[ASPX/PHP/Jxx/Python/...?] Které řešení použít?

Webdesign, HTML, CSS, Flash, PHP, ASP, .NET, JavaScript. Kritika www stránek na Smetišti.

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod wizpal 23. 4. 2009 16:27

1) Ano
2) Nevím, proč si reagoval "omyl triggery uz myslql zvlada", když opak zde nikdo neřekl.
3) Triggery MySQL umí přes 3 roky.
4) http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ ... ggers.html , konkrétně pak: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ ... m-22-5-1-8
5) O stored procedurách mluvíš pouze ty.
6) O migraci databáze mluvíš pouze ty.
7) Chovám se jak uznám za vhodné a když to tady vidím, tak nemám nejmenší snahu se chovat lépe.

A to je právě chyba. Kejki3
Keep It Simple, Stupid!
wizpal
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ovo 24. 4. 2009 17:35

Sorry, že se vám hoši pletu do zajímavé diskuze, ale napsal bych ještě Flupovi.

To zadání je dost rozsáhlé, myslím, že máš do důchodu co dělat.

Z toho, co píšeš, jsem moc nepochopil tu architekturu, nechápu, co je hotové, k čemu třeba slouží ten server, když chceš k datům přistupovat z klienta (?), navíc přes procedury, nebo zase jinde přímo selekty do MySQL. Dále jsem nepochopil to míchání JAVA a javascriptu s ajaxem na klientu, to bude asi nějaký přehmat, podle této sekce bude klient asi pouze html.

Chtělo by to tu architekturu hodně zjednodušit - já bych se rozhodně vyhnul diverzifikované logice (jedna v PLSQL a druhá na serveru, možná třetí na klientu, možná ještě někde?).

Na tu databázi si vezmi nějaký framework (někdo má rád iBatis, ale já bych bral určitě Hibernate - jedním klikem přegeneruješ všechny entity, z MySQL přejdeš na Oracle a zpět přepsáním jednoho slova v konfigu, třeba i kaskády nastavuješ v JAVA, a ne na databázi.

Veškerou činnost pro procedury bych udělal pouze v JAVA, žádné triggery, žádné procedury.

Pokud struts, potom určitě struts2, je to polovina námahy.

GWT nejede na každém unixu, je třeba to zkontrolovat.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod flup 28. 4. 2009 21:07

Zdar Ovo,

ano, architektura není jednoduchá, nicméně má svý opodstatnění.

"Server" je systém (B2B) napsaný (v současné době dokončeno cca 80%) kompletně v C++ běžící na Linuxu, je to několik daemonů a batchových úloh. Systém potřebuje určitou konfiguraci. Konfiguračí se rozumí např. nadefinování produktů a služeb které můžou mít jednotliví zákazníci. Produkty/služby nejsou triviální, ve velké míře je využita hiearchičnost, dědičnost, atd. Produkty/služby mají nějaké závislosti mezi sebou (nelze aktivovat produkt když není aktivován jiný, atd.). Obecně se tomu říká Produktový katalog. Tento produkt. katalog je kompletně uložen v DB Oracle. Závislosti a vůbec celá logika je napsaná v PLSQL. V podstatě PLSQL je service vrstva která definuje služby typu přidej službu, nastav závislost, vyselectuj seznam služeb s daným parametrem, atd. C++ server přistupuje k produktovému katalogu také přes PLSQL API.

Pak je tady ještě "zákaznická db", tedy ID zákazníků, adresy, atd. Toto je z důvodu nepredikovatelné velikosti (a omezení ORA-XE na 4GB) ve "free" DB, zvolena MySQL. Tyto data jsou sice relační, ale nejsou tak komplikovaný jako ten Produkt. katalog. C++ server čte data z této DB. Nevím jestli znáš OTL, ale to je šikovná knihovna, která abstrahuje SQL volání od fyzické vrstvy, tedy pouhým jedním definem (a samožřejmě přilinkování patřičné DB knihovny) přepneš jestli DB je Oracle, MySQL, PostreSQL, atd.

C++ server má samozřejmě i nějaký výstup, např. faktury pro jednotlivé zákazníky, atd. Server zapisuje pouze do MySQL, nikoliv tedy do Ora.

Já potřebuji:
- GUI na konfiguraci Produkt. katalogu
- Self-care pro zadávání nových zákazníků, změnu adresy, prohlížení faktur, atd.
- navíc ještě Admin GUI pro prohlížení LOGů C++ Serveru, atd.

Mix Java, JS je namístě, např. GUI pro Produkt. katalog z důvodu již zmiňovaných hiearchií, dědičností, atd. by bylo lepší částečně udělat v JS kvůli "lepšímu uživatelskému zážitku".

Nechci a nebudu flamovat - Hibernate znám, věřím že vývoj pomocí tohoto frameworku je skutečně "rapid" nicméně jelikož mám i jakoužtakouž zkušenost jako Oracle DBA, tak vím co je schopen automagicky vygenerovat za SQL a vězte že o tunningu se nedá mluvit ani smykem. Já prostě zastávám konzervativní názor, že vrstva která manipuluje s daty má být co nejblíž DB jak je to možné - proto taky Oracle, PostreSQL, MS SQL Srv, atd. tolik investují do vývoje PLSQL, TSQL atd. aby se daly psát Storky, triggery, atd.

Jinak, našel jsem využití kdy se dá na B2B základ napasovat (pouhou konfigurací plus dopsání pár pluginů) komunitní služba, čili to tak vyvíjím, tedy priorita je co nejmenší finanční náročnost provozu, neb to hodlám zatím platit ze svýho (proto např. není použit Oracle enterprise, ikdyž to je samozřejmě pro větší komerční nasazení DB no 1 - no flame pls).
flup
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ovo 5. 5. 2009 09:17

Ahoj flupe, omlouvám se, že se neozývám, mám dost práce a nad tím tvým to potřebuje přemýšlet :(
Tak zatím přispívám jen do diskuzí o pivu a o buchtách na avmanii :), což je podstatně jednodušší.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod flup 5. 5. 2009 11:06

Ovo: nic se neděje, pomalu pronikám do Wicket a hnětu C++ server.
flup
Kolemjdoucí

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků