Jak nejlepe navrhnout tabulku pro články

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kódlisko 20. 4. 2006 09:39

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak nejlépe v MySql navrhnout a vytvořit tabulku, do které se budou ukládat a samozřejmě z ní číst články.
Navrhl bych si ji i sám, ale nevím přesně jak navrhnout abych do te tabulku ke každému článku mohl nahrát i obrázek..
Ten článek by se měl skládat z nadpisu,autora,datumu uložení, počet přečtení,obrázku a samotného textu..
Díky moc za rady(aspon jak na ten obrázek)
kódlisko
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ptimura 20. 4. 2006 10:13

Obrazek v tabulce MySQL? Nebylo by lepsi si ulozit jenom link na obrazek?
ptimura
Junior

Odeslat příspěvekod kódlisko 20. 4. 2006 10:28

link? jako ze bych si tam uložil jen cestu kde ten obrazek najit? no to by slo...
a jak bych nahrál z toho formulaře ten obrazke na server a pote uložil tu cestu do databaze?
kódlisko
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Z@chi 20. 4. 2006 10:40

Ukladani souboru do databaze je vyreseno napriklad zde, staci hledat.
http://interval.cz/clanky/php-a-ms-sql- ... i-souboru/

ale osobne si myslim ze obrazky je lepsi kopirovat na server a do database ukladat jenom cestu k obrazku, ...
Z@chi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod K8 20. 4. 2006 10:43

Z@chi píše:Ukladani souboru do databaze je vyreseno napriklad zde, staci hledat.
http://interval.cz/clanky/php-a-ms-sql- ... i-souboru/

ale osobne si myslim ze obrazky je lepsi kopirovat na server a do database ukladat jenom cestu k obrazku, ...

to zalezi na tom, co to je za obrazky, pokud je to napriklad velke mnozstvi malych ikon, tak v jednom adresari je dost problematicke se v nich vyznat (nehlede na to, ze kdo pouziva ftp pripojeni tak se docela naceka na dir takoveho adresare), takze to je pak lepsi je mit v databazi vcetne nejakych atributu, podle kterych se lepe hleda
K8
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kódlisko 20. 4. 2006 10:45

no ono ty obrázky budou jen malé obrázky do nadpisu toho článku, zhruba tak 100x100 pixelů, právě v tom nechci mít zmatek v té adresarove strukture a proto jsem je chtel davat do databaze k tomu článku jak to patří
kódlisko
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod realdata.sk 20. 4. 2006 10:52

vsetko potrebne pre upload obrazku najdes tu:
http://sk2.php.net/manual/en/function.m ... d-file.php

su tam aj priklady, aj cela diskusia k tomu

databazu si si uz popisal sam "nadpisu,autora,datumu uložení, počet přečtení,obrázku a samotného textu"
ak tam xces mat viac autorov sprav si tabulku
autori ( kod_autora int(0) not null , meno_autora varchar(50) )

potom tabulku clanky ... napr.
cl_kod_autora int(0) , cl_nadpis varchar(254), cl_text TEXT, cl_obrazok varchar(100), cl_videni int(0) , ...
New: Athlon64 3000+ (Venice), DFI nF4 INFINITY, Leadtek Winfast 6600GT TDH, 2x512 (2,5) Transcend, 160GB S-ATA Seagate Baracuda
realdata.sk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lemur 20. 4. 2006 21:17

Pokud obrazky budou male (tj. max par KB) a bude jich velmi mnoho, tak za urcitych okolnosti mohou byt opravdu rychlejsi nez odkazy na soubor - pokud na serveru je system, ktery nema sendfile() (tj. data jdou z disku rovnou do sitove karty), databaze je loklani a souborovy system nema dobre resene adresare, je ziskani obrazku z databaze rychlejsi diky lepsi implementaci cachovani a indexace.

Ale pokud tam sendfile() bude (vetsina modernich unixu ho ma), filesystem pouziva indexy v adrea rich (jako ReiserFS nebo XFS) , tak uz nejspis bude lepsi pouzit soubory, a navic pri pouziti vzdalene (tj. nelokalni) databaze (na komercnich webhostinzich bezne), budou soubory rychleji temer urcite.

Takze v kazdem pripade je vhodne dopredu vedet, na cem to nakonec pobezi.
Lemur
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kódlisko 20. 4. 2006 21:18

No to je právě ta chyba že nevím na čem to poběží...ale díky za rady zvažuju jak to provedu
kódlisko
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 2ge 20. 4. 2006 21:49

ja ti poradim takto - tiez som bol svojho casu celkom zastanca ukladania obrazkov do DB, ale ma to svoje nevyhody. Par z nich uvediem:
1. DB ti moze narast do takych rozmerov, kde jednoducho uz neulozis nic
2. Spomaluje to databazu
3. Vacsinou to je rychlejsie z FS

Co sa tyka ulozenia na disk, ja to riesim tak, ze si to ukladam do troch adresarov podseba, kod v PHP mi "vyrata" cestu, vyzera to takto:
ID mam napr 123456, cesta potom je /1/2/3/123456
Je to rychlejsie nez ukladat vsetko do jedneho adresaru a mne to takto plne vyhovuje :)
SubDownloader - stahuj a nahravaj titulky k filmom pomocou opensource programu z OpenSubtitles.org
2ge
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kódlisko 20. 4. 2006 21:59

mno co programator to jiný způsob. díky za rady
Asi to udělam normalne pres file system a nejak to udelam abych se v tom pak neztratil
kódlisko
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků