Stránka 1 z 2

Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 05:15
od Kargo9
Zdravím, mám wifi router OvisLink Airlive 802.11G Wireless AP WL-5460AP. Chtěl bych ho nastavit jako repeater a na to se tu ptám. Měl by přijímat signál zabezpečený pomocí WEB, ale nevím, kam se tam píše heslo. Zatím to je 1. router, který nastavuji sám.
Kdo se ozve s nápadem, udělá mi tím radost :-)

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 06:05
od soban
V návodu to není?

http://cz.airlive.com/product/WL-5460AP_v2 (teda pokud máš verzi v2?)

Strana 23 a 39 návodu 2.2.7 WISP + Universal Repeater mode?

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 06:16
od krc1
Nepíše se nikam, zadá se až v připojeném zařízení.

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 13:22
od vladimir
WEP? Tedy téměř nezabezpečeno, kdo bude mít zájem a vhodnou wifi-kartu, za půl hodiny ti to prolomí.

Necháš vyhledat síť (site survey), označíš, ke které se chceš připojit a Apply. Následně o řádek níž pod Site survey zvolíš Security: Setup, nastavíš a Apply. Nakonec uložíš celou tuto stránku a po rebootu by to mělo fungovat.

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 14:29
od krc1
Chce to používat jako repeater, takže mu stačí zabezpečení z původního AP.

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 14:39
od Kargo9
Verzi mám v1, proto ten návod je jiný a já se v tom nevyznám.

V tom připojeném zařízení tedy zadám IP toho routeru, ze kterého signál tenhle router chytá?

O zabezpečení mi nejde, ten WEB tam nastavil poskytovatel, a i WPA se dá prolomit.
Když nechám vyhledat síť, tak se tam napíší sítě co jsou k dispozici, ale k žádné se nemohu připojit. Sloupec na zelenou tečku s názvem select tam nevidím. Takže tam nemohu nastavit původní AP, jako mód mám zvolený repeater.

Já mám nastavení takové, jaké je v tomhle PDFku

EDIT:
Teď jsem dokázal to, že u připojení v ozn. oblasti vidím vykřičník a do konfigurace se samozřejmě nedostanu IP adresa auto. konfigurace se mi z neznámých důvodů změnila na adresu začínající na 169. Četl jsem, že to je špatné. Je možné, že se adresa nějak vrátí do normálu, když se sama změnila?
PS: Nástroj pro opravu sítě si s tím neporadí.

Prosím poraďte, v sítích jsem fakt extrémní laik. :( :(

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 16:18
od vladimir
1. WPA s dobrým klíčem se nedá prolomit.

2. Jesli chceš připojit repeater k poskytovatelovu zařízení, upozorňuji, že provider z toho nebude nadšený, budeš ho rušit a zpomalovat. Pokud jde o tvé soukromé zařízení, které ti nastavil provider, budeš zpomalovat jenom sám sebe, tedy je to O.K.

3. Na wifi-routeru může být nastaveno pouze N pásmo (b/g zakázáno), tedy tento starý b/g krám síť nemusí vidět

4. jaký máš nastavený region? Pokud USA, tak nevidíš kanály 12 a 13. Změň region na nějakou evropskou zemi (Germany).

5. NA wifi-routeru může být skryté vysílání SSID, tedy ho pak taky nemusí být vidět, SSID by se pak muselo napsat ručně do kolonky SSID.

EDIT: vždyť tohle firmware universal repeater vůbec neumí, je tam jenom WDS-repeater a ten nemusí fungovat

-- 12. 5. 2015 17:30 --

adresa 169.x.x.x: není dostupný DHCP server (na repeateru DHCP server neběží). Nastav na síťové kartě ručně vhodnou adresu (192.168.100.10, třeba) a měl by ses do konfigurace zase dostat. Ovšem pokud nemáš v operačním módu volbu universal repeater, jsou tvoje šance na úspěch malé.
Brání ti něco nahrát poslední existující firmware, které ti povýší tu krabičku na V2?

