Stránka 1 z 1

Poskozeny HDD?

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 12. 2005 18:43
od frost
Stala se nestastna zalezitost pri instalaci Win.XP doslo k vypadku proudu a ejhle HDD se chova ponekud divne.
Upozornuji na HDD jsou velice dulezita data, nezalohoval jsem >:-[] tupec.
V OS se HDD tvari ze neni naformatovany ale pri instalaci OS se tvari ze je vse v poradku dokonce rozpozna volne a obsazene misto. "divne"
Potrebuji data zachranit, myslim si ze bude patrne poskozeny TRACK 0.
Jak data dostat kdyz ve spustenem OS je hdd nenaformatovany?
Hlavne me zarazi to podivne chovani nevite nekdo co s nim je?

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 12. 2005 19:20
od Plexisklo
To zanes do servisu... Ja som mal podobny problem, tak som im to tam zaniesol a do 20 minut bolo vsetko hotove... I ked data sa nevratili... :)

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 12. 2005 19:22
od hufhendr
Můžeš data z disku "odlít" jinam - na jiný disk, na USB disk, po síti, na DVD, na pásku atp. Já bych doporučoval použít nějakou pro to upravenou distribuci Linuxu, namátkou jsem našel třeba tady http://www.tux.org/pub/people/kent-robo ... linux/rip/
Je tam i disketová verze, co jsem se díval, umí ntfs i vfat; popis najdeš v readme.

Pokud by i pak byla data nečitelná nebo poškozená, odkopíruj je natvrdo přes dd a na druhém disku můžeš použít nějaký nástroj pro opravu filesystému - pracuješ už s kopií dat, takže můžeš experimentovat.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 12. 2005 20:59
od X__
Plexisklo: Chyba, já bych ty data zachránil :) (Sobě se mi to podařilo už 2x, externí šmejd Maxtor One Touch ... :) )

frost: Potřebuješ půjčit další harddisk, nebo tenhle zapoj do jiného PC a programem R - Studio zachraň data (přesunout na ten druhý!), pak formátuj ten "divný" hard, nainstaluj systém a přesuň zachráněná data. Řekl bych, že za to může ten výpadek proudu při instalaci OS.

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 12. 2005 17:02
od macis
Pánové, pokud se nepletu, tak nelze přesunout data z HDD, když není pod WinXp vidět... ?! Froste, jako to teda je, vidíš ho v jiném PC nebo při spuštění OS z jiného HDD na tvé PC? Pokud jo, tak máš vyhráno, pokud ne, tak asi výše uvedené rady nefachaj, co?
Pusť repair konzoli a použij příkaz fixmbr s příslušnými parametry (viz info na Inetu), možná se to rozjede...

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 12. 2005 17:12
od macis

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 12. 2005 20:31
od X__
macis: R - Studio vytáhne i smazaná, poškozená, formátovaná data - nepřesvědčuj mě o opaku, zachranoval jsem si takto data 2x :)

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 12. 2005 09:52
od frost
Takze fakta jsou takova ze ve spustenem OS na jinem PC system hlasi ze hdd je nenaformatovany a ve vlastnostech toho disku je format souboru RAW.
MBRFIX nepomohl, CHKDSK c: skoncilo chybou, takze jesem zadal CHKDSK c: /p /r a nastesti se to rozebehlo a opravilo se vse co se dalo, ale ve win stale nic v opravne konzoli jsou soubory videt "teda doufam" ridil jsem vse pres telefon nebyl jsem u toho. R-Studio neco naslo ale vysledek neznam uz se neozval.
Jeste jsem doporucoval zkusit pristoupit na ten hdd pres linux, ale dalsi informace uz nemam.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 12. 2005 10:09
od x-father
Ja jednou resil neo hodne poobneho a stailo v patrition magicu priradit tomu oddilu, ktery se tvaril ze tam je, ale nebl videt zpatk pismeno a jel dal. Proste k nemu z nejkeho duvou nemeli wile prirazeno oznaceni...

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 12. 2005 10:14
od frost
To co popisujes a udelal jsi v patrition magicu dokazal CHKDSK c: /p /r

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 12. 2005 10:23
od Mike.M
frost píše:na jinem PC system hlasi ze hdd je nenaformatovany a ve vlastnostech toho disku je format souboru RAW.
Tak toto se mi stalo s Flash USB diskem. Taky byl primountovamy, ale po otevreni mi napsalo ze neni naformatovany a system souboru byl RAW. Sem to dal do servisu a oni mi to obnovili, ale data uz ee.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 12. 2005 11:23
od koss81
zkusil bych v PrtitionMagicu "Browse partition" a pokud budou soubory videt, tak nakopirovat na druhej disk.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 12. 2005 11:57
od frost
koss81 píše:zkusil bych v PrtitionMagicu "Browse partition" a pokud budou soubory videt, tak nakopirovat na druhej disk.

Urcite zkusime, diky vsem.
Zatim se nam dari obnovovat data pomoci R-Studia uspesnost je docela vysoka. :)

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 12. 2005 16:38
od X__
To R - Studio je třeba zkusit víckrát, pokud se to na první pokusy nezdaří (nenačte všechno). Je třeba počítat, že to načítání sektor po sektoru v R - Studiu trvá několik hodin, klidně 3-8 hodin, ale vyplatí se to! Mě se na první pokusy v R - Studiu nenačetlo všechno, zkusil jsem víckrát, vypnul zbytečný procesy a nechal R - Studio pracovat ... a výsledek suprový ... někdy to ale může být tak poškozený, že se zachrání třeba jen 80% dat, pořád ale lepší, než nic ...