GK na střih videa k MB s PCIe 3.0

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ivo_m 11. 3. 2024 13:40

Dobrý den,
chtěl bych zrychlit střih a renderování videa na mém PC. Nvidia RTX karty jsou pro PCIe 4.0 a já mám na MB pouze PCIe 3.0. Tak nevím, jestli se mi vyplatí vzít GTX (asi 1660 Ti) nebo nějakou z RTX. A jestli to vůbec má smysl. O gk na video je ve fóru hodně napsáno, ale nikde jsem se nedočetl o vlivu verze PCIe.
Stávající sestava:
mb MSI MAG Z390 TOMAHAWK (PCIe 3.0 x16)
cpu Intel Core i5-9500F
gk ASUS GeForce CERBERUS-GTX1050TI-O4G, 4GB GDDR5
RAM HyperX 16GB KIT DDR4 2666MHz CL16 FURY series
ssd Patriot VIPER VPN100, M.2 NVMe - 1TB
zdroj Be quiet! Straight Power 11, 80+ Platinum - 650W

Stříhám ve Vegas Pro 18 párkrát do měsíce a teď by to mělo být o něco častější. Jde především o videa na YouTube. Nechci měnit celé PC a nevím, zda výměna GK dá nějaký smysl, ale kdyby ano, potěšilo by mě to. Raději tak do 10k. Poradíte mi, jestli mi výměna pomůže a jaká karta bude nejvhodnější? Děkuji.
ivo_m
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 11. 3. 2024 13:57

Pokud nemáš opravdu high end grafickou kartu, tak rozdíl mezi zmíněnými verzemi bude nepatrný. A i u těch nejrychlejších je to obvykle v řádku jednotek procent.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 3. 2024 14:32

Vliv verze PCIe je nastesti marginalni. Volil bych bazarovou 3060, ale 100% ve 12GB verzi. Zbytek penez usetri. Nic ze 40xx rady nekupuj, 4060 a 4060Ti maji jen x8 sbernici, kde uz by gen3 vadil daleko vice, plus navic maji pouze 128bit sbernici pametovou, coz vykon take negativne ovlivnuje.

Zda vymena GPU pomuze zalezi ponejvice na pouzivanem SW, kodeku, ale i na diskovem subsystemu, ci velikosti a rychlostech RAM v sestave. Brzda muze byt totiz uplne jinde.

Obecne se pro praci s videem 32GB RAM nebo vice, zdrojova data na kvalitnim SSD, zapis na (fyzicky) druhe kvalitni SSD. NVME by byl ideal - pokud ve strihovem PC pouzivas plotnovy HDD, nema smysl cokoliv dalsiho menit.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zivan 11. 3. 2024 15:51

Doplnim, ze i kdyz mas SSD s papirovou rychlosti pres 3GB/s, tak ti realne klidne muze cist data 1MB/s, treba jako jeden Patriot VPN100 tady:
viewtopic.php?p=13437305#p13437305
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod ivo_m 11. 3. 2024 17:18

Díky, disky mám v pořádku.
ivo_m
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ivo_m 11. 3. 2024 20:36

KineCZek píše:Zda vymena GPU pomuze zalezi ponejvice na pouzivanem SW, kodeku, ale i na diskovem subsystemu, ci velikosti a rychlostech RAM v sestave. Brzda muze byt totiz uplne jinde.

SW jsem psal nahoře: Vegas Pro 18, NVENC. Jenom jsem nenapsal, že mám i druhé ssd NVMe Samsung 970 EVO PLUS 250GB na systém. Místo tam mám, nenapadlo mě ho takhle použít.
Takže mám rozšířit RAM a koupit 3060 ve 12GB verzi? Máš nějaký doporučený bazar, prosím?
ivo_m
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 3. 2024 14:27

SW jste psal, ale Vegas Pro 18 je široký pojem. Pokud chcete počítat přes grafickou kartu, neznamená to, že v nastavení zapnete "ANO" a je vše vyřešeno. Verze 18 je už letitý kus SW, kde GPU akceleraci podporují jednotlivé části ne celek. Například u filtrů je to 50/50 a AI filtry jedou striktně přes CPU.
Záleží tedy, jak a co stříháte, jaké filtry používáte a v jakém rozlišení. Klidně se může stát, že po nákupu nové karty, která papírově bude 3× výkonnější, budete pozorovat jen minimální nárůst výkonu, protože tam nebylo to úzké hrdlo.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ivo_m 12. 3. 2024 20:57

