DELPHI ALEBO C++

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Markus555 23. 11. 2006 20:44

V akom jazyku zacat programovat DELPHI albo C++ ???
DELPHI JE LEN PRE wINDOWS ???
Markus555
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod clayman 23. 11. 2006 20:53

V podstate ano. IMHO je Delphi vhodne pro rapid prototyping a sem tam nejake solichy, kde jde hlavne o rychlost navrhu a realizace. C++ je... no, je na "ustupu" (i kdyz se urcite jeste hezkych par let neztrati), ale porad si myslim, ze je to urcite lepsi investice do budoucna (tedy pokud to myslis s programovanim vazne).
clayman
Junior

Odeslat příspěvekod Karel Kalecký 23. 11. 2006 21:34

Tak, tak.
C++ je profesionální programovací jazyk, který nabízí opravdu široké možnosti. Je zřejmě těžší než ostatní, ale jestli to myslíš s programováním v budoucnu opravdu vážně, doporučuju ti právě C++.
Pravda má jednu velkou výhodu: člověk si nemusí pamatovat, co řekl.
Karel Kalecký
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PaLaDiN 23. 11. 2006 22:17

delphi je postaveny na (object) pascale, co je jazyk na vyuku programovania, ale co sa tyka robenia serioznych veci, ano daju sa robit aj v delphi, ale to sa tiez daju robit aj v assembleri (len je s tym roboty, ze to je na niekolko zivotov)
v c++ naprogramujes hocico a fakt sa naucis programovat ...
PaLaDiN
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod logout 24. 11. 2006 19:39

Ahoj,
delphi má např. blbě řešené interfacy (nevím proč musí implementovat AddRef), nemá šablony (STL je velmi mocná zbraň) atd.... Teď píšu projekt v C++ a aby tam šly zabudovávat věci z Delphi, tak část musím psát v pascalu. A občas dost nadávám....

Matyáš
logout
Junior

Odeslat příspěvekod Marika88 24. 11. 2006 19:52

Asi se mnou nebudete souhlasit, ale myslím si, že je docela dobré začít programovat v Pascalu. Pochopit principy a pak se vrhnout na C nebo něco jiného.
programming is my world ;)
Marika88
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Benjamin 24. 11. 2006 19:55

Nechci se vnucovat, ale z techto moznosti bych volil za c) - C# :-D.
V Podstate neexistuje oblast, kde by bylo vhodne C++ a nebyl vhodny C# (snad krome her s 3D grafikou, u nichz je ale otazka, jestli nejde z velke casti spis o setrvacnost; jinak pro operacni systemy, ovladace a podobne voloviny (na flame pls., berte ten vyraz s rezervou) se stejne kdyztak spis hodi ciste C).
Naopak C# se hodi navic treba i pro webove aplikace a webove sluzby (to lze sice v C++ teoreticky taky, ale v praxi nevim, kdo by ti to hostoval).
Umělá inteligence není soupeř pro přirozenou hloupost.
Benjamin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nargon 24. 11. 2006 20:10

Ano jak pise Benjamin, tak bych take volil treti moznost C# nebo i Javu. Ale pokud nechces byt multiplatformni, ale zustat jen u woken (stejne je pouziva cca 95% uzivatelu PC) tak vezmi C#. Programy v nem nejsou zase o tolik pomalejsi nez v C++, je to prehledne (narozdil od c++) a celkem rychle tak udelas nejakou aplikaci.
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod Karel Kalecký 24. 11. 2006 20:48

http://www.zive.cz/h/Programovani/AR.asp?ARI=106869 - u tohoto článku, který porovnává C# a C++, je zajímavá diskuze

http://radekhulan.cz/item/nejlepsi-programovaci-jazyk-je-c/category/technology - názor jednoho "programátora", berte s rezervou

A co se týče přehlednosti, ta záleží na programátorovi :wink:
Naposledy upravil Karel Kalecký dne 25. 11. 2006 00:32, celkově upraveno 1
Pravda má jednu velkou výhodu: člověk si nemusí pamatovat, co řekl.
Karel Kalecký
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Benjamin 24. 11. 2006 21:07

Ten clanek ze zive neni dobry a je v nem nekolik faktickych chyb. Pod nim se rozhorel spis flame, nez diskuse.

Na Radka Hulana ma spousta lidi pomerne jasny nazor... . Ja nehodlam hodnotit nekoho, koho poradne neznam, ale fakt je, ze v tom jeho prispevku se par "perel" najde. napr:
Radek Hulan píše:Výhodou C++ je i to, že pokud je člověk dobře zná, je schopen programovat téměř v čemkoliv jiném na solidní úrovni během 24 hodin…
Umělá inteligence není soupeř pro přirozenou hloupost.
Benjamin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karel Kalecký 24. 11. 2006 21:55

Dobře, pořádně ho neznám, ale tohle jméno mi je povědomé. Asi už jsem od něj někdy něco čet (a nemyslím výše uvedený článek), nebo jsem na jeho stránkách našel pomoc. :?
Ale stejně si myslím, že C++ je nejlepší :D
Pravda má jednu velkou výhodu: člověk si nemusí pamatovat, co řekl.
Karel Kalecký
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod logout 25. 11. 2006 00:01

Ahoj,
já znam delphi 6, a tam interface muze implementovat kterykoli objekt. Problem ale je, ze nevim proc kazde interface musi implementovat metody addref, release a queryinterface, jakoby interfacy musely byt pouze pro COM objekty. Jestli to v nove verzi delphi zrusily, tak je to dobre. Stejne ale porad paskalu schazi spousta veci, napr. ony sablony, možnost předávat objekt hodnotou (integer obaleny metodama je zbytečné předávat odkazem) atd......
Jestli je C# na uceni vhodnejsi... hmmm nevim. Sám jsem se učil na C++ (Atari/QBasic nepočítám :-)) a myslím, že mi hodně dala blízkost jazyka k hardware - člověk si pak uvědomuje, jak které metody asi jsou implementované a i při užití vysokoúrovňových jazyků programuje ekologicky :-) (přinejmenším šetří proud :-)).

Matyáš

PS: Co se týče RH, tak na některých webech se už jeho jméno ani nevyslovuje, popř. má ban, sám ho znám jen z jeho příspěvků (a příspěvků lidí o něm) a, hmmmm, asi bych řek, že pravděpodobně jediné, co je větší než jeho ego jsou jeho dluhy.... :-) :-) :-)
logout
Junior

Odeslat příspěvekod Karel Kalecký 25. 11. 2006 00:30

Pravda, kouknul jsem se na Google a našel jsem o něm (RH) několik dost jasných článků. Svůj příspěvek asi opravím.
Děkuju za upozornění. :idea:
Pravda má jednu velkou výhodu: člověk si nemusí pamatovat, co řekl.
Karel Kalecký
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nargon 25. 11. 2006 00:51

Mno co se tyce prehlednosti, beru to tak, ze v C++ se mi hrozne pletou symboly: tecka . sipka -> vzdy nejdriv zjistim ze ten jeden nejde a musim vzit ten druhej :) taky by se mohl pouzivat jeden.
A pak treba hvezdicka *
int* p = new int[10];
tak tohle vytvori pole
*p; tak tohle vrati prvni prvek pole. Stejna hvezdicka, a dva ruzny vyznamy. Mno proste tohle se dost plete. C# je sice takovej ukecanej jazyk, ale zase se tam mezi sebou jednotlive symboli nepletou.
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod logout 25. 11. 2006 01:07

Ahoj,
to je pravda, to se pletou nekdy i me (obzvlast kdyz prechazim z jinyho jazyka) - ale vzdycky si rychle zvyknu. Je fakt, ze pointer zadnyho membra mit nemuze a tak by se mohla pouzivat tecka
i u pointru, takhle si zas clovek fakt uvedomi, ze jde o pointer a co z toho plyne.
To s tim znacenim pointru mas vlastne taky pravdu, pisu v C++ uz pres deset let a nejak jsem si to nikdy neuvedoimil, jak to bylo pro me samozrejmy znaceni....
Vetsi logiku by mel symbol &: int &p by byla adresa integeru - tedy pointer na integer, stejně jako &p pak by byla adresa ty adresy.... Hmmm, tady co soudruhove C&R nejak nezvladly....
Ale zas jak bychom psaly reference.... :-) :-)
Ale myslim, ze na syntaktickou obtiznost si jde zvyknout - dulezity je, jak Ti jazyk hazi/nehazi klacky pod nohy. Treba u pascalu me zas nekdy ta jeho prilisna ukecana jednoduchost vadi...

Matyas
logout
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků