Stránka 3 z 3

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 7. 2014 13:04
od r34ktor
Pokud nechce moc investovat, pak např.velmi levný TP-Link TL-WR720N to umí.

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 10:55
od trixyone
Tak se zdá, že můj router tuto funkci má také. Teď jenom jako to nastavit. Máte někdo zkušenosti? Nevím jak ty porty tam. Jakej port je pro wi-fi. Kabel do stolního vedu z 1. Nebo bude wi-fi 1?

EDIT: Už sem si všiml, že tam je kolonka wireless.

-- 31. 7. 2014 11:28 --

Na Upload a download bandwidth nastavím asi rychlost od poskytovatele ne? Co jsem pochopil. (tudíž 1024kbps na download a 512kbps na upload) podle smlouvy.

-- 31. 7. 2014 11:31 --

Ale nevím kolik mám nastavit na to down/up quantum a to priority (lowest,3,2,1,highest)

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 12:17
od Vahač.X
Upload a Download Bandwith jsou hodnoty od providera - čili jak píšeš těch 1024 a 512 ... ale klidně tam můžeš dát i vyšší hodnoty - nemělo by to hrát roli... a musíš si zaškrtnout tu volbu "QoS"

No a to up/down quantum je právě to případné omezení rychlost, které požaduješ...

u příslušného portu (1-4 to jsou samozřejmě LAN porty toho routeru nebo Wireless je WiFi) si nastavíš rychlost pro download a upload - číslo kolikanásobek jednotkové rychlosti (32 kbps) chceš na daném portu povolit - takže pokud např. chceš na portu 2 download povolit maximální rychlostí 160 kbps napíšeš tam číslo 5 (5*32 kbps) atd.
POZOR součet všech těch násobků na jednotlivých portech musí být nižší nebo roven hodnotě "Download Bandwith) - takže např. pokud dáš na Wireless Download quantum číslo 16 (max rychlost download 512 kbps) a na port 2 dáš 5 (160 kbps) a na port 1 např. taky 5 (max 160 kbps), pak ti zbývá na porty 3 a 4 celkem 6 (192 kbps) - to ti dá dohromady 32 (tedy 1024 kbps).

Položkou "Priority" určuješ, které zařízení má přednost, takže pokud chceš např. aby vždy běžel LAN port 1 tak mu dáš prioritu "highest"... na "Wireless" dáš třeba prioritu 2 a např. na portu 4 budeš mít zapojenou síťovou tiskárnu, která potřebuje minimum síťové komunikace tak tomu portu dáš prioritu "lowest".

Samozřejmě, pokud některý LAN port nepoužíváš, tak mu nemusíš dávat žádný "download a upload bandwith" ani prioritu...

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 12:30
od r34ktor
trixyone píše:Tak se zdá, že můj router tuto funkci má také.

Nemá. V nastavení lze definovat pouze minimální garantovanou rychlost pro jednotlivé porty, nikoli maximální možnou.

Vahač.X píše:Položkou "Priority" určuješ, které zařízení má přednost, takže pokud chceš např. aby vždy běžel LAN port 1 tak mu dáš prioritu "highest"... na "Wireless" dáš třeba prioritu 2 a např. na portu 4 budeš mít zapojenou síťovou tiskárnu, která potřebuje minimum síťové komunikace tak tomu portu dáš prioritu "lowest".

Nikoli. Priorita určuje, jak je přidělována rychlost dostupná nad rámec definovaných minim.

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 12:45
od trixyone
Reaktor, takže nemůžu nastavit aby byl omezena rychlost pro wi-fi?

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 13:01
od r34ktor
Můžeš nastavit minimum na určitém portu, což v případě jeho využití omezí ostatní. Např. LAN1 dáš minimální download 25 (= 800 kbps). Pokud začneš stahovat, pro ostatní zůstane jen 224 kbit. U Wi-Fi je do toho mohou ale přimíchat další vlivy - kupř. aktivní WMM.

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 13:07
od trixyone
No mám problém hlavně, když někdo čučí na fimly(online) tak mám ping přes 100. Pomohlo by to i na ping?

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 13:18
od r34ktor
Zkus si nadefinovat určité minimum a uvidíš. Problém je, že zde má vliv řada faktorů - výkon routeru, nastavení QoS (u tebe i u providera), síla signálu Wi-Fi, počet připojených klientů a řada dalších.

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 13:59
od Vahač.X
r34ktor píše:
trixyone píše:Tak se zdá, že můj router tuto funkci má také.

Nemá. V nastavení lze definovat pouze minimální garantovanou rychlost pro jednotlivé porty, nikoli maximální možnou.

Vahač.X píše:Položkou "Priority" určuješ, které zařízení má přednost, takže pokud chceš např. aby vždy běžel LAN port 1 tak mu dáš prioritu "highest"... na "Wireless" dáš třeba prioritu 2 a např. na portu 4 budeš mít zapojenou síťovou tiskárnu, která potřebuje minimum síťové komunikace tak tomu portu dáš prioritu "lowest".

Nikoli. Priorita určuje, jak je přidělována rychlost dostupná nad rámec definovaných minim.


OK máš pravdu - blbě jsem se podíval co ta funkce dělá.... takže to co jsem psal je nesmysl - ony ty rychlosti jak jsem počítal jsou správně. ale nejsou omezující shora ale v podstatě spíš zdola...

to trixyone:
pozor - to co jsem psal je špatně - r34ktor má pravdu - omlouvám se za mystifikaci...

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 17:00
od trixyone
Fajn a poradíte mi nějaký router s omezováním MAXIMÁLNÍ rychlosti? Nejlépe do 500Kč (+-100Kč). Díky

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 7. 2014 17:04
od r34ktor

Re: Po resetu routeru, nejde wi-fi

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 8. 2014 08:34
od trixyone
Zatím sem použil netlimitter. Omezil sem net na 0,200Mbits. A podle testu to tak zhruba je. http://www.speedtest.net/result/3661047633.png