo tak nějak , přesně nevím.

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 12. 2006 19:53
od iguka
Tohle mi to píše
Obrázek

Jinak se mi nepodařilo flešnout nejnovější Bios, ale v tom by to být nemělo. Deska má předposlední Bios a ten poslední pouze přidává monitoring desky.

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 12. 2006 20:19
od wojta
Disk se detekuje pouze jako 2139MB. Takže ho musíš najumperovat na 32GB (nebo nastavit příslušným softwarem) a doufat, že pak pojede. Jiným řešením může být nainstalovat bootloader na nějaký menší disk a ten 80GB v BIOSu úplně vypnout.

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 12. 2006 20:24
od igz
Ak sa dobre pozeram na ten obrazok, tak disk, ktory Ti BIOS nadetekoval ma kapacitu len 2.1 GB.... Myslim, ze to je problem... Doska asi nepozna ten disk.
Vyrobcovia diskov ponukaju utilitky ako "oblafnut" pocitac a spristupnit celu kapacitu disku.
Na tejto stranke Seagateu
Kód: Vybrat vše
http://www.seagate.com/support/disc/drivers/discwiz.html

si stiahni DiscWizard Starter Edition, nainstaluj a malo by to fungovat....

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 12. 2006 21:18
od iguka
Aha, jenže chtěl jsem zkusit ten prográmek, ale vyvstal další problém u synovcova PC ( krám jeden). Když ho zapnu, tak se PC rozjede na 2 vteřiny a vypne se. Zkoušel jsem jeho zdroj i vypínač v mém pc, ale jsou funkční. Jen se vlastně na dvě vteřiny roztočí všechny větráky a pc se vypne. Pěkně se u toho potím a nevím co s tím, vy nevíte kde je problém?

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 12. 2006 21:34
od igz
toto sa mne stavalo pri par kompoch.. je to problem toho, ze Ti BIOS zle detekuje otacky ventilatora. Nanestastie si uz nepamatam presny postup riesenie :(
Skus BIOS resetnut. Ak nepomoze, skus vytiahnut napajanie ventilatora na procaku, zapnut komp, vypnut, zapojit ventilator a zapnut komp. Myli ale, ze do BIOSu Ti dovoli sa dostat a treba prestavit hranicu otacok, pri ktorych sa masina sama vypne. Toto uz, ale naozaj strielam do prazdna...

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 12. 2006 21:45
od iguka
Stejně je zajímavý, že to začalo dělat jen tak samo. Nic jsem s tím nedělal.