GTX 960 4GB - nejede pod Windows 7

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Swejzi 27. 4. 2016 21:07

O pár témat níže jsem řešil, zda tato grafika pojede pod Windows XP. Stalo se nevídané. Pod XP karta jede jak víno, ale nechodí mi pod Windows 7 64bit. Všechny marné pokusy mě vedly až k formátu HDD a čisté instalace Windows 7 + SP1, ale problém je stále stejný. Jakmile se nainstaluje ovladač (zkoušeno asi 5 různých verzí), karta přestává fungovat ve chvíli, kdy nabootuje Windows 7 a má se zobrazit přihlašovací obrazovka. Monitor zahlásí NO SIGNAL a usne. Když ve stavu nouze nahodím univerzální windowsový VGA ovladač, tak obraz jde a dá se alespoň přihlásit do Windows. Při té příležitosti jsem tam nainstaloval TeamViewer, takže se na plochu můžu vzdáleně podívat, i když monitor nejde. Poznatek je takový, že systém sice běží, ale jakákoliv aplikace v souvislosti s grafikou (GPU-Z, SpeedFan, DX hra) při spuštění vytuhne. Takže je to hlubší problém, než pouze nefunkční výstup na monitor, přestože dxdiag, ani správce zařízení nehlásí žádnou chybu.
Jelikož pod XP karta jede naprosto bez problémů, skoro bych vyloučil její vadu. Spíš mám podezření, že si nějak nerozumí s ovladačem čipsetu ve Win7, či něco takového. Mám postarší desku AsRock M3A-GLAN s čipsetem ATI/AMD 480x a PCI-E 1.1 slotem a na stránkách výrobce je ovladač pouze pro XP, u 7 se tak nějak automaticky počítá s tím, že není žádný speciální driver potřeba. Zítra ještě vyzkouším kartu v jiném PC s Windows 7 a pak se uvidí co dál. Nežádám ani radu, spíš je to jen takový poznatek. Ale pokud má k tomu někdo co říct, tak uvítám nazory a tipy jak to řešit.
Swejzi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Swejzi 29. 4. 2016 23:42

Nakonec jsem zjistil, že karta nefunguje v případě, že je na desce instalováno 4 a více GB RAM. S 2GB RAM Windows 7 nabootoval v pohodě a grafika šla. S tím jsem se ale nehodlal smířit, takže jsem to zatím dočasně vyřešil tak, že jsem všech 6 GB nastrkal zpátky a ve Windows v msconfigu nastavil, aby se z instalované RAM používala jen část. Dostal jsem se na horní limit 5,19 GB se kterým to funguje. Nabízí se otázka, co by se stalo, kdybych měl na desce třeba 8 GB. Zda by šlo použít nějakých 7,19 GB. Sice je to 6 let stará deska, ale stejně mi to nedalo a napsal jsem na podporu AsRocku. Problém s kombinací konkrétních GPU a velikostí RAM řešily novější verze BIOSu u jiných modelů desek s tímto čipsetem, bohužel u této nikoliv. Poslední BIOS je někdy z roku 2010 a ten mám. Třeba na podpoře vyštrachají nějakou novější nevydanou verzi BIOSu. Nechce se mi kvůli grafice měnit všechny střeva.
Swejzi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Naryan 30. 4. 2016 00:33

jestli mas na mysli tuto desku, tak ta ma ovladace pro win7 a dle popisu by mohl pomoci update biosu
Naryan
Junior

Odeslat příspěvekod luke8 13. 4. 2017 11:58

Mám úplně totožný problém s M3A glan a kartou GT440
luke8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Swejzi 13. 4. 2017 15:32

Zvláštní... Mě jela v pohodě GTX 550 Ti 1GB, problém byl až s tou GTX 960 4GB. Popíšu ti, jak jsem to vyřešil já. Dostaň se nějak "viditelně" do Windows (mělo by to jít i v nouzovém režimu, já to řešil přes TeamViewer), otevři si msconfig, karta Spuštění počítače, upřesnit možnosti, maximum paměti. Já mám na desce celkem 8 GB, nastavil jsem tam 9000 a samo si to ukouslo kolik potřebovalo. Po restartu grafika jede a Windows hlásí 8 GB RAM (použitelné 7,12 GB)
Swejzi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Naryan 13. 4. 2017 18:21

Tak to mas zrejme problem s nedostacujicim zdrojem (zrejmne nekvalitni a slaby zdroj neodpovida potrebe pro kartu).
Naryan
Junior

Odeslat příspěvekod Swejzi 13. 4. 2017 19:02

Jak tě taková blbost vůbec napadla? To má stejnou souvislost asi jako, že ti nestartuje auto,protože nemáš zaplacený povinný ručení.
Tohle je prostě nějaký omezení čipsetu, nic jinýho v tom nehledej.
btw mám 500 W Seasonic a PC v maximální zátěži bere cca 300 W.
Swejzi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod luke8 13. 4. 2017 21:14

Přesně tak, zdroj by padal na hubu při zátěži. Tady řešíme to, že to do win nenajede, zřejmě kvůli nějakému konfliktu s velikostí systémové ram a grafickou kartou danou čipsetem.

Jinak mám nově W10, dosud jsem se zuby nehty držel na XP.
W10-tky dokonce najely a nahradily si konfliktní driver (kód 43) nějakým základním obecným VGA. To snížení ram v msconfigu pomohlo, jinak by mě to hodně štvalo, že jsem kupoval dva moduly 2G zbytečně. díky.

Ale že jsem těch driverů pro grafiku předtím přeinstaloval kvanta :-)...Všude na netu zaručené "Solution for code 43 with nvidia win10 atd...bla bla bla" a nakonec japonec.
luke8
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků