Optimalizace pro IE6

Webdesign, HTML, CSS, Flash, PHP, ASP, .NET, JavaScript. Kritika www stránek na Smetišti.

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Figa 9. 1. 2009 19:11

Kdo z vád ještě optimalizuje pro tento prohlížeč?Má to podle vás ještě cenu? Prosím žádné hádky o tom který prohlížeč je lepší...
IBM PC 50Z

- 10MHZ
- 1MB RAM
- 60MB HDD
- 1987
Figa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nargon 9. 1. 2009 20:43

Na to se vyprdni. Udelej web podporujici standarty. A proste tam napis radek:
"Pokud se vam neco zobrazuje divne, tak je to vasim blbym prohlizecem. Pouzijte novejsi verzi!"
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod eskjuell 10. 1. 2009 08:58

no to je trochu alibistický(nechci soudit)
Spíš to vidim asi jako
1)Jestli konocovi uzivatele (da-li se ocekavat) maji prevazne modernejsi prohlizece. NE
2) jesli se budes drzet zasad vlastne ani nebudes ladit pro ie6 ale pro vsechny ie a dost mozná i jen jedny univerzalni styly. s ohledem na vhodny prvky ccs ANO
hmm..., koblížky
eskjuell
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DevAstor 10. 1. 2009 10:17

myslim ze staci kdyz se v IE6 zobrazi patricne informace, jestli neco nebude sedet na pixel uz nevadi
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Figa 10. 1. 2009 17:24

NArgon: Take se mi zda ze je to trochu "alibisticke", ale kdyby se podle toho chovali vsichni vyvojari, tak je to to nejlepsi resesi.

eskjuell: Promin ale tvuj post jsem moc nepochopil

Devastor: mozna ze ta informacni stranka je to co by se melo zobazit opravdu vsude. Musim souhlasit.
IBM PC 50Z

- 10MHZ
- 1MB RAM
- 60MB HDD
- 1987
Figa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eskjuell 10. 1. 2009 18:43

to se mi ted stava casto :)

Zkratka. Jestli delas straku treba hudebni kapele a da se ocekavat, ze na stranky budou chodit mladi lidi (nemyslim dechovku) u kterych se da ocekavat ze nebudou mit starsi prohlizece tak to smysl nema..
Na druhou stranu jestli budes delat straknky treba statni sprave nebo podobne kde se da cekat ze budou nastevnici krom lidi s postizenim i lidi starsi nebo ze skupiny socialne slabsich neni vhodny odebirat jim ten komfort standardního zobrazeni a graficky kvality
Kazdopadne plati, budes li se drzet svych osvedcenych postupu stylovani ktery dobre znas nebudou hacky treba ani potreba. Maximalne par podminech kometaru pro vsechny ie.
hmm..., koblížky
eskjuell
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Olimant 13. 1. 2009 00:53

Ja si myslim, ze to ani neni potreba. Napriklad bych IE6 odrizl od stylu, ktery se tam zobrazujou blbe a styloval to hlavne aby to bylo validni. IE7 uz to zobrazuje temer stejne jako opera a firefox...

Podle me, idealni by bylo treba udelat JavaScriptove okno, ktery by vyskocilo a reklo, ze pouziva zastaralej prohlizec a jestli chce videt tu úžasnou grafiku tak at si stahne novejsi + treba nejakej odkaz na microsoft...
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
Olimant
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DevAstor 13. 1. 2009 01:01

Na validitu se vyprdnout, s ni je to jeste slozitejsi nez optimalizovat pro IE6. :lol:
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Olimant 13. 1. 2009 08:45

Me to prijde v pohode. ;-) pokud me to nerozhazi PHP :-))
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
Olimant
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod frutisek 13. 1. 2009 08:55

jak to čtu tak bohužel spadám do skupiny návštěvník - všehochuť. Můžu říct, že mrkvosoft by měli zavřít, protože předpokládám, že už se aspoň jedna sebevražda kvůli IE6 stala. Protože donutit tento prohlížeč, aby vám zobrazil to samé co ty ostatní, to je o držku. Ale jak na sviňu je zadavetel člověk, který samosebou absolutně netuší a zarputile bude tvrdit, že je to přece furt jen prohlížeč tak to snad musí být to samé :)
frutisek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gandor 13. 1. 2009 17:05

frutisek: kvoli IE 6 potrebujes vyssiu skolu stylov... Naucit sa vsetky hacky a podobne... Alebo proste detekovat ci uzivatel nepouziva IE 6 a ak ano (da sa aj bez JS) tak prepis normalnych stylov aby to chybne vykreslenie vizeralo spravne...

Takze koniec koncov IE 6 si pyta len viac namahy. Nic viac...

P.s. zadavatelovi mozes vysvetlit ze IE 6 uz je niekolko vela rokov stary a ze nedokaze toho tolko co nove browsre a ze nema vychytane chyby tak ako nove browsre.... ;)
gandor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vebloud 19. 1. 2009 13:18

Dokud IE6 používá kolem 20% všech uživatelů, tak se s tím peklem jménem IE6 musíme popasovat. Jakmile to klesne pod 10% tak ho začínám ignorovat, respektive vyhodím ho ze základu co nabízím zákazníkovi a bude si za něj muset připlatit.

Ale třeba na mém webu používá IE6 pouhých 7% u6ivatel a na ty už opravdu prdím. Čímž nechci říct, že ignoruji prohlížeče s podílem pod 10%. Ignoruji IE6 pod 10%.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DevAstor 19. 1. 2009 14:29

jak uz sem psal hlavne aby byly stranky normalne pristupne a jestli bude nekde trochu rozhozena grafika nebo nebude na pixel presne uz prece ani nevadi
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eskjuell 19. 1. 2009 15:42

Devastor : Když nejsou stránky přístupný jako by nebyly. A nejen pro postižený

A k validitě. Existuje věc a to doctype. kdo to moc neumí at si více precte o transitional normě. spolkne nejakou tu nesrovnalost. Kdo umí html líp at si precte o Strict normě http://www.w3schools.com/xhtml/xhtml_dtd.asp

a pak jsou tu styly(po validním a přístupným zdroji.)Jiste se pak člověk dozví, že takový kod se i lí formátuje. Minimum přepisů, jednoduchost a stručnost. Je ale taky jisty ze nejaky super graficky narocny projekt si zada svoje ustupky. Ale to je na zvážení autora/ zakaznika/ uzivatele
hmm..., koblížky
eskjuell
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mcmurphy007 27. 1. 2009 21:07

problém IE6 je že ho používají i nadnárodní korporace, který ho mají v nějakým svým dementním globálním loadsetu a mají výslovně zakázáno instalovat jinej browser. pokud nepíšu aplikaci vyslověně cílenou pro podobnou firmu, tak bych se na IE6 zvysoka ... protože ten browser je zločin.
mcmurphy007
Junior

Odeslat příspěvekod Fugess 4. 2. 2009 18:40

je tu řeč o tom nejlepším prohlížečí na světě ? :-D
néé nebojte .. dělám si pr***.. jednou jsem našel několik stránek, které tento prohlížeč propagují, ale trochu jiným stylem: http://www.stopie6.com/ a http://www.stopie6.org/
Stojí to za zkouknutí ;-)
Fugess
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vebloud 4. 2. 2009 18:51

Zrovna dneska v noci jsem přemýšlel, že něco podobného založím. Škoda, že Microsoftu nejde poslat faktura za člověkohodiny strávené obcházením chyb IEčka. To by se divili.

BTW IE7 taky není žádná sláva. Sice se polepil v CSS, ale JavaScriptové prasárny jsou v něm stejné jako v 6. Ted minimálně ty nejhorší.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DevAstor 4. 2. 2009 20:07

pekny je to DHTML Popup Window http://www.stopie6.com/widgets.html

Kód: Vybrat vše
<!--[if lte IE 6]>
<script type="text/javascript">
var _stopie6text = '<h2 style="color: red; padding: 0; margin: 0 0 50px 0;">Aktualizujte váš prohlížeč</h2><p style="color: #000;">Váš prohlížeč je zastaralý a měli byste provést aktualizaci. Pro více informací prosím <a href="http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=9AE91EBE-3385-447C-8A30-081805B2F90B&displaylang=cs" style="color: red;">klikněte zde</a>.</p>';
function stopie6alert() {
    var f = function(o)
    {
        o.style.display = 'block'; o.style.position = 'absolute';
        o.style.left = 0; o.style.right = 0;
        o.style.top = 0; o.style.bottom = 0;
    };
    var wrap = document.createElement('div'); f(wrap);
    wrap.style.filter = "alpha(opacity=70)";
    wrap.style.opacity = '0.7';
    wrap.style.backgroundColor = '#000';
    wrap.style.width = document.documentElement.clientWidth + 'px';
    wrap.style.height = Math.max(document.documentElement.clientHeight, document.body.clientHeight) + 'px';
    document.body.appendChild(wrap);
    var div = document.createElement('div');
    f(div);
    var inner_div = document.createElement('div');
    inner_div.style.position = 'relative';
    inner_div.style.width = '400px';
    inner_div.style.margin = '190px auto';
    inner_div.style.backgroundColor = '#fff';
    inner_div.style.padding = '50px';
    var close_link = document.createElement('a');
    close_link.style.position = 'absolute';
    close_link.style.cursor = 'pointer';
    close_link.style.right = '10px';
    close_link.style.top = '10px';
    close_link.style.color = 'red';
    close_link.appendChild(document.createTextNode('Zavřít'));
    inner_div.innerHTML = _stopie6text;
    inner_div.insertBefore(close_link, inner_div.firstChild);
    div.appendChild(inner_div);
    document.body.appendChild(div);
    close_link.onclick = function()
    {
        wrap.style.display = 'none';
        div.style.display = 'none';
    };
}
if (window.addEventListener) window.addEventListener('load', stopie6alert, null);
else if (window.attachEvent) window.attachEvent('onload', stopie6alert);
</script>
<![endif]-->

Tohle dam nachvilku na stranky, jsem zvedav kolik lidi aktualizuje aspon na IE7. :-))
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fugess 10. 2. 2009 22:26

na tomto http://www.stopie6.org/script mas lepsi popup ... javascriptem ti ztmavne okoli a zobrazi se ti zprava aby jsi upgradoval na 7 nebo presel na jiny prohlizec ... mam pouzito na jednom z nasich systemu, uz jen kvuli podstate... jinak to zobrazeni je podobny styl jak u lightboxu
Fugess
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DevAstor 10. 2. 2009 23:04

To je prece jen dost velka buzerace, navic kdyz nekdo treba chodi jen ze skoly, kde je jedine IE6... Dal jsem teda nakonec jen zobrazovat cervene podobny text v IE6 na koncich clanku na jednech holcicich strankach (skoro 3000 navstev dene) a podil IE6 se snizil z 20% za par dni asi na 15%, to neni spatny vysledek, ale myslim, ze to nevypada, ze se to jeste najak moc snizi.
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fugess 10. 2. 2009 23:36

vetsinou to nema ani poradny ucinek ... jinak tohle jsem zrovna u tohoto systemu resil ve skole ... ale tim zpusobem ze jsem jim na vsech PC upgradoval ie7 :)
Fugess
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DevAstor 17. 2. 2009 01:45

No uz se to dale viditelne nesnizuje, ale kdyz uvazim, ze provoz z vyhledavacu je 58%, tak ten pokles z 20% na 15% neni spatny. :)
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Demonio 20. 4. 2009 13:12

Důležité je něco dělat a ne jen o tom mluvit... tak se mi libi, že je Vás víc co jdou cestou vývoje a chyby historie nechávaji tam kde maji byt... :)
Demonio
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DevAstor 17. 7. 2009 00:50

Zkuste spustit YouTube přes IE6... :tleskani
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vebloud 20. 7. 2009 09:16

Tak a teď by se mohli přidat další velké weby. Snad...
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod maweceq 20. 7. 2009 09:57

vsetko je o vyvojaroch a o zakaznikoch. dolezite je vediet presvedcit zakaznika ze ie6 je proste hlupost 10rokov stara a lepsia cesta ako optimalizovat je upozornovat aj ich zakaznikov ze pouzivaju zastaraly browser. avsak ak robite nieco pre firmu ktora je tvrdohlava a vsetky pc maju na ie6 tak len tazko nieco zmozete... bud im to optimalizujete alebo sa na vas vykaslu :(
osobne som za aby sa do stranok pridavali informacne boxy o zastaralom prehliadaci s odkazom na upgrade a aj na alternativy.. jeden pekny box mam v hlave na to... a ziadne nejake lacne upozornovacky ktore si ledva vsimne alebo sa mu to raz zobrazi. surovo div 60px vysoky na vrchu stranky s upozornenim. dat jasne najavo ze uz by nieco trebalo robit..
je pravda ze vela ludi neaktualizuje aj koli tomu ze ma vypnuty update castokrat aj prave nelegalnemu xpcku no toto je podla mna absolutne irelevantne (kedze kazdy by mal mat original) ale zaroven aj koli tomu doporucovat alternativy...
maweceq
Junior

Odeslat příspěvekod DevAstor 20. 7. 2009 10:02

Pro nainstalovaní novější verze IE není potřeba ověření pravosti.
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod maweceq 20. 7. 2009 10:25

hmm tak to zrusili? pamatam si ked mne to islo instalovat sedmicku tak overovalo
maweceq
Junior

Odeslat příspěvekod DevAstor 20. 7. 2009 10:28

Jo u sedmičky to kdysi bylo, ale pak to zrušili.
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod maweceq 21. 7. 2009 00:15

tak potom vidim uz iba dve veci ktore stale drzia ie6 nazive: lenivost a nevedomost
maweceq
Junior

Odeslat příspěvekod Vebloud 21. 7. 2009 16:01

maweceq píše:tak potom vidim uz iba dve veci ktore stale drzia ie6 nazive: lenivost a nevedomost

A firmy, které mají aplikace napsané pouze pro IE6
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kraag22 22. 7. 2009 08:08

No ja jsem vyvojar a take provozovatel 2 webu. Na jeden jsem umistil JS, ktery natvrdo rekne, ze IE6 proste nepodporuje a web fungovat nebude - dalo by hroznou praci to upravit a na to nemam cas (berlingame.cz). podil ie6 cca 5-10%
U druhyho projektu, kterej ma radove vyssi navstevnost podporu pro ie6 udelat musim. Pouziva ho asi 10-20% uzivatelu a navic asi z ruznych skol a kavaren, takze nejake vyzvy nemaji smysl... (v nove verzi sice podporu pro ie6 necham, ale jen funkcni - at se to zobrazi jak chce.)

Vzdy zalezi na tom, kolik % uzivatelu jste ochotni obetovat kvuli neodladeni pro ie6.
:lol:
kraag22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Thomas123 22. 7. 2009 11:09

Jsem tu jediný, kdo optimalizuje pro IE 5.5 a vyšší? Ač nevím, co s tím, tak bohužel mám pár hacků i na jádro Webkit.
// I vy můžete mít legální software, stačí používat Linux Ubuntu //
Thomas123
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dany0 24. 7. 2009 21:53

Obrázek
Místo abych psal další *ehm* podpis, raději půjdu ven na čerstvý vzduch.
Kdo chce pozvánku do Google Wave tak SZ! Furt jich mám spoustu :)
Dany0
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fridge 24. 7. 2009 22:41

2 Thomas123: Ano, i Webkit má pár much, ovšem s tou demencí, která se zove IE6, to nelze srovnávat. Mnohem víc než JS nesrovnalosti Webkitu mě štve problém margin-padding v Opeře.

FYI teď jedu v IE8, normálně browsím v Chromu a nemůžu si stěžovat, oboje se chová velmi rozumně. Operu jsem používal pět let, ale přestal jsem kvůli (jejich) firemní politice.
Vždy možnost volby. Zvolit si nesvobodu je taky volba.
fridge
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mcaris 24. 7. 2009 23:57

Tak nevím, asi žiju opravdu o pár let zpátky, nebo nevím. IE6 samozřejmě nepoužívám, ale vždy ho mám na paměti a vždy se do něj alespoň podívám, abych viděl, že to všechno sedí. Hacky teměř nepoužívám, protože až na jisté opakující se věci nemám problémy. No, asi jsem nikdy nedělal tak složité věci jako ostatní tu (možná spíš o věcech přemýšlím a hledám efektivnější a zjednodušující alternativy);o). Protože to co se občas dozvídám z kódů různých webů, je až zarážející.
IE6 je sice zastaralý, ale počítat s ním musíme a bohužel ještě budeme nějakou dobu muset. Naopak a trochu pro zasmání, přikládám následující odkaz, který mě rozesmál a myslel jsem si, že si ze mě někdo dělá pr..l : http://saveie6.com/
mcaris
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DevAstor 25. 7. 2009 00:01

Nejlepší když si ho chceš z těch stránek stáhnout. :)

Dany0: Tohle bylo lepší: :D

Obrázek
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dany0 25. 7. 2009 01:26

Tady jeden "nepodařený pokus":
Obrázek
Místo abych psal další *ehm* podpis, raději půjdu ven na čerstvý vzduch.
Kdo chce pozvánku do Google Wave tak SZ! Furt jich mám spoustu :)
Dany0
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fugess 25. 7. 2009 01:45

někde jsem našel i tohle
Obrázek
Fugess
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DevAstor 6. 8. 2009 14:26

Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod desoul 6. 8. 2009 14:53

Bohužel i já jako grafik a kóder vše optimalizuji i pro ie6.

A jako bonus, do každého webu dávám, detekci prohlížeče a pokud se někdo web pokouší zobrazit v IE, nemilosrdně mu doporučím, aby laskavě aktualizoval, pokud je to v jeho silách a možnostech :-D Ale už by to peklo mohlo celosvětově skončit, je to fakt SMRT!
desoul
Junior

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 6. 8. 2009 17:43

To upozornění bych rád dal alespoň na NokiaManii.cz, i když máme víc jak 50% z Fx. Je někde nějaký OS code? Nechce se mi to psat... ;)
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DevAstor 6. 8. 2009 17:45

Kódy jsou všude možně, buď už jsem o nic psali zde nebo je najdeš na odkazovaných stránkách různých anti-IE6 webů.
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DevAstor 11. 8. 2009 17:09

Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Yur4Y 19. 9. 2009 19:51

Dúfam, že nevadí, že reagujem na staršiu tému, ale k tomuto by som sa rád vyjadril.
Vlastný web síce nemám, ale spravil som už niekoľko stránok. Nad niečím ako nepodpora IE6 som nikdy ani nerozmýšľal. IE6 je síce starý a deravý prehliadač, ale užívateľom to zrejme neprekáža. Sú takí, čo o alternatíve nevedia, aj takí, čo ho používajú z lenivosti, aj takí, čo inú možnosť nemajú. Každý môže prísť na môj web a čaká, že stránka bude pracovať správne.
S Windowsom nerobím a nemám chuť ani vedomosti si ho nejak virtualizovať alebo zavádzať dualboot. Na optimalizáciu pre IE si zoberiem notebook, ktorý nie je môj, alebo robím v škole. Mám tam absolútne nevhodné prostredie na vývoj stránok, musím si vystačiť s Notepadom 8-S preto som si zvykol robiť stránky tak, že vždy si dobre rozmyslím, či to, čo práve píšem, IE6 pozná a funguje to v ňom. Nikdy nepíšem li:hover, keď viem, že li a:hover bude fungovať všade. A ide to, to je hlavné. Keď otvorím potom stránku v IE6, nastavím pár hasLayoutov, upravím poprípade nejaké rozmery a je to. Pár minút roboty. Podobne nemám problém zoptimalizovať aj pre IE 5.5, aj keď to už do detailov neriešim.
IE6 síce nepodporuje CSS tak, ako by možno mal, ale všetko, čo normálny web potrebuje, sa v ňom rozchodiť dá. Jediný, kto má právo nadávať na IE, sú tí, čo robia v Javascripte.
Yur4Y
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vebloud 19. 9. 2009 21:18

Tak to záleží na tom, co považuješ za normální web. A uvědom si kolik omezení bys nemusel řešit. Hoover na čemkoliv a další. IE6 je brzda vývoje webu. Co se JS týče, tak málo kdo už dneska používá low level programování bez jakéhokoliv frameworku, takže ani tam to není až takový problém se s IE6 vyrovnat.

Na webu se už 9 let kvůli IE6 skoro nic nemění.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gandor 19. 9. 2009 22:38

Yur4Y ty si zjavne este nikdy neriesil nejaky pixel perfect dizajn ;). Ano da sa vsetko poriesit aj tak, aby to slo aj v IE6, ale aby kvoli tomu nezacala blbnut nieco ine, tak ta to stoji 2x tolko casu (ak ti teda nieje ukradnute ze v IE 6 to vizera inak = hnusne)....
A vzdy ide pouzit aj nejaky prehliadac ktory netreba instalovat... Ten si myslim pustis uplne kdekolvek....
gandor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yur4Y 20. 9. 2009 08:49

Velbloud
Áno, IE6 je brzda. A čo teraz? Kvôli tomu nechám 10% návštevníkov surfovať po rozpadnutej stránke?

gandor
Nehovorím, že pre IE6 ladím na pixel presne, ale optimalizujem tak, aby na prvý pohľad žiaden rozdiel nebol. Samozrejme, že to nestojí 2x toľko času, písal som o tom v prvom príspevku. Že ide použiť iný prehliadač, viem, myslíš, že to vie aj nejaká staršia pani?

