od Skijumper 14. 2. 2011 21:38
Já si myslím že u XP to bylo dáno hlavně návrhem té celé platformy v roce 2002/2003. Nikdo tenkrát o nějakém SSD nevěděl, a 512MB RAM už bylo opravdu hodně. Tam SWAP měl smysl, RAM byla drahá a věřím že ten systém kolikrát SWAPoval docela zbytečně, protože se nepředpokládalo že se tam bude cpát maximum RAM. U Windows 7 už je to ale trošku jinak, tam se SWAP pokud vím moc nepoužívá a hlavně jak u XP, tak u Win7 jde zakázat, pak postrádá smysl ho kamkoliv přesouvat. A hlavně jak bylo řečeno nahoře, ten operační systém dnes už umí RAM využívat efektivně, a ukládat si do právě nepoužívaných částí RAM různá data nebo zbytky po spuštěné aplikaci které se zase umí zpátky při jejím spuštění vyvolat. To platí jak pro Windows 7, tak pro OS X (v OS X mám ve standby volné tak 2GB RAM z 8GB pokud jsem předtím naspouštěl pár programů, protože tam prostě jsou ty zbytky co se ovšem mohou kdykoliv uvolnit), a myslím si že určitě i pro Linux.
Když už bych řešil RAMDisk, tak v tom případě, že bych třeba chtěl urychlit konkrétní aplikaci a to tím že by se nemusela nahrávat a její části z disku, ale rovnou z RAM. Jenže taková aplikace u které se to vyplácí bude jednak hodně rozměrná, a jednak taky využije spoustu ještě RAM jako takové. A to se stále jednotlivcům moc nevyplácí mít třeba 16 nebo 32 GB RAM v desktopu.
Apple iPhone 7 128GB Mate Black + iPad Mini 4 Cellular 128GB Silver