Stránka 1 z 2

[CSS] Zmena bold textu na bold-italic - komplikace

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 12:29
od odklizec
Mam takovy problem. V HTML dokumentech mam texty s fontem nastavenym na bold pomoci..
Kód: Vybrat vše
<span style="font-weight: bold;">text</span>

Potrebuju, aby vsechny bold texty byly zaroven italic, takze jsem v externim css souboru pouzil toto:
Kód: Vybrat vše
span{ font-weight: bold;
  font-style: italic;
    }

Fajn, toto chodi..jenze! V dokumentech mam taky texty, ktere jsou napsany jinou barvou a taktez pomoci span priznaku..
Kód: Vybrat vše
<span style="color: rgb(255, 0, 0);">text</span>

A problem je, ze diky pouzitemu css souboru, ktery vsechny priznaky span meni na bold/italic, zmeni se mi na bold/italic i text napsany jinou barvou, ale toto ja nechci!

Muzete mi nekdo poradit, jak zabezpecit aby se bold text zvyrazneny pomoci span priznaku nastavil na italic, ale text ktery je pomoci span priznaku nastaven na jinou barvu (ale neni bold) zustal tak jak je?

Zkousel jsem i neco takoveho, ale to zrejme neni to prave..
Kód: Vybrat vše
span.bold{ font-weight: bold;
  font-style: italic;
    }


A urcite se mi nechce prochazet vsechny texty a vsude menit style="font-weight: bold;></b> na <b></b>. Libilo by se mi nejake css reseni, jenze jsem nenasel to prave, pokud vubec existuje? Diky za jakoukoliv radu.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 12:32
od mbing
Co takhle použít třídy? Toto je v praxi nepoužitelné.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 12:36
od haluzman
hm, ty toho o html a css moc nevies co? co keby si si precital nejake zaklady o html a css napriklad na http://www.interval.cz? alebo pouzi google, urcite najdes milion stranok, ktore ti pomozu.

ale tvoj problem mozes vyriesit takto:

<p class="tucny-a-italic">nejaky text</p>

v css nadefinujes:

Kód: Vybrat vše
.tucny-a-italic {
font-weight: bold;
font-style: italic;
}


<p class="krasny-farebny-text">nejaky text</p>

v css nadefinujes:

Kód: Vybrat vše
.krasny-farebny-text {
color: #858585; /* ano farby je lepsie a efektivnejsie zapisovat v hexa formate a nie v rgb */
}


enjoy

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 12:45
od odklizec
Ano priznavam, o css toho vim malo, takrka nic a verte mi, ze uz jsem na googlu hledal. Jinak bych se ani neodvazoval sem psat. To co mi radite je sice pekne, ale ja mam velkou sadu HTML stranek, ktere nehodlam editovat (a ani nemam cas). Proto se ptam, jestli existuje jednoduche css reseni, podobne jako mnou pouzite..
Kód: Vybrat vše
span{ font-weight: bold;
  font-style: italic;
    }

Jen s tim rozdilem, ze bude pracovat jen na bold textech oznacenych v html takto...
Kód: Vybrat vše
<span style="font-weight: bold;">text</span>

a ignorovat vsechny ostatni span priznaky?

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 12:55
od mbing
Tak se nediv, když všude strkáš toto. Kdyby jsi použil třídy, tak celý vzhled stránky můžeš změnit pomocí změny v css u jediné definice za několik sekund.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 12:58
od haluzman
??? hm, mam pocit, ze ty nielenze vobec nemas sajn, ako funguje html a css ale ako pouzit pocitat vseobecne. ved existuje asi tak milion programov, ktore umoznuju HROMADNE UPRAVY TEXTU, takze napriklad v homesite (co je program na pisanie webstranok) mozes nadefinovat, ze zmen TEXT1 na TEXT2. skus sa s tym pohrat, a hromadne nahrad tu blbost "<span style="bla bla">" na napriklad "<p class="bla bla">"

ved je to take lahke.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 13:21
od odklizec
Ach booooze....

to mbing..
Za prve, ja nikam nic nestrkam, ja to tak dostal a vyprodukoval to editor. Nemuzu za to, ze misto klasickeho <b></b> vsude cpe span. A opakuju znovu, nemam cas ani chut to menit, protoze toho je hromada. Externi CSS soubor, ktery se uz stejne pouziva, mi prisel jako nejelegantnejsi reseni. S uspechem vyresil jiny problem a rad bych s nim vyresil tento.

to haluzman..
Mam strasne rad lidi, kteri si hrajou na vetsi chytraky nez ve skutecnosti jsou a pritom si ani jednou poradne neprectou dotaz.

Kdybych mel cas a chtelo se mi prepisovat vsechny texty, udelal bych to. Verim ti, ze existuje hromada editoru a prepisovacu a uz jsem i nejake zkusil, jenze jen malo z nich si poradi s ruznyma mezerama, vice radkama a sparovavanim priznaku. A pak z toho leze bordel, ktery je stejne nutne rucne editovat.

Takze znovu...
Zajima mne, jestli je mozne pomoci css zmenit bold text zapsany pomoci spanu na bold-italic, ponechat vsechny ostatni span tagy bez zmeny a hlavne, bez nutnosti menit HTML zdrojove soubory.

Nic vic v tomto okamziku vedet nepotrebuju a pokud na toto tema nemate zadne reseni, prosim, nechte si sve radoby rady a prechytrale komentare radeji pro sebe. Dekuji.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 13:34
od haluzman
odklizec píše:Ach booooze....

to mbing..
Za prve, ja nikam nic nestrkam, ja to tak dostal a vyprodukoval to editor. Nemuzu za to, ze misto klasickeho <b></b> vsude cpe span. A opakuju znovu, nemam cas ani chut to menit, protoze toho je hromada. Externi CSS soubor, ktery se uz stejne pouziva, mi prisel jako nejelegantnejsi reseni. S uspechem vyresil jiny problem a rad bych s nim vyresil tento.

to haluzman..
Mam strasne rad lidi, kteri si hrajou na vetsi chytraky nez ve skutecnosti jsou a pritom si ani jednou poradne neprectou dotaz.

Kdybych mel cas a chtelo se mi prepisovat vsechny texty, udelal bych to. Verim ti, ze existuje hromada editoru a prepisovacu a uz jsem i nejake zkusil, jenze jen malo z nich si poradi s ruznyma mezerama, vice radkama a sparovavanim priznaku. A pak z toho leze bordel, ktery je stejne nutne rucne editovat.

Takze znovu...
Zajima mne, jestli je mozne pomoci css zmenit bold text zapsany pomoci spanu na bold-italic, ponechat vsechny ostatni span tagy bez zmeny a hlavne, bez nutnosti menit HTML zdrojove soubory.

Nic vic v tomto okamziku vedet nepotrebuju a pokud na toto tema nemate zadne reseni, prosim, nechte si sve radoby rady a prechytrale komentare radeji pro sebe. Dekuji.


o com to tocis, ake radoby rady, ty si dostal uplne presne a konkretne rady!!! lenze vdaka svojej lenivosti a neschopnosti ich nevies vyuzit.

tvoj problem sa bohuzial inak riesit NEDA.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 13:36
od dta
nevim jestli te presne chapu, ale kdyz to mas definovany v externim stylu, tak to jde prebit primo pres style="" v html, takze pokud bys mel v externim css ze to ma byt tucne i kurziva a potom nechtel treba tu kurzivu, tak akorat pridas za definici barvy zruseni te kurzivy, napr:
Kód: Vybrat vše
<span style="color: rgb(255, 0, 0); font-style: normal">text</span>

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 13:37
od odklizec
haluzman píše:inak sa tvoj problem riesit NEDA.
Uplne stacilo napsat toto.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 13:44
od odklizec
eqixat píše:nevim jestli te presne chapu, ale kdyz to mas definovany v externim stylu, tak to jde prebit primo pres style="" v html, takze pokud bys mel v externim css ze to ma byt tucne i kurziva a potom nechtel treba tu kurzivu, tak akorat pridas za definici barvy zruseni te kurzivy, napr:
Kód: Vybrat vše
<span style="color: rgb(255, 0, 0); font-style: normal">text</span>
No prave, ze to je definovane v HTML a hledam cestu jak to prebit pomoci externiho css. Ale jen takove reseni, ktere prebije jen toto..
Kód: Vybrat vše
<span style="font-weight: bold;">text</span>
a ostatni span tagy necha tak..napr. toto by ten externi css menit nemel..
Kód: Vybrat vše
<span style="color: rgb(255, 0, 0);>text</span>

A reseni, ktere jsem nasel, bohuzel prebije vsechny span tagy v html dokumentu
Kód: Vybrat vše
span{ font-weight: bold;
  font-style: italic;
    }

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 13:47
od dta
tak tohle opravdu v moci css (v tve soucasne situaci) neni. jedine pouzit class.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 13:49
od odklizec
eqixat píše:tak tohle opravdu v moci css (v tve soucasne situaci) neni. jedine pouzit class.
OK, diky za radu. Tomu jsem se chtel v ramci moznosti vyhnout :(

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 13:57
od mbing
Aha, známým problémem je i používání programů wisiwyg. Není nad to používat neproporcionální editor.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 7. 2005 14:15
od odklizec
mbing píše:Aha, známým problémem je i používání programů wisiwyg. Není nad to používat neproporcionální editor.