Stránka 1 z 7

Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 11. 2008 23:27
od nuclex
Chcem si nechat zaviest optiku od T-Comu ale potreboval by som vediet, ci sa mi to oproti DSL naozaj oplati. Takze pokial niekto mate, vedeli by ste mi povedat:
1. ake su pingy na slovenske a zahranicne servery
2. ake su rychlosti downloadu zo slovenskych a zahranicnych serverov
3. ako su rozdiely v rychlosti a pingu cez den a v noci
4. akym sposobom je realizovana optika od t-comu, aktivne alebo pasivne
5. vlakno je v pripade panelakov natiahnute az do bytu alebo je rozvod v bytovke ako Ethernet
6. aka je doba od objednavky po fyzicke pripojenie (mam informacie ze pokial si to objednam teraz pripoja ma az buduci rok)

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 12. 2008 09:44
od vladox
nemas co riesit, oproti dsl sa optika urcite oplati. za rovnaku cenu mas vyssie rychlosti. ja som si v novembri dal zriadit comfort 2 s rychlostou 15 mb/s za cenu 390 sk a som velmi spokojny.

tu mas odpovede na otazky:
1. rozne, zalezi od serveru. spravil som ti ping na zive.sk a rapidshare.com
Obrázek

2. takisto rozne, zalezi od serveru a od jeho konektivity. rozdiel v lokalite umiestnenia serveru som nezbadal, samozrejme pokial sa bavime o rozvinutych krajinach. maximalna rychlost je v mojom pripade tych zaplatenych 15 mb/s, nemam problem ju dosiahnut...

3. ziadne viditelne rozdiely som nespozoroval

4. v mojom pripade by mali mat posledny aktivny prvok vo vchode v byvalej kocikarni. ja tam ale pristup nemam, takze neviem co tam maju a ako to tam maju riesene.

5. vlakno by malo koncit v tej kocikarni. po poschodiach su natahane ethernetove kable. do kazdeho bytu je zo spodu tahany zvlast kabel, ktory je ocislovany. tento kabel konci v byte sietovou zasuvkou a z nej mam kabel do routra.

6. mne technik volal rano na stvrty pracovny den, ze ci ma moze prist pripojit. kedze my to ale tak nahle nevyhovovalo, tak sme sa dohodli na dalsi den, kedy ma uz pripojil.

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 12. 2008 21:50
od lipovycaj
odpoviem ti len k 4. a 5.
Aj aj.
Niekde (menej pripadov) je potiahnuta optika len na "patku" domu a rozvody su ethernetove. Hovori sa tu tomu "aktivny ethernet". Zvycajne mas potom doma 1 ks eth zasuvky, k nej sa zvycajne pripaja router, ktory "rozhadzuje" sluzbyna jednotlive porty. Ty si potom pripojeny k switchu, ktory je potom niekde v dome/vchode (je tam obmedzenie na dlzku kabla nejakych 100m plus/minus) -- switch je ale uz dalej pripojeny optikou.

Niekde (ale vacsinou) sa optika taha az do bytu, vtedy si pripojeny priamo na opticky port OLT cez opticke splitre. Doma je 1ks opticky kabel zapojeny do ONT, ktory ma nejake rozhrania (najma ethernet). Ak mas internet, tak sa k nemu pripaja este router, ktory robi pppoe klienta. Magio a voip telefon je pripojeny priamo na ONT. Vzdialenost od OLT/ONT moze byt aj 20km.

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 12. 2008 09:20
od nuclex
ok dakujem obom
lipovycaj: znamena to teda ze v aktivnom pripade su ludia v ramci panelaku v jednej LAN sieti a v pasivnom sa delia o jeden splitter ... neuplatnuje sa v pripade splittera nejaka agregacia ?
a nevies nahodou aku technologiu pouzivaju (GPON, EPON alebo este stary BPON) ?

tiez som sa dozvedel ako je to s rychlostou zavadzania, pokial je zakablovany vchod v panelaku, nie je problem a optiku zavedu v priebehu par dni, pokial vsak nie je, treba cakat na zakablovanie a objednavky urobene dnes sa budu vybavovat az koncom januara 2009. toto plati pre vychodne Slovensko (teda Kosice, Presov a Poprad).

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 12. 2008 10:41
od lipovycaj
- AE : aj ked su v jednej lanke, uzivatelske porty sa navzajom nevidia.
- pouziva sa GPON, agergacia vychadza priamo z technologie, ale tam si delia najviac 64 ont o pasmo 2,5/1,2Gbps (down/up)

Cez link http://tinyurl.com/642tvf (na google aj s podmienkami) si najdes nejake prezentacie ohladom technologie.

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 12. 2008 15:37
od vladox
dnes mi dosla prva faktura a tak sa podelim o dalsie, teraz uz ale negativne skusenosti. v t-com mam teraz novu zmluvu po 6 rokoch a zistil som, ze ten bordel co tam mal slovak telekom do roku 2002, kedy som s nimi zrusil predchadzajucu zmluvu, stale pretrvava...

vo fakture mam za internet comfort 2 nauctovanych 712,80 Sk namiesto akciovych 390,- Sk. volal som najprv na linku sluzieb zakaznikom, tam si to niekolko minut overovala a potom mi to potvrdila s tym, ze musim ist do predajne spisat reklamacny protokol. v predajni mi uz ale povedali, ze to tak bolo nauctovane vsetkym novym zakaznikom a ze dostali list v ktorom je napisane, ze sa to v dalsej fakture vsetkym odpocita a tak ziadnu reklamaciu netreba robit...

dalej mam vo fakture nauctovane obdobie od datumu podpisania zmluvy, aj ked ucastnicku zasuvku mi prisiel technik namontovat az dalsi tyzden. to som chcel tiez reklamovat, ale v predajni mi povedala, ze ona si to nema ako overit a v systeme vidi ako datum aktivacie den, kedy som podpisal zmluvu. tak mi to tiez odmietla reklamovat s tym, ze mam napisat reklamaciu do kosic. samozrejme ze stracat cas s listom sa mi kvoli nejakym 100,- Sk neoplati a tak mi nic nevratia...

dalej v tarife comfort sa pise, ze program comfort okrem ineho zahrna aj 1x standardnu emailovu schranku. tak som sa chcel cez webmail do tej t-comackej schranky prihlasit, lenze neuspesne. po zavolani na linku podpory internetovych sluzieb mi povedali, ze v tej tarife je zahrnuta emailova schranka na freemail "zoznam.sk". to si robia z ludi srandu, nie? aby spoplatnena sluzba zahrnovala nejaky freemail, do ktoreho mi nespravili ani konto :twisted:

dalej podla zmluvy o pripojeni by som mal mat pocas prvych 3 mesiacov odo dna zriadenia internetu zdarma doplnkove sluzby 4G security, web basic a mail klasik. samozrejme ze mi nic neaktivovali...

zacinam sa obavat, ze neustale budem musiet nieco reklamovat :hm

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 12. 2008 15:46
od Sefko
Ja som mal presne takyto isty problem v lete 2007 ked som si dal zaviest Turbo3 za akciovu cenu...tiez mi hned vo fakture uctovali plnu sumu a po 2 tyzdnoch natahovani sa to dali do poriadku,ale musel som spisat samozrejme reklamaciu...ze to urobili u kazdeho kto podpisal akciovy dodatok a samozrejme z inkasa si stiahli vyssiu sumu a potom 3 mesiace mi to posielali nazad..

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 12. 2008 21:34
od vladox
najskor tam za podobne chyby vo fakturacii nikto nenesie zodpovednost, lebo si inac neviem predstavit, ako by sa take nieco mohlo opakovat :shock:

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 1. 2009 19:53
od nuclex
ake koncove zariadenie sa pouziva na pripojenie cez optiku od T-comu ? (pokial je vlakno natiahnute az ku koncovemu pouzivatelovi) a ako je to s kabelazou? pocul som ze T-com riesi kabelaz aj v ramci bytu?

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 1. 2009 11:00
od lipovycaj
nuclex píše:ake koncove zariadenie sa pouziva na pripojenie cez optiku od T-comu ? (pokial je vlakno natiahnute az ku koncovemu pouzivatelovi) a ako je to s kabelazou? pocul som ze T-com riesi kabelaz aj v ramci bytu?


Na ukoncenie optiky sa pouziva momentalne Huawei HG 850 (Ma 4 ethernet porty), vola
sa to ONT - optical network terminal.
Ak mas internet, do prveho portu ONT sa zapaja router, ktory ma v sebe pppoe klienta
(cez ktory sa prihlasuje na internet). Verejnu ip adresu potom router "NAT-uje" na 4 LAN porty
a wi-fi (802.11b,g, n-draft). Popripade si tam mozes dat vlastny router, alebo pripojit PC a
v nom nakonfigurovat pppoe.
Ak mas kupene aj "volania cez Comfort" (nezamienat za "hovory cez internet"), do druheho
ethernet portu na ONT zapajas IP telefon.
AK mas magio zapajas settopboxy do ONT na eth porty 3 a 4.
Ohladne kabelaze neviem, skus sa spystat v diskusii "Magio - realne skusenosti?"

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 2. 2009 13:52
od ScorpionSX
Zdravím, nechal som si zriadiť optiku od T-Comu (Internet Comfort 3 a Magio Komplet) a mám pár otázok. Minulý týždeň k nám do vchodu prišli konečne (po 3 mesiacoch!!!) natiahnuť káble na všetky poschodia. Odvtedy sa tu nič s tým nedeje, takže prvá otázka - kolko to asi tak bude trvať kým mi budú môcť pripojiť optiku až do bytu??
Ďalšia vec čo by zaujímala - do bytu bude privedený optický kábel a ten tu bude ukončený, ale - natiahnu mi to technici tak ako chcem vrátane nejakých líšt a podobných vecí na "zamaskovanie" kabeláže, alebo iba natiahnu káble kde treba a zvyšok si bude musieť dorobiť sám?? Teda nejak tie káble schovať a tak podobne. Predpokladám že nikto asi nemá ONT box, router a Magio box hneď pri dverách naskladané na sebe, takže nejaké tie káblové rozvody musia vedieť spraviť, nie??
To by malo byť nateraz asi všetko, ďakujem za odpoveď.

