R9 280X nepřepínání taktů z HW akcelerace / tearing bez ní

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod DrzkaCZ 30. 10. 2016 02:46

Takže máš Afterburner i Crimson najednou a divíš se, že se to tluče?


A v čem mam podle tebe sledovat takty? Nic jsem v Afterburneru nenastavoval, pustil jsem ho jen pro záznam frekvence. BTW používal jsem ho 5 let a až do teď fungoval bez problému.

Odinstaluj veškerý tweak programy a zkus to ladit jen přes Crimson.

Jak už jsem to psal předtím, když se grafika dostane do hw akcelerace, tak s ní nic nehne. A vůbec nemusí bejt zaplej prohlížeč viz screen z GTAčka.

Navíc Afterburner v beta verzi, když už vyšla final.

OK zkusím final verzi.

Edit: Ještě mě napadlo podívat se, jestli spotify nepoužívá HW akceleraci. A používá, tak jsem jí vypnul.

Hlavní problém bude nejspíš v tom, že podle AMD je důležitější video na youtube, než hra a "3d stav pro plné takty" .
DrzkaCZ
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 30. 10. 2016 08:51

Takty umí sledovat např. GPU-Z. A pokud se nepletu, ten zobrazuje mnohem širší škálu senzorů, než AB .. např. teploty VRM. A nejlepší věc? Nemusí se instalovat; lze sehnat v portable verzi.

Pokud AB používáš ještě na řízení otáček chlazení, tak to vypni a raději si nainstaluj a nakonfiguruj SpeedFan.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrzkaCZ 30. 10. 2016 17:19

milsimr píše:Takty umí sledovat např. GPU-Z. A pokud se nepletu, ten zobrazuje mnohem širší škálu senzorů, než AB .. např. teploty VRM. A nejlepší věc? Nemusí se instalovat; lze sehnat v portable verzi.

Pokud AB používáš ještě na řízení otáček chlazení, tak to vypni a raději si nainstaluj a nakonfiguruj SpeedFan.

Jenže to neumí ve hře.

Každopádné problém je z částí vyřešen. Celý je to jen o tom, že AMD drivery neví, kdy se mají na jakej stav přepnout. Podle nich je HW akcelerace důležitější, než stav pro plné takty. Takže to buď blokovalo Spotify a nebo Chrome. Stačilo vypnout ve spotify HW akceleraci a je to lepší.
DrzkaCZ
Junior

Odeslat příspěvekod Oggi09 3. 11. 2016 21:40

Mám přesně tu samou kartu a přesně ten samý problém :D Začalo to od instalace W10 a Crimson ovladače - před tím to fungovalo korektně, takže zakopaný pes je zde.

Dlouho si s tím nevím rady a modifikovat BIOS se mi nechtělo - nikdy jsem to nezkoušel, ale klidně si nechám poradit jak na to.

btw mám i5-2500K@4,5GHz na P67 tzn. ještě bez UEFI
A.PNG
Oggi09
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mouldy 3. 11. 2016 23:40

Jen si přepiš ten druhej stav na hodnoty toho prvního a dej save, pak stáhni atiwinflash a hoď to tam.

Problém bude možná v nějaké aktualizaci win. Používáš chrome?

Edit: Napiš ten problém sem:
https://community.amd.com/thread/206314

Je to můj thread a řeší to i nějaký AMD support, tak uvidíme.
Intel i7 4790K@4,91GHz, NOCTUA NH-D14, ASUS Z97-Pro Gamer, Kingston 16GB DDR3 1866MHz@2400Mhz, XFX RX 590 1645/9120Mhz, Crucial M500 120GB, Seagate 7200.14 2TB, Samsung F1 1TB, Corsair TX 750W, Corsair 450D
mouldy
Junior

Odeslat příspěvekod Oggi09 4. 11. 2016 08:15

Dík za reakci. V tom AMD vlákně jsou identické neustále se opakující obecné "rady": odinstaluj afterburner - to do OS nepatří, přeinstaluj OS, nepoužívej Chrome, apod. Toto je však driver related issue - karta drží takty UVD i přes puštěnou 3D aplikaci (jak říkáš, kvůli na pozadí spuštěnému procesu vyžadující HW akceleraci).

Osobně bych si tipl, že je bug konkrétně Crimsonu (který vyšel již primárně pro GCN 2 a 3, které mají takty řešeny jinak). Jako bug/feature W10 mi to příjde nepravděpodobné a taky je dost možný, že se mi toto chování objevilo už v listopadu kdy vyšel Crimson, ačkoli na W10 jsem přešel až v prosinci. Do dnešní doby mě to nijak neomezovalo, karta má díky široké sběrnici a 3GB VRAM výkonu dostatek pro všechny mé hry i na 950 MHz, nicméně teď co vyšel BF1 by se 120 MHz navíc i hodilo.