To úzké hrdlo je pochopitelně v mém případě před monitorem. O tom žádná.
Stříhám jen několikahodinové webináře a přednášky. Ani nevím, zda tomu mohu říkat stříhání - jen vystřihnu pauzy, začátek, konec, přidám úvodní a závěrečné titulky s jednoduchou hudbou a občas nějaký obrázek či dokument. AI nepoužívám ani žádné filtry. Renderuji do HD 720p 25 fps (NVENC), AVC/AAC MP4. Jen mě nebaví čekat, až se to vyrenderuje (20-30 min). Před výměnou karty to trvalo dvojnásobek a pamatuji, že kdysi jsme renderovali celou noc (Vegas 8). Tak jsem si říkal, že by se to třeba dalo urychlit.
ivo_m
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 3. 2024 04:18

V tomto případě výměna grafické karty pomůže. RTX 3060 je rozumnou volbou. Ve Vašem případě nezáleží na množství osazené paměti. Rovněž přínos zvýšení RAM na samotný proces renderování videa bude minimální.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ivo_m 13. 3. 2024 16:17

Moc děkuji, ale došlo mi, že zatímco dosud ta videa byla na YT v neveřejném kanále pro malý okruh zájemců, nově by to mělo být ve veřejném kanále a samozřejmě bych rád, aby to mělo návštěvnost. Tak jsem trochu koukal na tipy a vyšlo mi z toho následující:
    - mělo by to být aspoň FHD (ale standard je prý už 4k), 25fps, velký bitrate
    - chtělo by to aspoň pár obrázků a animací
    - občas budu chtít také obraz v obraze
    - přecházím na DaVinci Resolve
Takže náročnost se bude zvyšovat a tím i časy. Pokud by se to dobře rozjelo, postavil bych nové PC, ale zatím (bez výměny MB) můžu zlepšit jen GK a RAM.
Mění to něco na Vaší radě, prosím?
ivo_m
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 3. 2024 17:02

Nemeni.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ivo_m 13. 3. 2024 17:13

Děkuji vám všem. Ivo
ivo_m
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 3. 2024 21:44

ivo_m píše:...přecházím na DaVinci Resolve

Hlavní rozdíl mezi verzí zdarma a placenou je GPU akcelerace a AI filtry. Pokud budete používat free DaVinci Resolve a ne Studio, pak si novou grafiku nekupujte. Stávající na základní akceleraci stačí.
Respektive, základní verze umí akcelerovat i výstupní render videa, ale ne ve formátu pro YouTube. Tam se pak video překódovává dle délky i několik hodin.
Také bych Resolve nedoporučil začátečníkovi po stránce pokročilých video efektů či manipulace s grafikou. Ano, SW to umí, ale práce s uzly ve Fusion není pro každého a vyžaduje opravu velkou dávku učení a pochopení procesu.
Podívejte se například na Filmoru, PowerDirector nebo Pinnacle Studio. Alternativou zcela zdarma jsou pak Shotcut, Kdenlive, OpenShot.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ivo_m 14. 3. 2024 17:16

Já jsem perfekcionista, takže buď něco dělám pořádně nebo to nedělám vůbec. Na Studio chci přejít, jakmile se s tím trochu naučím a nebude mi cizí filosofie tohoto programu. Pro Resolve jsem se rozhodl hlavně proto, že má skvělé tutoriály v češtině viz http://bit.ly/OndenOndwaK. Pokud bych chtěl jiné programy, můžu rovnou zůstat u Vegas a koupit poslední verzi.
Emil Pastelka píše: ...práce s uzly ve Fusion není pro každého a vyžaduje opravu velkou dávku učení...

Já jsem důchodce, takže času na učení mám dost. :D
V každém případě už mám doma nové paměti a GIGABYTE GeForce RTX 3060 GAMING OC 12G LHR. Takže jdu instalovat a učit se. Děkuji.
ivo_m
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ivo_m 21. 3. 2024 17:58

Tak odzkoušeno. Renderoval jsem ve Vegasu 18 do FHD 25fps HEVC (h265) cca 2 dvouhodinové video. Po výměně pamětí 16GB -> 32GB (a trochu rychlejší) se časy nezměnily. Po výměně karty se čas zkrátil z 40 min na 35 min. Takže žádná sláva, ale každý kousek dobrý. Ještě jednou děkuji všem.
ivo_m
Kolemjdoucí

Další stránka