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 2. 2009 08:01
od Tibi Kimi
Ja by som sa chcel spýtať, ked mám teraz dsl turbo 2 s viazanosťou do konca roka, dovolia mi prejsť na službu Comfort 2 bez nejakej pokuty ?

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 2. 2009 08:24
od ScorpionSX
Tibi Kimi: pravdepodobne asi nie, keďže Turbo a Comfort sú technicky odlišné služby. Jediná možnosť asi je klasicky ukončiť zmluvu a vyplatiť nejakú tú pokutu a nechať si zriadiť optiku. Samozrejme iba pokial nechceš počkať do konca tvojej viazanosti.

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 2. 2009 09:05
od Ajven50
ScorpionSX píše:Ďalšia vec čo by zaujímala - do bytu bude privedený optický kábel a ten tu bude ukončený, ale - natiahnu mi to technici tak ako chcem vrátane nejakých líšt a podobných vecí na "zamaskovanie" kabeláže, alebo iba natiahnu káble kde treba a zvyšok si bude musieť dorobiť sám?? Teda nejak tie káble schovať a tak podobne. Predpokladám že nikto asi nemá ONT box, router a Magio box hneď pri dverách naskladané na sebe, takže nejaké tie káblové rozvody musia vedieť spraviť, nie??
To by malo byť nateraz asi všetko, ďakujem za odpoveď.


No standartne by sa malo ONT umiestnit pri prvu zasuvku 230V v byte. Odtial je rozvod ethernet po byte v kompetencii zakaznika. No podla mojich skusenosti, ak nachystas "trasu" pre opticke vlakno na miesto kde chces mat ONT umiestnene, tak ti to tam zavedu. Ja som napriklad nachystal elektoinstalacnu trubku do obyvacky - je to podla mna estetickejsie ako to potom tahat nejakymi listami. Tiez sa daju vyuzit listy na stenach, ktore sa davaju na plavajucu podlahu.

Re: Optika od T-Comu - realne skusenosti

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 2. 2009 12:49
od ScorpionSX
Ajven50 píše:
ScorpionSX píše:Ďalšia vec čo by zaujímala - do bytu bude privedený optický kábel a ten tu bude ukončený, ale - natiahnu mi to technici tak ako chcem vrátane nejakých líšt a podobných vecí na "zamaskovanie" kabeláže, alebo iba natiahnu káble kde treba a zvyšok si bude musieť dorobiť sám?? Teda nejak tie káble schovať a tak podobne. Predpokladám že nikto asi nemá ONT box, router a Magio box hneď pri dverách naskladané na sebe, takže nejaké tie káblové rozvody musia vedieť spraviť, nie??
To by malo byť nateraz asi všetko, ďakujem za odpoveď.


No standartne by sa malo ONT umiestnit pri prvu zasuvku 230V v byte. Odtial je rozvod ethernet po byte v kompetencii zakaznika. No podla mojich skusenosti, ak nachystas "trasu" pre opticke vlakno na miesto kde chces mat ONT umiestnene, tak ti to tam zavedu. Ja som napriklad nachystal elektoinstalacnu trubku do obyvacky - je to podla mna estetickejsie ako to potom tahat nejakymi listami. Tiez sa daju vyuzit listy na stenach, ktore sa davaju na plavajucu podlahu.

No tak prvá 230V zásuvka je práve tam kde to ONT chcem mať, takže by s týmto nemal byť problém...ten je v tom, že neviem či mi dajú tolko UTP kábla kolko budem potrebovať a schovať ho bude asi tiež problém, totiž z ONT pôjde kábel k routeru (ten bude ešte celkom blízko, to je ok) a k dvom magio boxom a tieto káble pôjdu cez celú miestnosť a to práve neviem či sa budú dať dva káble schovať pod tie lišty ako sú pri stenách dole na parketách, či sa tam zmestia. Btw, hovoríš že si nachystal tú trubku do obývačky, ale to si robil pri nejakých úpravách v byte asi, nie?? Lebo ja sa zase na niečo také až nechystám, a vlastne by som ani nemohol lebo byt máme prerobený a keby sa robili nejaké úpravy na schovávanie káblov, tak by sa musel kompletne prerobiť strop a aj parkety a to uznáš že je kvôli jednomu - dvom káblom, ktoré sa dajú schovať do nejakej malej lišty popri stene, absolútne zbytočné.