Jinak díky: přepsat ten UVD stav na plný takty mě taky napadlo, ale mám v plánu flashoval přes atiflash z DOSu. Nicméně na kartě je přepínač BIOSů, tzn. flashnu pozici 1 a pokud se něco pokazí, tak přepnutím na pozici 2 grafiku rozjedu? Jde o to, že momentálně nemám po ruce jinou funkční VGA a z mnou používaného chipsetu vyplývá nemožnost využít iGPU.

Edit: Diskuse http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=380114 potvrzuje výše zmíněné :( Takže jedině BIOS Mod

Takže platí teda tarkin=mouldy=DrzkaCZ?
Oggi09
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stylar 4. 11. 2016 12:57

to už řeší AMD dlouho asi, pamatuju jak jsem u HD5770 editoval BIOS kvůli nestabilnímu UVD stavu u RX470 už to maj trošku vyladěnější :-D jen občas blackscreen

Known Issues: H.264 content playback may experience playback issues on internet browsers with hardware acceleration when also running gaming applications or content.
stylar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod BLIzZard--cz 4. 11. 2016 15:36

Stáhni AtiWinFlash
https://www.techpowerup.com/downloads/2 ... flash-2-74

Zálohuj přes něj BIOS a uprav ve VBE poslední stav na těch 1100Mhz/1,2V.
Power Limit můžeš nechat a měnit ho jen v Crimsonech.

Pak už jen flashneš přes AtiWinFlash přímo z Windows.

Pokud by se něco pokazilo, je tu ještě možnost flashovat naslepo z DOSU. Psal jsem tu kdysi přesný návod:
viewtopic.php?f=919&t=1209967&p=10024348&hilit=%C2%A8flash#p10024348
btw flashovaní z DOSU nefunguje u Polarisů, jelikož pro ně existuje jen Windows verze AtiWinFlash.
i9-9900KS @ 5Ghz + FD S24 | MSI Z370 KRAIT | GIGABYTE RTX 2080 Ti AORUS 11GB @ 2115/16600Mhz | G.Skill Trident Z 32GB @ 3600Mhz, CL16 | SAMSUNG 970 EVO PLUS | Corsair HX1000 | Bitfenix Aurora | 144 Hz IPS QHD
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
BLIzZard--cz
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrzkaCZ 4. 11. 2016 15:45

Dík za reakci. V tom AMD vlákně jsou identické neustále se opakující obecné "rady": odinstaluj afterburner - to do OS nepatří, přeinstaluj OS, nepoužívej Chrome, apod. Toto je však driver related issue - karta drží takty UVD i přes puštěnou 3D aplikaci (jak říkáš, kvůli na pozadí spuštěnému procesu vyžadující HW akceleraci).


Jo to mi povídej, už asi desátej email řešim s AMD supportem, to samé. Konečně jsme se dostali z obecných rad a upozornění jako "přetaktováním ztrácíte záruku".

Jinak díky: přepsat ten UVD stav na plný takty mě taky napadlo, ale mám v plánu flashoval přes atiflash z DOSu. Nicméně na kartě je přepínač BIOSů, tzn. flashnu pozici 1 a pokud se něco pokazí, tak přepnutím na pozici 2 grafiku rozjedu? Jde o to, že momentálně nemám po ruce jinou funkční VGA a z mnou používaného chipsetu vyplývá nemožnost využít iGPU.


Tohle sice pomůže, ale nebudeš vědět, kdy jsi ve stavu hw akcelerace a kdy ne. Ve stavu HW akcelerace pak nehneš s taktama. To kdyby ses pak divil, že ti nejde hejbat s 1100Mhz a 1,2Ghz.

Takže platí teda tarkin=mouldy=DrzkaCZ?

Jo mám trošku roztrojenou identitu :-D.

Prosím všichni, kdo máte stejný problém nebo zkušenosti s tím, registrujte se na AMD foru a napište do toho vlákna, kde to řeším.

EDIT:
Stáhni AtiWinFlash
https://www.techpowerup.com/downloads/2 ... flash-2-74

Zálohuj přes něj BIOS a uprav ve VBE poslední stav na těch 1100Mhz/1,2V.
Power Limit můžeš nechat a měnit ho jen v Crimsonech.

Pak už jen flashneš přes AtiWinFlash přímo z Windows.

Pokud by se něco pokazilo, je tu ještě možnost flashovat naslepo z DOSU. Psal jsem tu kdysi přesný návod:
viewtopic.php?f=919&t=1209967&p=10024348&hilit=%C2%A8flash#p10024348
btw flashovaní z DOSU nefunguje u Polarisů, jelikož pro ně existuje jen Windows verze AtiWinFlash.


Jak to udělat bez ztráty UEFI?

EDIT2:
Možná je i částečné řešení někde v nastavení chrome, protože je tam hw akcelerace asi 7x, mě stačí zapnout chrome a už je grafika only 950Mhz a nemusím ani koukat na video...
DrzkaCZ
Junior

Odeslat příspěvekod BLIzZard--cz 4. 11. 2016 16:05

Žádné UEFI neztratíš.
Ale tvoje problémy budou asi jinde, balast ve Windows.
i9-9900KS @ 5Ghz + FD S24 | MSI Z370 KRAIT | GIGABYTE RTX 2080 Ti AORUS 11GB @ 2115/16600Mhz | G.Skill Trident Z 32GB @ 3600Mhz, CL16 | SAMSUNG 970 EVO PLUS | Corsair HX1000 | Bitfenix Aurora | 144 Hz IPS QHD
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
BLIzZard--cz
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrzkaCZ 4. 11. 2016 16:07

Hned jak otevřu VBE, vyskočí na mě hláška o UEFI a při editaci hláška, že UEFI ztratím.

Moje problémy jsou uplně stejné, problém s HW akcelerací, s tím, že chrome je na tom asi nejhůř a ten já používam. Windows jsou čistě nainstalované, žádný balast.
DrzkaCZ
Junior

Odeslat příspěvekod BLIzZard--cz 4. 11. 2016 16:14

Ty nemáš na kartě přepínač biosu? 1 je UEFI a 1 legacy.
Jinak se UEFI deaktivuje, ale je stejně k ničemu.
Samozřejmě budeš mít zálohu původního biosu.
i9-9900KS @ 5Ghz + FD S24 | MSI Z370 KRAIT | GIGABYTE RTX 2080 Ti AORUS 11GB @ 2115/16600Mhz | G.Skill Trident Z 32GB @ 3600Mhz, CL16 | SAMSUNG 970 EVO PLUS | Corsair HX1000 | Bitfenix Aurora | 144 Hz IPS QHD
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
BLIzZard--cz
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrzkaCZ 5. 11. 2016 00:30

Zkusil jsem v nastavení chromu vypnout všechno, co mělo společného s GPU.

chrome://flags/

Obrázek

Zatím to vypadá, že to funguje... jak prohlížeč i videa bez tearingu (což je záhada, když tearing ruší jen HW akcelerace, která je vyplá), tak nepřepínání do hw stavu.
DrzkaCZ
Junior

Odeslat příspěvekod Oggi09 5. 11. 2016 09:43

DrzkaCZ píše:Zkusil jsem v nastavení chromu vypnout všechno, co mělo společného s GPU.

Takže vyřešeno? Zkusím až budu doma :) BIOS sem ještě nemodoval.

btw nemáš problémy s artefakty nebo throttlingem? Máme oba poslední veri biosu 015.041, přičemž existuje dost threadů na zahraničních serverech, kde se řeší přehřívání VRM, vznik artefaktů, atd. s posledním biosem a návrat k 015.039 - občas se mi artefakty vyskytnou při hraní BF4, ale je to tak 1x za měsíc - do teď jsem měl za to, že je to opět zkripleným ovladačem od AMD.

BLIzZard--cz píše:Žádné UEFI neztratíš.
Ale tvoje problémy budou asi jinde, balast ve Windows.

Ne opravdu je to problém ovladačů v kombinaci s R9 2xx kartami od Sapphire.
Oggi09
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrzkaCZ 5. 11. 2016 17:17

Máme oba poslední veri biosu 015.041, přičemž existuje dost threadů na zahraničních serverech, kde se řeší přehřívání VRM, vznik artefaktů, atd. s posledním biosem a návrat k 015.039 - občas se mi artefakty vyskytnou při hraní BF4, ale je to tak 1x za měsíc - do teď jsem měl za to, že je to opět zkripleným ovladačem od AMD.


Vubec nic takovyho, ani kdyz jsem ji tyral s pretaktem na 1,3V. Nikdy nebyl problem, ani kdyz jsem ji omylem trosku pripek ve Furmarku, kdy VRM melo 110°C.
DrzkaCZ
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků