Stránka 1 z 1

Volný - kabeláž se splittery?

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 11. 2007 12:40
od Petr_S
Zdravím, přecházím na Volný Komplet, což znamená, že telefon není připojen přes splitter na kabel od Telecomu, ale do ADSL modemu. Protože ale počítače mám na druhém konci bytu než telefon, znamenalo by to táhnout bytem další kabel, což je trochu problém.

Dnes je zapojení klasické:
drát ze zdi - vstup LINE splitteru
ADSL modem - výstup DSL splitteru
telefon - výstup TEL splitteru

Zajímá mě, jestli by po přechodu na VoIP v rámci Volný Komplet fungovalo nové zapojení s dalším splitterem:

drát ze zdi - vstup DSL splitteru A
telefon - vstup TEL splitteru A
kabel mezi místnostmi - vstup LINE splitteru A

DSL modem vstup "LINE" - vstup DSL splitteru B
DSL modem výstup "PHONE 1" - vstup TEL splitteru B
kabel mezi místnostmi - vstup LINE splitteru B

To by předpokládalo, že ze zdi do ADSL modemu projde kabelem nadhovorové pásmo, a z ADSL modemu do telefonu projde hovorové pásmo.

Teoreticky to zní dobře, bude to ale fungovat?

Službu Volný komplet mám mít zprovozněnou ve čtvrtek, tak to zatím nemůžu otestovat, ale rád bych byl připraven.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2007 12:03
od jankop
Teoreticky to zní skoro dobře. Nejsem expert na telefony, ale když pominu útlum dvou splitterů, tak zbývá jeden zásadní problém. Napájení telefonů je řešeno centrálně z ústředny. Pokud připojíš analogový telefon do ADSL modemu, tak ten musí zajistit jeho napájení, aby telefon fungoval. Přes splittery ale prochází také existující napájení z ústředny. Je pravděpodobné, že navrhovaným propojením něco poškodíš, protože se jedná o relativně vysoké napětí cca 60V. Proto ti to rozhodně nedoporučuji.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2007 12:10
od Petr_S
Dobrá připomínka. Budu muset ověřit, jestli je konektor LINE galvanicky spojen i s konektorem DSL, ne jenom TEL.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2007 12:25
od jankop
Oddělení být může a nemusí. Tohle je pěkné:
http://www.elektrorevue.cz/clanky/05031/index.html

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2007 12:30
od Nargon
Myslim ze to fungovat nebude. Nevim jak funguje VoIP telefon, tedy jak komunikuje. Presneji na jakem frekvencnim pasmu prenasi hovor, ale jestli je to klasicka ethernet sit. tak ethernet urcite komunikuje na vyssich frekvencich nez je nejakych 80Khz co vyuziva analogovy telefon. To je nekde v radech MHz. Takze by se ty dva signaly na tom spolecnem dratu tloukly.

DSL vam fungovat bude, ale tim ze z dsl modemu do telefonu to pichnete do "phone" dirky na spliteru ten signal zablokujete, takze do te spolecne linky se ani nedostane.
V tomto pripade vam opravdu nezbyva nez natahnout novy kabel.

A nebo dalsi reseni. jak vam leze drat ze zdi, tak tam pichnout dsl modem, do nej telefon, a ten kabel mezi mistnostmi pouzit pro rozvod ethernetu do toho pocitace. Nevim sice jaky propojovaci kabel tam mate, ale i v nejhorsim pripade, kdy to bude kroucena dvoulinka (tj 2 vodice = 1par) a na obou stranach osazen RJ11 (telefoni konektor) to nevadi. RJ11 v pohode zasunete do RJ45 dirky, takze do dsl modemu i sitove karty na pc zasunout pujde. A ty dva vodice pro rozvod ethernetu staci. Bohuzel jen o rychlosti 10Mbit, ale jestli stejne nemate rychlost internetu vetsi tak to vubec nevadi.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2007 12:35
od jankop
Mám pocit, že jsi se dost nezamyslel nad otázkou. Ono to není tak úplně od věci, jak si to tazatel představuje. On totiž nemluví o VoIP telefonu, ale telefonii. Telefon předpokládám analogový.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2007 12:43
od Nargon
To je prave ta otazka :) Ale kdyz ten telefon strka do dsl modemu tak asi analogovy nebude. No nevim.
Kazdopadne to moje druhe reseni by melo fungovat v kazdem pripade.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2007 15:26
od Petr_S
K tomu modemu se připojuje normální analogový telefon, na jeden ze dvou FXS portů, viz http://www.joyce.cz/c/adsl-zarizeni/am2 ... mb-s-2.htm

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2007 21:51
od Barkas
Melo by to fungovat. Pokud mas spravny spliter. Tedy pro PSTN!

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 11. 2007 08:04
od Weslo
jak napovídá název je to Voice over IP - z toho logicky plyne že to s analogovou službou nemá nic společného a tedy není potřeba řešit splittery

VoIP běhá pomocí některého z VoIP protokolů (třeba H.323 nebo SIP) na třetí(síťové) vrstvě tedy pomocí IP

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 11. 2007 08:23
od Petr_S
Četl jste vůbec ten odkaz? Víte co je FXS? Pokud ne, tak viz třeba http://www.3cx.com/PBX/FXS-FXO.html
FXS - Foreign eXchange Subscriber interface is the port that actually delivers the analog line to the subscriber. In other words it is the ‘plug on the wall’ that delivers a dialtone, battery current and ring voltage.

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 11. 2007 11:18
od Weslo
aha ... omlouvám se.Nicméně je pravda že není potřeba řešit splitter.Akorát se kabel přehodí místo do telefonu do toho záložního portu(PSTN)

nejsem si jistej jestli to dobře chápu - není v bytě více zásuvek?

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 12. 2007 10:03
od Petr_S
Tak nainstalováno, vyzkoušeno a funguje. Třeba to taky někomu ušetří tahání kabelu přes celý byt.