Myslim, ze miesto tych premudrelych poznamok si nam mohol radsej vysvetlit ako to teda je.
Priznavam, ze nemam vela vedomosti v tejto oblasti. Viem len, ze na cat6 kabli ti pojde v buducnosti aj 10 gigabitova siet (co pre cat5 neplati). Pokial viem, tak gigabitova siet na kabli cat5 je mozna len do mensich vzdialenosti (ale nie som si isty, tu sa nebudem hadat onicom, ale je mozne ze to ani nefunguje na maximum). Dalej este viem, ze pracuju alebo vedia pracovat na inych frekvenciach (teda cat5 a cat6). Mimochodom obmedzovanie zaznamovymi mediami (ako HDD) mi je jasne a pisal som, ze medzi PC a serverom kopirujem cca 60 MB/s, co je limit HDD a nie siete.
Pisal si, ze tu rychlost obmedzuje aj zbernica. Zase iste o tom neviem vela, ale viem ze SATA II obmedzenim nebude (v pripade pouzitia PCIE sietovej karty osobne neviem aka zbernica moze byt obmedzenim, ale to ze to neviem neznamena ze to nie je, len to vysvetli radsej ked uz nieco napises).
Do buducna mozeme cakat prevrat v rychlostiach 'pevnych diskov'. (
http://www.zive.sk/Bleskovky/Flash-pama ... fault.aspx). Prosim uvedeny link ber len ako ilustracny a nie ako dokaz. V horizonte najblizsich piatich rokov sa zmeni vela a tie kable (cat6) tam mozu byt tak dlhu dobu kludne. Viem ze sa pracuje na specifikacii cat6a.
Specifikacia IEEE 802.3ab alebo ak chces 1000 BASE-T vyzaduje MINIMALNE kable cat5, ale je odporucane pouzivat cat5e alebo cat6. Ak mi povies dovody, preco by som si kabelaz nemal menit za cat6 budem rad. Ale tak ci tak budeme robit nejake prace v byte a jednoducho cat6 kabel je to najlepsie co tam v ramci mojich financnych prostriedkov mozem dat. Navyse je to do buducna velmi vohdne riesenie a ver mi, keby su moje financne prostriedky menej obmedzene, natiahnem si optiku.
Vazne nemam chut pouzivat cat5 kable na taketo vzdialenosti ked mam moznost vymenit kabelaz aj zariadenia. Nech to ide na maximum a nech je to perspektivne do buducnosti (a tym cat6 je).