Stránka 1 z 2

Jaky router

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 10:13
od Revan
Ahoj potrebuju poradit, ted mam internet pres wifi - z anteny do AP a pak koaxialem do compu. Jelikoz bych chtel pripojit na net asi tak pet compu, shanim nejakej router. Ale jelikoz tomu rozumim jak koza petrzeli a na trhu jich je silene moc, poradte jakej si mam koupit.
Pozadavky:
staci 100mb (muze bejt i min, bude to opravdu jen na net)
minimalne 4 vystupy + wifi pro notebook
co nejlevnejsi (v ramci moznosti, aby to fungovalo, max. 2litry, ale spis min)
Dik¨m oc za kazdou radu

Re: Jaky router

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 10:16
od infmtk
Revan píše: pres wifi - z anteny do AP a pak koaxialem do compu.

Coze? Z AP do pc mas UTP kabel.

Pokud hledas router, tak zkus hledat, resi se to tady kazdou chvili.

Re: Jaky router

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 10:44
od Nargon
infmtk píše:Coze? Z AP do pc mas UTP kabel.

Prave ze nema UTP, on tam ma coax.

No dobry router, a vsude celkem chvaleny je: Asus WL-500g
Jediny problem je asi v tom coaxu co ti vede od AP do PC, jestli PC nahradis tim Asusem. Tak ten ma asi vstup na RJ45 a ne na ten coax.

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 10:52
od vitopol
akurat jeden detail.. do kompu mu ti ide koax LAN, alebo priamo z anteny? lebo ziadne wifi zariadenie ktore by malo koax. lan som este nevidel.. a len tak mimochodom.. staci 100mB/s - lan cez koax nepodporuje taku rychlost, len 10.. a wifi tiez nie.
a ak tam mas ozaj LAN cez koax, tak tam nepotrebujes nic, tam mozes na jeden kabel napojit viac PC.. len treba mat moznost pouzit viac IP adries, a vtedy uz router treba.
ale do stavby koax lan by som sa uz urcite nepustal. je to prezitok

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 10:59
od cassul
Že bys tam měl u AP mediaconvertor RJ45 - BNC? To se mi nezdá. Pokud tam chceš WiFi pro notebook, tak bys to stejně musel zase převést na UTP, takže navrhuji to celé vytrhat a natáhnout UTP....

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 11:28
od Revan
Mam to takhle:
Antena na baraku - z ni vede kabel do Acesspointu - a znej klasickej sitovaj Lan kabel do sitovky v PC. Kdyztak vam vyfotim ty konektory
Celej Acesspoint ma ctyci konektory - 1xnapajeni, 2x 10/100Mbps ethernet Lan ports, 1x konektor na antenu (byla k tomu takova mrnava antenka, ja tam dal vykonejsi)
Ten Asus je hezkej, ale kdyz uz jeden Acess point mam, na co si kupovat dalsi.

Re: Jaky router

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 11:41
od infmtk
Nargon píše:
infmtk píše:Coze? Z AP do pc mas UTP kabel.

Prave ze nema UTP, on tam ma coax.

Vypada to ze tam nema coax, ale UTP. Ten coax me udivil protoze jsem jeste takove wifi AP nevidel. Coz neznamena ze nemuze existovat, ale moc rozsirene to nejspis nebude :D

Revan píše: Ten Asus je hezkej, ale kdyz uz jeden Acess point mam, na co si kupovat dalsi.

No ten Asus neni jen Access point, ale i router, takze by splnoval tvoje pozadavky. UTP kabel z tveho soucasneho AP by jsi zapojil do WAN rozhrani, jednotlive PC do LAN portu nebo pripojil pres wifi. Je ale trochu drazsi nez jsi chtel, sezenes i levnejsi zarizeni.

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 11:42
od ENDY ARON
Revan píše:Mam to takhle:
Antena na baraku - z ni vede kabel do Acesspointu - a znej klasickej sitovaj Lan kabel do sitovky v PC. Kdyztak vam vyfotim ty konektory
Celej Acesspoint ma ctyci konektory - 1xnapajeni, 2x 10/100Mbps ethernet Lan ports, 1x konektor na antenu (byla k tomu takova mrnava antenka, ja tam dal vykonejsi)
Ten Asus je hezkej, ale kdyz uz jeden Acess point mam, na co si kupovat dalsi.


Hochu,ale na začátku si ten popis vedení netu od anteny až po komp psal jinak...ted je to spravne,jak si to ted napsal....ale to je detail,kterej se tady ted neřeší..já jen pro upřesnení :D

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 11:46
od Revan
mel sem za to ze sitovej kabel = koax. omlouvam se

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 11:52
od cassul
Revan píše:mel sem za to ze sitovej kabel = koax. omlouvam se

Bejvávalo, bejvávalo. Cívka RG58, BNC konektory, crimpovací kleště a nekonečná trpělivost patřila k základní výbavě síťaře.

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 13:15
od Revan
Takze jsem projel, dva obchody a nasel tyhle. Kterej z nich je nej:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34043
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36114
http://www.alza.cz/us-robotics-wifi-access-point-a-router-maxg-125mbps-d57409.htm

Kterej z nich mam koupit, aby mi to slapalo tak jak si predstavuju

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 13:27
od Igracek
Pokud chceš za svoje prachy maximum, kup Linksys WRT54GL (musí to být verze s L na konci) a dohraj do něj třeba dd-wrt (http://www.dd-wrt.com)
Získáš tím hromadu funkcí, o kterých se může výše zmíněným zařízením jen zdát a s cenou se vejdeš do požadovaných 2 litrů.
Za zmínku stojí jistě i to, že dd-wrt a další firmwary třetích stran se neustále vyvíjí a tak v bodoucnu Tvému routeru přibudou další zajímevé funkce, může tedy "jít s dobou".

Edit: ještě nějaký odkaz s cenou : http://www.vseprowifi.cz/inshop/scripts ... ch=wrt54gl

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2006 13:35
od Igracek
A ještě bych rád zmínil tohle :

http://www.dd-wrt.com/shop/catalog/prod ... d0f67b94f4

Protože tato nabídka je nesmírně zajímavá tím, že zahrnuje jednak kvalitní router Buffalo a jednak speciální verzi DD-WRT...
Nicméně každému nemusí vyhovovat objednávání z Německa, za dopravu je nutné k ceně přičíst cca 20 Euro, ale i tak to stále zůstává s celkovou cenou okolo 75 Euro velice zajímavé.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 8. 2006 14:18
od Revan
Diky moc, z Nemecka to urcite objednavat nebudu, chci se zeptat, jestli jedinej rozdil mezi verzi G a GL, je ze v tom G nemuzu menit firmware.
A v pripadeze vezmü to GL, tak kdyz to budu poutivat, pouze jako router pro dva compy + wifi a nepotrebuju nejaky nadstandartni funkce, zda musim prehravat firmware, nebo ten co uz v nem je je dostatecne stabilni a bude mi stacit.
Taky bych se chtel zeptat na vykon tech anten a jaky maji dosah.

Jo a jeste otazecka, kabel od routeru k PC ma bejt rovny nebo krizeny?

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 8. 2006 15:52
od jirka47
Kabel od routeru k PC má být přímý.
Pokud router, nebo síťovka má AUTO-MDI/MDI-X, pak je to jedno jaký tam dáš, ono se to samo uvnitř elektricky přepojí.