Kto robí web pre návštevníkov, pre IE6 vždy optimalizuje.
Yur4Y
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Thomas123 20. 9. 2009 10:05

Poslední web, který jsem dělal, tak nádherně na pixely přesně sedí v IE7+, FF2+, Opera 9,5+, Chrome, Safari, apod. Jediné IE6 tak tam s tím opravdu nepohnu, mám docela složitý layout, takže i CSS je takové složitější a využívám tam hromadu věcí. Optimalizace pro IE6 by se mi absolutně nevyplatila, protože bych musel věnovat minimálně 4 hodiny práce, aby se pár lidí podívalo na web a na to opravdu kašlu. A to se u většiny webů snažím optimalizovat tak, že web pro normální prohlížeče (rozuměj normální a IE7+) se zobrazí normálně a se všemi možnostmi a IE5.5 a 6 se zobrazí alespoň stejně (aby se to dalo číst), ale návštěvník může (ale nemusí) být ochuzen o určité prvky.
// I vy můžete mít legální software, stačí používat Linux Ubuntu //
Thomas123
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gandor 20. 9. 2009 11:53

Yur4Y:
Pokial chcem optimalizovat, tak jedine na pixel presne... Co sa tyka funkcnosti, tak zo zvyku pisem tak, ze by mohla ist rovnako ako v ostatnych, ale naozaj to netestujem...
Radsej tej starej pani, ktora nic nevie hodim na bok stranky velky kriklavy box informujuci ju, ze stranka vizera totalne zle len kvoli tomu, ze pouziva prehliadac z roku pana a ze ked stiahne niektoru z ponukanych alternativ (klikne na ikonku, ktora sa jej paci), tak ta stranka uz bude fungovat pekne...
gandor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vebloud 21. 9. 2009 01:03

Yur4Y píše:Velbloud
Áno, IE6 je brzda. A čo teraz? Kvôli tomu nechám 10% návštevníkov surfovať po rozpadnutej stránke?

Tak za prvé vynech jedno l v mojí přezdívce a za druhé. Já naštěstí už nekóduju. Ale řeším JavaScripty, občas. Netvrdím, že je nechám na rozpadnutý stránce. Mometálně dělám pro zákazníky z oboru, kde je penetrace IE6 mnohem větší než 10%. O to víc bych se ho rád zbavil. Ale to neznamená, že pro něj neoptimalizuju, respektive já naštěstí nemusím. CSSka neřeším a veškerý js jede přes JQuery, takže to až tak neřeším. Ale když se mi neche šahat po těžkým kalibru JQuery, tak bych vraždil.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DevAstor 22. 9. 2009 23:47

Google chystá plugin, který v IE nahradí renderovací jádro za WebKit. http://arstechnica.com/open-source/news ... plugin.ars
Toto je můj osobní názor.

    (\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fridge 24. 9. 2009 10:14

No jo, jenže teď je to na těch 10 milionech webdesignérů a administrátorů, aby vložily do kódu ten řádek metadat.
Vždy možnost volby. Zvolit si nesvobodu je taky volba.
fridge
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Thomas123 24. 9. 2009 11:49

Tak ono vložit jeden řádek za 1 minutu oproti několika hodinám ladění.
// I vy můžete mít legální software, stačí používat Linux Ubuntu //
Thomas123
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Yur4Y 26. 9. 2009 19:17

Thomas123 píše:Tak ono vložit jeden řádek za 1 minutu oproti několika hodinám ladění.

Ladeniu sa nevyhnete ;-) ak si tento doplnok nainštaluje len 5% používateľov IE, bude to obrovský úspech. Snáď nechcete nútiť užívateľov, aby si k prehliadaniu vašej stránky niečo inštalovali?
Yur4Y
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dany0 26. 9. 2009 19:42

Ehm jo. Spousta uživatelů je nespokojená s rychlostí IE a nechtějí "se učit" jiný prohlížeč.
To je jako by jste rozdávali na ulici zadarmo flašky Nitroglycerinu, steroidy nebo přípravek pro urychlení erekece.

ups pardon. :-D
Místo abych psal další *ehm* podpis, raději půjdu ven na čerstvý vzduch.
Kdo chce pozvánku do Google Wave tak SZ! Furt jich mám spoustu :)
Dany0
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fridge 28. 9. 2009 09:05

Nebesa, včera jsem u klienta viděl počítač, co má IE6. Tak jsem navrhnul, jestli by nebylo lepší dát tam aspoň IE8. Pak jsem zjistil, že tam je Windows 98. Ouch.
Vždy možnost volby. Zvolit si nesvobodu je taky volba.
fridge
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dany0 28. 9. 2009 12:11

:D :D :D
Místo abych psal další *ehm* podpis, raději půjdu ven na čerstvý vzduch.
Kdo chce pozvánku do Google Wave tak SZ! Furt jich mám spoustu :)
Dany0
Trvalý BAN
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků