Problém s ?grafickou kartou?

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod nev231 14. 2. 2025 14:25

Tři týdny zpátky mi při práci zezelenal monitor. Počítač fungoval dál, měl jsem puštěné video na youtube a to se přehrávalo. Párkrát jsem zkusil monitor vypnout, zapnout a nepomohlo to. Po chvilce se PC sám od sebe restartoval a všechno bylo vpořádku. Dva týdny PC fungoval bez problému.

V sobotu se stalo něco podobného. Monitor nezezelenal, ale vypnul se. Bylo při tom slyšet takové prásknutí, jako když vypadne elektřina a PC se úplně vypne, ten ale ještě běžel několik minut dál, než se vypnul. (narozdíl od té situace dva týdny zpátky se nerestartoval, ale vypnul se). Nevím, jestli to s tím může souviset, ale jak to vypnutí, tak restart vždycky proběhly potom (nepamatuju si, jestli hned potom), co jsem ještě zkusil jestli ten kabel, co vede od monitoru do PC není uvolněný a pořádně ho do PC zatlačil.

Nicméně PC od té doby zase funguje v pořádku. PC je 11 let starý PC je Intel(R) Core(TM) i5-3570 CPU @ 3.40GHz 3.40 GHz 8GB RAM, je tam ale necelý rok starý disk a ještě mladší zdroj. Grafika 7 let stará NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti.

Je to problém s grafickou kartou? Pokud ano, jakou si mám do tak starého PC vybrat jako náhradu?
nev231
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaaa 14. 2. 2025 18:17

Ten procesor by mel mit integrovany graficky cip HD2500, staci na otestovani pouzit ten integrovany graficky cip misto graficke karty, tedy pouzit pro pripojeni kabelu k monitoru konektor ze zakladni desky misto konektoru z graficke karty a grafickou kartu vytahnout ze slotu.

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/65702/intel-core-i53570-processor-6m-cache-up-to-3-80-ghz/specifications.html
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod nev231 14. 2. 2025 23:17

A jak se s tím integrovaným grafickým čipem bude s tím počítačem dát pracovat? Hledal jsem, jaký to má výkon a nic moc jsem nenašel. Bude na tom fungovat aspoň prohlížeč?
nev231
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MiosR 15. 2. 2025 02:39

Samozřejmě, že prohlížeš tam pojede.
"Všechny" kancl sestavy a notebooky mají jen CPU s integrovanou graf. a normálně tam pracuješ.
Jen hry a programy s graf. akcelerací budou pomalé/nepojedou.
MiosR
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 15. 2. 2025 04:54

... a všechny YouTube videa apod. pojedou přes CPU, protože iGPU neumí HW akceleraci.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 15. 2. 2025 11:27

Ja mam PC s jeste slabsim procesorem i5-3470, akorat mam vyssi RAM 16 GB, a SATA SSD, jedu take bez graficke karty jen s tou integrovanou, mam Win11, nepocituji zadne prodlevy, ale hry vubec nehraji, jen surfovani po internetu, sledovani youtube, a psani ci cteni textovych dokumentu.
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod nev231 16. 2. 2025 23:04

Ještě mě napadlo, mohl by to být jenom problém s neaktuálním ovladačem? Protože, dneska večer se mi zase stalo něco podobného (ještě jsem to do integrované grafiky nezapojil, navíc jsem zjistil, že k tomu budu potřebovat extra kabel). Akorát na rozdíl od minule a předminule zčernal monitor, ale PC se nevypl ani nerestartoval a v prohlížeči událostí nějaké hlášky ohledně správce oken plochy (před tím nebyly) a chyba Winlogon in session 6 (console) reuqested session stop using GPU, returned status STATUS_SUCCESS, with progress stage of successful
nev231
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 2. 2025 18:02

Mohl a nemusel, proste zkus ovladace aktualizovat.
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod nev231 18. 2. 2025 23:17

Vybírám teda novou grafickou kartu, zamlouvá se mi tahle. https://allegro.cz/nabidka/graficka-karta-msi-geforce-gt-1030-4ghd4-lp-oc-16798702879#parametry akorát mi připadá nějaká nízká ta "Taktovací frekvence paměti" Kde můžu zjistit, jakou má tu taktovací frekvenci paměti moje současná karta?
nev231
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 18. 2. 2025 23:57

Upřímně? Vyhozený peníze. Raději z bazaru vem nějakou RX 570 či novější.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod nev231 19. 2. 2025 00:27

Proč?
nev231
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 19. 2. 2025 00:41

Protože za 2 tisíce kupovat "zobrazovadlo" typu GT 1030 jsou prostě vyhozený peníze z okna.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 19. 2. 2025 06:06

Navic si nejsem jist, ze mas vyloucen jiny problem. Mel jsi to mozna testovat bez graficke karty ve slotu poradne a dele.
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 2. 2025 17:09

Kdo chce kam ...
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Petra2800 22. 2. 2025 21:00

GT 1030 za dvojku jsou vážně zcela vyhozené peníze. Jediné plus tam je fakt, že máte záruku u allegra, ale to je vše. Na bazaru jsem viděla solidní GTX 1060 za tisícovku. Pravda, že je to bez záruky, ale jako "zobrazovadlo" to pořád poslouží dobře.
S počítači pracuji přes 30 let, ale stále jim občas nerozumím. Jsem prostě ženská, co je na PC lama, ale snaživá!
Petra2800
Junior

Další stránka