vyřešeno: I5 10400+Gigabyte H510M S2H V3 pípá :-(

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod medved_007 4. 6. 2025 01:36

vyřešeno: byla poškozená i dedikovaná grafická karta, po jejím vypojení běhá, jak má.
Fakt by mě nenapadlo, že tohle bude předstírat chybu CPU.
----------------
Ahoj,
mám doma 2 stolní PC (1) a (2) s podobnou konfigurací, hlavně jiný MB. Na (1) zakrslej králík přehlodnul napájecí kabel >:-( vyzkratoval a odpálil MB. Měl jsem tam I5 11400 s iGPU. Koupil jsem nový MB GIGABYTE H510M S2H V3 na levný upg. Po sestavení 5x pípá (chyba CPU) a nepouští dál na instalaci systému.
Protože jsem měl v (2) PC I5 10400 s iGPU (MB MSI B560M-A PRO), udělal jsem záměnu CPU a v (2) PC fachá 11400 v poho -> CPU by měl být OK, ale v (1) s novým MB pípá i s I5 10400. Dobře, zkusil jsem ještě změnu zdroje, jestli není v riti přívod k CPU či co a stejná chyba (v PC 2 funguje zdroj OK). Záměna RAM se stejným výsledkem. Obojí 2x8GB DDR 4 Kingston HyperX Fury.
Nakonec jsem se dostal k 2.kusu MB GIGABYTE H510M S2H V3 a furt to samé.

Podle této tabulky by jak 10400, tak 11400 mělo fachat i s biosem F1.
https://www.gigabyte.com/cz/Motherboard ... upport-cpu

Netušíte, co dělám špatně?
medved_007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 6. 2025 17:31

Dnes už CPU není jen výpočetní jednotka, ale současně i řadič pamětí a PCIe sběrnice. Tedy chybu mohl hlásit procesor, pokud grafická karta přetěžovala/zkratovala vlastní chybou sběrnici a tím neprošla kontrola samotného CPU.
Okrajově se někdy děje, že GPU nesprávně detekuje monitory - zkuste ještě vrátit původní grafiku do PC a odpojit monitor - respektive jej nechat zapojený v integrované. Pokud se spustí a pípat nebude, můžete testovat dále. Tedy zkuste jiné výstupy pro monitor na dedikované kartě, případně (pokud bude poškozena oblast výstupů) můžete tu integrovanou použít jen jako výstup pro dedikovanou grafiku.
Emil Pastelka
Junior