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 16:49
od Kargo9
1. Dobře, nedá.

2. Poskytovatel má své zařízení na střeše a router, ke kterému se chci připojit mi prodal a nainstaloval. Netuším, zda je tedy jeho.

3. Tím nastaveným N pásmem míníš, že je nastaveno na routeru, ke kterému se chci připojit? Tenhle router síť vidí, jen tam není sloupec select, ve kterém se pomocí zel. tečky vybírá síť, ke které se chci připojit.

4. Kde nastavím region?

5. Tím wifi-router myslíš ten původní, nebo ten, co nastavuji? Do nastavení toho původního se nedostanu - poskytovatel si heslo nechal pro sebe.
Pokud mám to SSID psát do nastavení routeru co nastavuji (ne ten původní) tak tam mám napsat SSID sítě, ke které se chci připojit?

Tím EDITEM myslíš to, že tenhle router nedokáže využít funkci repeater? Jaký je rozdíl mezi repeaterem a WDS repeaterem? Nemusí fungovat - proč, co mu může bránit?

Ten DHCP server se odpojil sám? Před chvílí to šlo, až pak se tam zobrazil vykřičník.
Universal repeater tam nevidím.
Brání mi to, že se v sítích absolutně vůbec nevyznám. Budu tedy potřebovat podrobné rady.

-- 12. 5. 2015 18:35 --

Tak mám jasno - router půjde do servisu. To bude zítra.

Můžete mi tu alespoň poradit, co si mám zapsat (jaké údaje), aby věděli, co tam mají nastavit, aby se mi bez problému připojil doma na původní router?

Jméno a heslo původní wifi, na kterou se chci s tímto routerem připojit znám. Budou chtít znát nějakou jinou vlastnost toho původního routeru, na který se chci připojit?

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 18:52
od vladimir
ad 2: je tvůj ve smyslu, že slouží jenom pro tebe, tedy je providerovi jedno, co s ním děláš.
ad 3: pokud ji vidí a není tam tečka, asi není kompatibilní (nepodporuje WDS). Nebo chyba verze firmware. Nebo chyba prohlížeče, zkus jiný (optimálně Internet Explorer).
Ad 4: v nastavení wifi, pochopitelně. Například strana tvého manuálu 11.
5: ano, vybrat síť a kliknout na modré kolečko je totéž, jako napsat SSID přijímané sítě do políčka před Site survey.

Editem myslím to, že WDS repeater je něco jiného než universal repeater. WDS funguje jenom někdy s některými zařízeními (každý výrobce si to dělá podle sebe), Universal je universal, funguje vždy. Ne každý wifi-router WDS umí (musí ho umět obě strany, tedy jak wifi-router, tak wds-repeater) a někdy se musí zapnout.

Na repeateru NESMÍ běžet DHCP server, proto se sám vypne.

Proč místo problematického repeateru nenatáhneš kabel a na jeho konec nenapojíš Airlive? Je to výrazně spolehlivější a i jednodušší na nastavení.

Potřebuješ nový firmware, nastavit operační mód Universal repeater, nastavit tvoje SSID, tvoje šifrování a optimálně nějakou volnou IP-adresu sítě, kterou používá tvůj hlavní router, aby ses dostal do nastavení i bez ruční změny IP-adresy na počítači (tedy jim musíš dát třeba výpis ipconfig /all, aby viděli výchozí bránu tvého počítače = adresa routeru.

Stejně by mě zajímalo, kdo ti vnutil tenhle muzeální Ovislink (S firmware V1, ten už musí být starý alespoň 8 let), jestli za něj chtěli víc jak stokorunu, tak tě okradli

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 5. 2015 20:00
od Kargo9
Takže v servise aktualizují firmware poté bude možné nastavit universal repeater, správně? Původní router tedy wds nebude muset podporovat?

Kabel nemám kudy natáhnout (v cestě stojí schody, dveře, kterě se zavírají téměř pravidelně..)

Po napsání ipconfig -all tam žádnou default bránu nevidím, ale adresu routeru znám. Výpis jim tedy dávat nemusím? Tu volnou adresu sítě, kterou používá hlavní router zjistím jak, musím jim ji dávat?

Proč jsem si sám a dobrovolně koupil na Aukru tenhle kousek? Protože nejsem při penězích.

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 5. 2015 06:13
od Kargo9
Nějakou mac adresu, nebo něco podobného asi nebudou potřebovat, že?

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 5. 2015 11:04
od vladimir
Na každém počítači, který má přístup do internetu, je nějaká výchozí brána (default gateway), tedy jsi něco udělal špatně.

Volná adresa se dá odhadnout podle toho, jakou IP-adresu dostane tvůj počítač z DHCP serveru. Pokud například router má 192.168.1.1, počítač dostal192.168.1.3, pak je předpoklad, že volné jsou adresy z konce rozsahu. Zapni všechny tvoje zařízení a pingni třeba adresu 192.168.1.200 a pokud nedostaneš odezvu, adresa je volná a můžeš ji nechat nastavit na Ovislinku. Přes ni pak budeš vstupovat do administrace.

Naopak, pokud počítač dostane IP-adresu z konce rozsahu, budou asi volné adresy ze začátku, tedy například 192.168.1.2
Adresu počítače zjistíš taky z výpisu ipconfig /all.

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 5. 2015 14:12
od Kargo9
Brána tam nebyla, protože PC přistup neměl - do routeru nemám zapojený přívod netu.

Tak, v servise jsem zjistil, že abych mohl použít funkci universal repeater, tak by tenhle router musel výt verze v2. Z tohoto v2 neudělám (ani novým FW)

Konfigurace: říkal, že konfigurace také změnit nepůjde, že tam pořád bude ta jiná, než je ve všech návodech.

Teď řešme to, že se do konfigurace nedostanu. Pak router umístím na konec kabelu.

adresu 192.168.100.10 jsem si nastavil do protokolu sítě TCP/IP. Jinak jsem tam nic nepsal, masku sítě si to tam dalo samo 255.255.255.0.
Vykřičník zmizel, adresa 169.x.x.x také, ale do konfigurace se stále nedostanu.

Po spuštění routeru svítí status (nechce se nastartovat) na PC vidím, že připojení je k dispozici. Do konfigurace se ale nedostanu. Status začne blikat zmáčknutím resetu, po povolení už nesvítí.

Zabralo by udělat reset? Jak to udělám?

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 5. 2015 14:35
od vladimir
Firmware V2 do hardware V1 jde nahrát, sám takový Ovislink s aktualizovaným firmwarem vlastním (síť pro hosty). Je tam pomalejší procesor a/nebo méně paměti, ale firmware je kompatibilní.

Pro reset do výrobních nastavení se tlačítko musí držet více než 20 vteřin, pak už se tam dostaneš.

Re: Jak nastavit Airlive WL-5460 jako repeater?

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 5. 2015 15:14
od Kargo9
Repeater neřešme, chlap v servise říkal, že z téhle krabičky V2 neudělám, zkoušel tam dát speciální upravený FW, který by z krabičky V2 udělat měl, ale nešlo mu to. Pak by tam měl jít dát FW s podporou uni. repeateru. Konfigurace proměnit na tu z návodů prý nejde.
Já se v tom už také i z časových důvodů odmítám hrabat, protože tomu absolutně nerozumím.

Musím ho ale nastavit na repeater typu ,,z kabelu na wifinu" to prý tenhle router dokáže. Za prvé ho musím zprovoznit. Pak ho zapojím a už se na něj budu jen připojovat.

Postupoval jsem takhle: Zapojil jsem router do el. sítě. Rosvítílo se status, po zmáčknutí resetu začal rychle blikat. Držel jsem minutu, po celou dobu blikal. Pak jsem povolil reset a zhasnul. Vytáhl jsem router z el. sítě, znovu zapojil a status asi 5 sec po zapojení 1 bliknul a pořád nezhasíná.
Znamená to, že router je v nebi?