zkusím se "pochlubit" svým samo-domo sesmoleným NASem. Na profi řešení nemá a ani se o to nesnaží - ale na druhou stranu jsem chtěl v rámci možností postavit něco pořádného, žádný low-cost bastl...
Důvody ke stavbě byly tři:
1. zabít čas přes zimu, COVID pandemii (a další nepříznivé vlivy, kvůli kterým člověk musel sedět doma na zadku) a zároveň se něco nového přiučit
2. postavit si zařízení na míru, které bude jednak fungovat jako centrum chytré domácnosti a zároveň jako síťové úložiště na rodinné fotky, videa, atd,...
3. něco koupit umí každý, ale ta radost z úspěšně a kvalitně odvedené práce
Nejprve přišlo na řadu rozhodování na jakém HW to postavit. Jako první jsem zvažoval různé "atomové" miniITX desky - zavrhnuto kvůli spotřebě, velikosti, ceně,... potom jsem začal přemýšlet nad SBC zařízeními. RPi4, orangePi, BananaPi, lattePanda jsem zavrhl pro nedostatečnou konektivitu, cenu a další...
Nakonec padla volba na NanoPi M4v2. Tato destička má osazený slušně výkonný SoC RK3399, 4GB RAM DDR4, GB LAN, eMMC soket (eMMC je o řád rychlejší než SD karty), 4x USB3 a hlavně - má vyvedený PCIe, na který se dá napojit SATA HAT. Ten má vlastní řadič, který rozšiřuje desku o 4SATA porty. To vše se v Číně dá koupit za cca 2 000Kč

Když byla deska na cestě z Číny sem, začalo přemýšlení do čeho to zavřít. Nechtěl jsem žádnou krabici od bot, nebo něco stlučeného na koleně. Takže opět několik večerů strávených přehrabováním AliExpressu, uvažováním, zda se to vejde/nevejde, líbí/nelíbí, chci/nechci/ drahé/levné...
Nakonec jsem vybral bedýnku, do které se běžně staví audio zesilovače a podobné hračky. Bedýnka je celá z kartáčovaného eloxovaného hliníku a má rozměry cca 17x15x26cm. U Číňana za cca 1000Kč, všude v EU horší alternativy za dvojnásobek a výš...

Další drobotina typu konektory, kabely, redukce,... vyšly na pár stokorun.
Během čekání na díly jsem samozřejmě přemýšlel čím to ještě vylepšit a potom jsem na nějakém eshopu náhodou narazil na rámečky na disky - hned jsem věděl, že je tam musím mít. Jenže všude v EU obchodech hnusné, drahé, nebo obojí. Takže opět hledání alternativy, která by byla za rozumnou cenu a měla slušnou kvalitu. Nakonec opět nezklamali soudruzi kapitalisti a za cca 500Kč nabízeli krásný ocelový rámeček s dvířky z kartáčovaného hliníku... Už mi domů mířily 4 kousky

Když to všechno dorazilo domů, začal jsem bádat jak to dát dokupy. Protože mám v práci přístup k profi 3D tiskárně - byla cesta jasná. Sedl jsem k modelovacímu programu a začal to pomalu lepit dokupy. Výsledek:
Bohužel mě nenapadlo stavbu nějak podrobněji dokumentovat, takže mám jenom pár fotek z téměř finálního sestavení - bordel v pozadí jsem raději rozmazal

Samotná deska NanoPi je umístěná zevnitř na čelní hliníkové desce, která tím slouží i jako masivní chladič:
Tlačítko má RGB podsvícení a do budoucna jej chci využít k jednoduchému zobrazování stavu zařízení (funguju/nefunguju,...). Momentálně to ale má velmi malou prioritu.
Ohledně SW výbavy: jakožto osoba linuxem nepolíbená jsem těžce bojoval a učil se od nuly. Nakonec v tom běží distribuce Armbian, do ní doinstalovaný Openmediavault a pár dalších věcí. OMV se stará o NAS, potom tam mám několik jednoduchých skriptů, které mi stahují data z internetu a upravují je pro chytrou domácnost.
Spotřeba: měřím pouze nějakou obyčejnou "chytrou" zásuvkou, takže to měření beru spíš jako orientační:
- Celé to napájím adaptérem 12V 60W co mi tady on něčeho zbyl
- V idle to bere kolem 5W (pokud disky spí)
- Pokud se zařízení uspí, klesá spotřeba ke 3W
- Při kopírování přes síť na disk byla spotřeba kolem 12W (osazen pouze jeden starý disk)
- Čím víc disků pracuje, tím větší je i spotřeba
Do budoucna mám v plánu osadit disky tak, že jeden vždy bude jako úložiště dat přístupné z venku a druhý bude z venku neviditelný a bude se na něj pravidelně dělat rozdílová záloha toho viditelného (pro případ úmrtí disku, zašifrování dat,...). Není to sice neprůstřelné zálohování, ale na rodinná data myslím stačí.
Na zadní straně jsou umístěny dva keystony USB3, takže se k tomu může připojit externí disk, fleška,...
I při kopírování velkého množství dat se NanoPi kope do zadku a CPU se zatěžuje tak na 1/4, takže výkonu habakuk

Momentálně to bez problémů funguje úplně fanless - ta hliníková bedna funguje jako vynikají pasivní chladič. Při osazení všech disků a vyšší zátěži už ale asi bude třeba nějaký pohyb vzduchu zařídit.
Celkem mě to vyšlo na cca 7 000Kč, ale některé věci (zdroj, šroubky, matičky, distanční sloupky,..) jsem měl doma a 3D tisk jsem měl zdarma. Strávený čas nepočítám. Takže oproti podobně vybaveným profi zařízením jsem nějaké drobné i ušetřil.
V případě zájmu můžu zveřejnit seznam materiálu a 3D modely.
Vážně uvažuji, že na letošní zimu koupím podobné SBC a postavím si nějakou elegantní multimediální krabičku k TV