[?] V cem psat "silny" diskusni system?

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dummie 15. 9. 2005 17:27

Prosim lidi s praktickou zkusenosti o radu! :o)
Pokud byste museli psat od nuly vlastni diskusni web, jehoz zadani zni "pripravit na silnou navstevnost", hodi se PHP nebo uz byste sahli po J2EE? A kdybyste si (se stejnym zadanim) museli vybrat mezi PostgreSQL nebo MySQL, jaka by byla vase volba?

V PHP pisu asi o neco objektoveji, nez je zvykem (ach ta Java), takze me trochu odrazuje parsovani souboru s tridami a skladani tech trid pri kazdem requestu. (O existenci akceleratoru vim, ale jsou +-100% resenim?)

A napada vas neco, na co si musi dat pozor clovek, ktery zkusenosti s psanim pro web ma, ale s opravdu velkou navstevnosti webu se zatim asi nepotkal? (Napr. "v PHP uz vazne jedine persistent db-connections" nebo "povol v pg vic konexi nez ma web-server povoleno threadu" apod. ...) Co jsem tak zkousel hledat, docetl jsem se napriklad, ze pametove naroky Javy jsou vetsi, ale jak stoupa vytizeni aplikace, nerostou tak strme jako u PHP. (Ze je vyvoj v J2EE zpocatku pomalejsi, je asi vec vseobecne znama.)
Nazor z praxe jsem nasel tady: Rozhovor: Proč je NAVRCHOLU.cz v Javě?; ale tam bude asi slozitejsi vnitrni logika nez u diskusniho systemu, takze rozhodovat se jenom na zaklade tohoto asi nemuzu.

POZNAMKA: Nechci vyprovokovat pri o tom, "co je lepsi"; zajima me, co & proc byste zvolili pro tuhle konkretni webovou aplikaci. (Tabulek "ma vs. nema" jsem videl hodne, ale tusim, ze to asi neni vsechno.)

diky za odpovedi

P.S.: Vyrazne zrucnejsi jsem v PHP, radsi bych se ale dale rozvijel v Jave.
dummie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Benjamin 15. 9. 2005 17:34

Pro system s vysokou zatezi je Java podlo me vyrazne lepsi volba, ale moc ji neznam a sam se ucim ASP.NET, ktere bych na takovou vec urcite pouzil radsi, nez php, JSP bude podle me dost podobne.
Umělá inteligence není soupeř pro přirozenou hloupost.
Benjamin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lemur 15. 9. 2005 18:14

Nejsem Javista, ale pokud vim, tak na podobne reseni s vysokou zatezi se Java bezne pouziva. Kdybych ale mne neco takoveho delat osobne, nejspis bych zustal u PHP a rozlozil to na vic serveru pomoci load balancingu.

Vzhledem k tomu, ze vetsina pritupu k databazi budou selecty a jen obcas nejaky update a create a velmi zridka delete, tak se tu rozdily mezi Postgresem a MySQL celkem stiraji.

A pro OPRAVDU EXTREMNI se pouziva CGI nebo upravene web servery, vetsinu psane v Cecku nebo necem podobnem. Je to v nekterych pripadech az o rad rychlejsi a muze napr. primo sahat do databaze (treba pres embeded dB engine, jako u http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/libmy ... rview.html ), ale napsat to (a hlavne odladit) je natolik netrivialni, ze se to dneska uz dela jen malokdy.
Lemur
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cache 15. 9. 2005 19:23

Pre neznalcov javy: JSP je servlet, ziaden skript ako php.
- PHP je interpretovane.
- JSP je servlet v textovej forme, ktory sa pri prvom pusteni skompiluje a uz bezi skompilovany z pamate.

Takze ani nahodov nieco podobne..
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Benjamin 15. 9. 2005 19:32

Ja to myslel tak, ze JSP je neco podobneho jako ASP.NET, ale je fakt, ze ta formulace uplne jednoznacna nebyla.
Umělá inteligence není soupeř pro přirozenou hloupost.
Benjamin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dummie 15. 9. 2005 22:13

Diky vsem moc za odpovedi.

Webserver si urcite psat nebudu, myslim, ze to zase tak horky nebude. :)
Ale z cire zvedavosti asi zkusim pohledat neco o psani proprietarnich db; neni to poprve co jsem narazil na to, ze si nekdo (firma) pise db sam pro konkretni webovou aplikaci. (Hadam, ze se implementuje JEN TO, co bude konkretni aplikace opravdu potrebovat; ale nevim, jestli jenom diky te funkcni jednoduchosti vysledku zvladne bezny smrtelnik napsat nejakou rychlejsi db?)

Jeste jednou diky; zatim to tedy vidim na PostgreSQL + J2EE.
dummie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod N/A 16. 9. 2005 07:28

dummie píše:(Hadam, ze se implementuje JEN TO, co bude konkretni aplikace opravdu potrebovat; ale nevim, jestli jenom diky te funkcni jednoduchosti vysledku zvladne bezny smrtelnik napsat nejakou rychlejsi db?)


http://www.sqlite.org/
Once upon a time...
N/A
Junior

Odeslat příspěvekod malcolmX 16. 9. 2005 07:48

perl / python / shell / postgresql
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod dummie 16. 9. 2005 12:20

malcolmX píše:perl / python / shell / postgresql

K perlu mam knizku (kterou jsem dokonce rozecetl! :), zkouseni v pythonu jsem venoval den, a tim moje zkusenosti s nimi konci - jinymi slovy zacinal bych ted od nuly. :(
dummie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod spamster 25. 9. 2005 22:52

hmm co je to "silna navstevnost"?

to je strasne relativne
spamster
Junior

Odeslat příspěvekod Lukáš Mach 2. 10. 2005 01:03

Muzes se podivat na okoun.cz - to je DS delany v Jave, pripadne tam zkus schrastit nekoho, kdo na tom dela, je to opensource. Pak taky urcite neni problem zeptat se autoru jinych diskuzaku.
I still trust Half-blood Prince.
Lukáš Mach
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lukáš Mach 2. 10. 2005 01:04

Jo a mam pocit, ze kompost.cz si taky delal vlastni DS (patrne proto, ze moc zatezovali ten, kde zrovna byli/jsou), ale to jim asi uhnilo.
I still trust Half-blood Prince.
Lukáš Mach
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miho 2. 10. 2005 10:56

Tim "diskusni system" myslis chat nebo neco jako toto forum nebo neco mezi tim jako nyx nebo vyse zminovany okoun?

V kazdem pripade plati, ze se musis vyhybat kontaktu s databazi jako cert krizi. Kvalitni publikacni systemy se spoustou modulu a ficurek se muzou dostat v prumeru na 1 dotaz pro zobrazeni jedne stranky.

Jinak PHP pokud se pouzije akcelerator (napr. eaccelerator) se (zjednodusene receno) dostava na uroven javy protoze se skripty pak prekladaji pouze jednou. a nasledne jsou uz pouzivany v hodne predzvykane podobe.
miho
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dummie 6. 10. 2005 08:31

spamster píše:hmm co je to "silna navstevnost"?

to je strasne relativne


Tzn. ze muze rust az do... a ze se s podobnym vyvojem (mozna blahove) pocita.
dummie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dummie 6. 10. 2005 08:55

miho píše:Tim "diskusni system" myslis chat nebo neco jako toto forum nebo neco mezi tim jako nyx nebo vyse zminovany okoun?


Spis se to blizi nejakemu tomu foru.

miho píše:V kazdem pripade plati, ze se musis vyhybat kontaktu s databazi jako cert krizi. Kvalitni publikacni systemy se spoustou modulu a ficurek se muzou dostat v prumeru na 1 dotaz pro zobrazeni jedne stranky.


Jj, s tim uz jakousi povrchni zkusenost mam. Vetvene diskuse resim tak, ze pri vlozeni noveho prispevku mu rovnou nastavim "vertikalni souradnici" v zobrazene diskusi (a vsem prispevkum pod nim ji samozrejme zvysim). Takze na vyber jedne stranky prispevku mi staci jeden select (vcetne informace, jestli mam vykreslovat odkazy "next" a "previous" (page)).
(Vorákl ma snad pro podobne situace CONNECT BY; postgres zatim nikoli, pokud vim.)

Prave s ohledem na snahu vyhnout se db jsem premyslel o na-pevno-nastavene delce stranky a ukladani struktury diskuse po strankach do malych XML-souboru. (V tech by bylo jen to nejnutnejsi pro sestaveni vybrane casti stromu; a stranku, jak ji ma videt uzivatel, by vyrobil az browser pomoci XSLT. Pro "nejlepsi prohlizec na svete" bych holt transformace delal primo na serveru.)
Ale jeste jsem to nijak neanalyzoval, a treba narazim na nejaky neresitelny problem a hodim tohle reseni do kose.


quote="miho"]Jinak PHP pokud se pouzije akcelerator (napr. eaccelerator) se (zjednodusene receno) dostava na uroven javy protoze se skripty pak prekladaji pouze jednou. a nasledne jsou uz pouzivany v hodne predzvykane podobe.


Princip PHP-akceleratoru znam. Ale bohuzel nemam reference na ty pametove naroky - jestli i s pouzitim akceleratoru plati (jak jsem se docetl), ze pametove naroky se zvysujicim se poctem uzivatelu rostou ve srovnani s Javou strmeji.
dummie
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků