programovaci jazyk

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod coder 19. 4. 2005 09:51

JanFiala píše:Zkus se vyhnout vsemu, co ma v nazvu VB. I kdyz je pravda, ze prechodem do .NET se z toho pomalu stava programovaci jazyk...

je pravda, ze VB nieje to "prave orechove", no ale tym nieje ani Delphi/Pascal a pritom sa najde dost ludi, ktori ho pouzivaju :-D. VB som mu doporucil iba preto, lebo sa pytal na jazyk "nejlehčí", nie najvhodnejsi.
coder
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanFiala 19. 4. 2005 10:19

coder píše:v takom pripade bude urcite najjednoduchsi visual basic http://msdn.microsoft.com/vbasic/


Neeeee :x
Naucis se spoustu spatnych navyku, kterych se pak v "normalnim" programovacim jazyku budes tezko zbavovat.
Budes zavisly na RuntimeKnihovnach + spouste dalsich ActiveX okolo.
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanFiala 19. 4. 2005 10:21

coder píše:je pravda, ze VB nieje to "prave orechove", no ale tym nieje ani Delphi/Pascal a pritom sa najde dost ludi, ktori ho pouzivaju :-D. VB som mu doporucil iba preto, lebo sa pytal na jazyk "nejlehčí", nie najvhodnejsi.i/quote]


Vsimni si, ze jsem tady nikomu Delphi nevnucoval, i kdyz se v nem dela ve srovnani s VB 100x lip.
Jeste by mne zajimalo, v cem je VB jednodusii nez Delphi :-P

V soucasnosti bych zacal s nejakym modernejsim jazykem...
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod coder 19. 4. 2005 10:58

JanFiala píše:
coder píše:je pravda, ze VB nieje to "prave orechove", no ale tym nieje ani Delphi/Pascal a pritom sa najde dost ludi, ktori ho pouzivaju :-D. VB som mu doporucil iba preto, lebo sa pytal na jazyk "nejlehčí", nie najvhodnejsi.i/quote]

Vsimni si, ze jsem tady nikomu Delphi nevnucoval, i kdyz se v nem dela ve srovnani s VB 100x lip.
Jeste by mne zajimalo, v cem je VB jednodusii nez Delphi :-P

ja som tusim ani nikde netvrdil, ze mu delphi vnucujes. proste sa pytal na najlahsi jazyk, tak som sa k tomu vyjadril. VB je jednoduchsi v syntaxi (oproti pascalu).

JanFiala píše:V soucasnosti bych zacal s nejakym modernejsim jazykem...

suhlasim. ak chce programovat windows apps, najlepsie by bolo C#, ale nieje to "nejlehčí" jazyk :-)
coder
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cache 19. 4. 2005 12:05

A nikto tu nespomenul ComeniusLogo (teraz uz free) ci jeho nastupcu Imagine :) Very easy ale len pre deticky - podoba sa to na karela, len je to podstatne rozsirenejsie.
Zakladna idea - ovladanie korytnacky (dopredu 80, vlavo 30, ...) ale hodne objektove (pre kor1[nechTvar[...]])


btw JanFiala: nenapodobuj mi ikonku ;) :mrgreen:
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Benjamin 19. 4. 2005 12:06

JanFiala píše:Neeeee :x
Naucis se spoustu spatnych navyku, kterych se pak v "normalnim" programovacim jazyku budes tezko zbavovat.
Budes zavisly na RuntimeKnihovnach + spouste dalsich ActiveX okolo.


Pokud se bavime o VB.NET, tak to je "normalni" objektovy jazyk, a pri psani v nem nebude zavisly na nicem krome .NET Frameworku, coz mi neprijde jako takova katastrofa. Jina vec je, ze me jeho syntaxe prijde opravdu nesikovna, proto bych pro .NET doporucoval spis C#. Pro uceni se programovat bych osobne doporucoval Delphi. Treba proto, ze v cestine se daji najit knihy, ktere Pascal pouzivaji jako jazyk pro priklady, a ktere pritom jsou skutecne ucebnice programovani a ne jazyka.
Benjamin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Raptor 19. 4. 2005 12:25

No kdyz uz doporucovat delphi, tak ale urcite ne ty posledni pokusy typu delphi 2005 a predchozi Delphi (tusim 8 ), protoze to uz ani delphi nejsou. Max delphi 7 a pak jedine C#
Raptor
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanFiala 19. 4. 2005 14:11

cache píše:btw JanFiala: nenapodobuj mi ikonku ;) :mrgreen:


Promin, to jsem nechtel. Ale ja jsem na rozdil od tebe slusne obleceny :-)
Upravil jsem barvicky, uz jsi spokojeny ?
Naposledy upravil JanFiala dne 19. 4. 2005 15:09, celkově upraveno 1
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanFiala 19. 4. 2005 14:17

Benjamin píše:Pokud se bavime o VB.NET, tak to je "normalni" objektovy jazyk, a pri psani v nem nebude zavisly na nicem krome .NET Frameworku


Jasne s tim souhlasim.
Ja jsem mel na mysli klasicky VB pro Win32, ne pro .NET. I v nekterem drivejsim prispevku jsem psal, ze VB.NET uz je "normalni" programovaci jazyk.

Otazkou je, zda ma smysl psat jednoduche programy, ktere budou zavisle na .NET. Na vyuku je to dobre (v tomto pripade radeji primo C#). Ale ted k pouzitelnosti. Predstav si, ze napises nejaky jednoduchy maly pripominac a budes uzivatele nutit, aby si k tomu stahnul .NET framework (vcetne SP cca 30MB).
V budoucnu bude zrejme soucasti OS, dnes zatim neni...
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod coder 19. 4. 2005 15:05

JanFiala píše:
Benjamin píše:Pokud se bavime o VB.NET, tak to je "normalni" objektovy jazyk, a pri psani v nem nebude zavisly na nicem krome .NET Frameworku


Jasne s tim souhlasim.
Ja jsem mel na mysli klasicky VB pro Win32, ne pro .NET. I v nekterem drivejsim prispevku jsem psal, ze VB.NET uz je "normalni" programovaci jazyk.

Otazkou je, zda ma smysl psat jednoduche programy, ktere budou zavisle na .NET. Na vyuku je to dobre (v tomto pripade radeji primo C#).


pod .NET frameworkom uz az tak o jazyk nejde, skor ide o to, komu ktora syntax vyhovuje viac. samozrejme C# ti umozni trochu viac, ako VB.NET ale to iste mozem povedat aj o ILAsm, ten ti umozni zasa konstrukcie, ktore ti neumozni C# :-) vyhoda .NET je, ze mozes pracovat na jednom projekte s ludmi, z ktorych jeden pouziva managed C++, druhy C#, treti VB.NET, atd. takze aj keby sa ucil VB.NET nic by sa nestalo :-)

JanFiala píše:Ale ted k pouzitelnosti. Predstav si, ze napises nejaky jednoduchy maly pripominac a budes uzivatele nutit, aby si k tomu stahnul .NET framework (vcetne SP cca 30MB).
V budoucnu bude zrejme soucasti OS, dnes zatim neni...


dnes sice .NET framework nieje sucastou _default_ instalacie WXP (na instalacnom cd sa 1.0 nachadza, ale treba ho doinstalovat), ale v longhorne uz samozrejme bude.

na druhej strane skus spravit ten "jednoduchy maly pripominac" v C# a Delphi (dobre, mozes aj s c++ builderom :) ) a porovnaj vysledne velkosti binarnych suborov...
coder
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cicobasket 19. 4. 2005 15:40

a pocitas do toho i framework ? :)
Jseš si opravdu jistý, že bys tuto informaci nenašel v google.com ?
No (f)lame wars, pls.
Špatná stránka Internetové komunikace je ta, že si někteří lidé pod rouškou skryté identity myslí, že se mohou chovat jako doma ve chlívku....
cicobasket
Junior

Odeslat příspěvekod Benjamin 19. 4. 2005 16:11

cicobasket píše:a pocitas do toho i framework ? :)


Proc? Ten staci mit na pocitaci jenom jednou...
Benjamin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanFiala 19. 4. 2005 16:22

coder píše:na druhej strane skus spravit ten "jednoduchy maly pripominac" v C# a Delphi (dobre, mozes aj s c++ builderom :) ) a porovnaj vysledne velkosti binarnych suborov...


Ano, ma par kB. Zrobna tak, jako bych jej napsal v Delphi s pouzitim balicku.
Pak k tomu ale pripocti to, ze musis mit spravnou verzi .NET framework i treba vcetne SP, takze s 1.0 si nevystacis, potrebujes 1.1, za chvilku 2.0. Tyhle vsechny verze tam budes mit vedle sebe.

V Delphi by ti balicky delaly okolo 3MB (a taky staci 1x), .NET framework dela 30MB.

Ale ja nejsem blazen a nebudu delat takovou jednoduchou aplikaci pomoci balicku, takze bude mit treba 800kB.
Diky tomu budu vedet, ze ji spustim na jakemkoliv pocitaci, nebude na nicem zavisla (zadny runtime). Navic bude daleko ryhclejsi s mnohem mensimi naroky na pocitac. Co myslis, ze je pro takovy typ aplikaci vhodnejsi ?
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mbing 19. 4. 2005 16:57

Hlavně ne key-sensitive.
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod coder 19. 4. 2005 17:08

JanFiala píše:
coder píše:na druhej strane skus spravit ten "jednoduchy maly pripominac" v C# a Delphi (dobre, mozes aj s c++ builderom :) ) a porovnaj vysledne velkosti binarnych suborov...


Ano, ma par kB. Zrobna tak, jako bych jej napsal v Delphi s pouzitim balicku.
Pak k tomu ale pripocti to, ze musis mit spravnou verzi .NET framework i treba vcetne SP, takze s 1.0 si nevystacis, potrebujes 1.1, za chvilku 2.0. Tyhle vsechny verze tam budes mit vedle sebe.

V Delphi by ti balicky delaly okolo 3MB (a taky staci 1x), .NET framework dela 30MB.

Ale ja nejsem blazen a nebudu delat takovou jednoduchou aplikaci pomoci balicku, takze bude mit treba 800kB.
Diky tomu budu vedet, ze ji spustim na jakemkoliv pocitaci, nebude na nicem zavisla (zadny runtime). Navic bude daleko ryhclejsi s mnohem mensimi naroky na pocitac. Co myslis, ze je pro takovy typ aplikaci vhodnejsi ?

daleko rychlejsi ? myslis iba _prve_spustenie_ alebo celkovy chod aplikacie ?
coder
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků