Stránka 1 z 2

Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 12. 2018 20:09
od MyMumIsAstronaut
Zdravím,
nedávno jsem si zřídil do domu kabelovou přípojku na pevný internet u O2. Modem Zyxel VMG1312. Na stránkách O2 je docela přesně popsáno, jak povolit přístup z internetu k jedné microservice, co mi doma běží. Pro začátek jsem ale chtěl pro jistotu jen zprovoznit ping a web interface modemu. Postupoval jsem podle návodu na stránkách O2, povolil wan příchozí ICMP(ping) a HTTP requesty. Zjistil svoji IPv4 adresu a zkusil ping -> nic. Ještě jsem pro jistotu zkusil povolit ve firewallu modemu všechny příchozí WAN requesty(default byl blok).

Vtipné je, že jsem se pokusil kontaktovat podporu. Na jakýkoliv dotaz byla odpověď, že pokud potřebuju pomoci s nastavením routeru, můžu si zaplatit za asistenci. Já ale pomoc nepotřebuju. Nemá někdo zkušenost s podobným problémem? Nechce se mi platit nějakou asistenci, když věřím, že mám vše nastaveno správně. Zkoušel jsem i jiný modem(stejný model). Spíše si myslím, že je někde u O2 problém v konfiguraci.

Díky!

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 12. 2018 22:58
od soban
Problém není u O2 ale u tebe, musíš provádět ping na svoji adresu.

A předpokládám že nevlastníš veřejnou IPv4 za kterou se u O2 platí a ping na IPv6 jsi asi nedělal kterou máš na modemu.

Tvoje adresy najdeš někde v statusu wan rozhraní tvého modemu.

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 12. 2018 23:10
od MyMumIsAstronaut
To samozřejmě vím. Pinguju svoji WAN adresu, ne LAN. Nevlastním statickou IP adresu, takže mám dynamickou. O2 samo na stránkách uvádí, že stačí nastavit Vzdálený přístup(povolit z WAN), zjistit WAN IP a připojit se. Nelze. Bavil jsem se s nimi o tomto, prý MUSÍ být problém u mě(podle rychlosti reakce nepředpokládám, že to zjišťovali) a že si můžu zaplatit technika, který mi pomůže modem nastavit. Hádám, že mi nezbude nic jiného.

Každopádně dík.

EDIT: IPv6 ping jsem taky zkoušel. Taky timed out.

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 12. 2018 06:20
od Chipoun
To bude neveřejná IP a proto to nejde.

Pokud to chceš ověřit, podívej se v modemu co dostal za adresu na wan.
A pak jdi na počítači na http://www.whatismyip.com

Jsou adresy stejné? Máš veřejnou IP. Pokud jsou jiné, nemáš veřejnou.

To jestli je statická nebo dynamická je ještě něco jiného.

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 12. 2018 08:06
od Abox
Bez na:
http://test.mohelnice.net/
a tam si muzes smerem z "venku" otestovat i otevrene porty...ale jak koukam, asi to bude podobne, jako ta predchozi...

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 12. 2018 12:22
od soban
Co nechápeš na tom že O2 za veřejnou IPv4 chce zaplatit!!!!!!!!

Platíš za veřejnou O2 IPv4 ano -> pak je zrada někde v nastavení klidně i u O2
NE -> pak na 99,999999999999999999999999999999999999999999999999% nemáš veřejnou IPv4 a je zbytečné se snažit.

K IPv6 koukal jsi jakou veřejnou IPv6 dostalo wan rozhraní? Skoušel jsi ping na to rozhraní?

Pokud to nefunguje je třeba povolit v rozhraní wan příchozí pakety a ve firewalu povolit příslušné porty. Například u mě nebyl ve firewallu povolen ICMPv6 protokol proto na ping router nereagoval.

Kód: Vybrat vše
petr@NT-Olomouc:~$ ping xxxx.yyyy.cz
PING xxxx.yyyy.cz(dynamic-2a00-1028-83cc-xxxx-0000-0000-0000-0001.ipv6.broadband.iol.cz (2a00:1028:83cc:xxxx::1)) 56 data bytes
64 bytes from dynamic-2a00-1028-83cc-xxxx-0000-0000-0000-0001.ipv6.broadband.iol.cz (2a00:1028:83cc:xxxx::1): icmp_seq=1 ttl=247 time=29.1 ms
64 bytes from dynamic-2a00-1028-83cc-xxxx-0000-0000-0000-0001.ipv6.broadband.iol.cz (2a00:1028:83cc:xxxx::1): icmp_seq=2 ttl=247 time=28.2 ms


--- ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 9013ms
rtt min/avg/max/mdev = 27.565/28.045/29.100/0.425 ms
petr@NT-Olomouc:~$


PS. Samozřejmě přístup na wan je omezen pouze z mých IPv6 adres které mám u druhého připojení.

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 12. 2018 13:27
od MyMumIsAstronaut
O2 chce platit za statickou IP adresu. To znamená, že bych dostal svou vlastní IP. Pokud nezaplatím, mám dynamickou, takže se může čas od času změnit. Nebavíme se o NATu. O2 podpora mi sdělila, že nikde nic neblokují a mělo by mi to jít. Zkrátka, oni příchozí trafik neblokují a posílají ho na můj modem. Nebo by měli.

Díky za tipy.

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 12. 2018 13:52
od vladimir
Přestaň teoretizovat a napiš, co vidíš na WAN modemu.

O2 chce platit za STATICKOU VEŘEJNOU, to ale neznamená, že když neplatíš, máš dynamickou veřejnou. O2 už NĚKOLIK LET zdarma veřejné dynamické IPv4 adresy nedává. Musel bys být starý zákazník se starou smlouvou, abys tu dynamickou veřejnou ještě měl.

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 12. 2018 00:13
od soban
Panebože co to kecáš za nesmysly.

MyMumIsAstronaut píše:O2 chce platit za statickou IP adresu. To znamená, že bych dostal svou vlastní IP. Pokud nezaplatím, mám dynamickou,

Nemáš ! Jednoduše proto že IPv4 došly a nasyslené IPv4 se poskytují platícím uživatelům které ji potřebují.
MyMumIsAstronaut píše:O2 podpora mi sdělila, že nikde nic neblokují a mělo by mi to jít.

Nemůže na neveřejnou IPv4 ti nic z internetu nepřijde pokud to někdo z nějaké veřejné IPv4 nepřesměruje.
MyMumIsAstronaut píše: Zkrátka, oni příchozí trafik neblokují a posílají ho na můj modem. Nebo by měli.

Ano IPv6 neblokují a posílají, IPv4 neblokují a neposílají jednoduše proto že nemáš veřejnou IPv4.

Jinak:

IPv4 DOŠLY a proto je O2 nedodává!!!!!

Ti co měly veřejnou IPv4 tak těm zůstává, u nových zákazníků se veřejná IPv4 NEDÁVÁ a pokud chceš veřejnou IPv4 musíš zaplatit a dostaneš tu co má O2 nasyslenou.

Tak stejně IPv6 kde pokud nezaplatíš máš veřejnou IPv6 na modemu, ale je dynamická - která se může změnit (i když mě se nezměnila co ji mám).

Prostě se koukni na wan rozhraní a budeš mít jasno!

Viz z mého modemu:

B0 Traffic Type: PTM
B0 Line Rate - Upstream (Kbps): 5119
B0 Line Rate - Downstream (Kbps): 48036
B1 Traffic Type: Inactive
B1 Line Rate - Upstream (Kbps): 0
B1 Line Rate - Downstream (Kbps): 0
Systémový Mód: IP_Routed
DSL Up time : 4D 7H 55M 33S
PPP Up time: 4D 7H 53M 50S
DSL mód : VDSL
Enkapsulace : PTM
Typ Annexu: G.993.2_Annex_B
3G/4G Status : NoDevice
IPv4/IPv6 Defaultní rozhraní: ppp1.1
Primární DNS server: 217.31.204.130
Sekundární DNS server: 193.29.206.206
Link-layer adresa : E4:18:6B:DE:3B:DC
IP adresa : 10.243.17.185
IP maska podsítě: 255.255.255.255
IPv4 Defaultní Brána : 83.208.133.254
IPv6 Adresa : 2a00:1028:83cc:xxxx::1/64
IPv6 Link Lokální adresa: fe80::e618:6bff:fede:3bdc/10
IPv6 Defaultní Brána: fe80:0000:0000:0000:427c:7dff:fe82:7e31
IPv6 Primární DNS : 2001:1488:800:400::130
IPv6 Secondární DNS : 2001:678:1::206
VPI/VCI : 0/848
Firewall : Enable

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 2. 2019 19:42
od strhdrthdr
Dobrý den,
rád bych navázal na toto téma. Mám podobný problém. Víc jak 5 let využívám přístup přes IP adresu (+ přesměrování na vlastní webový server). Za tu dobu se mi IP adresa asi 4x změnila, ale při poslední změně mi přístup přestal fungovat. Tovární nastavení jsem zkoušel, ale bez výsledku.
Mám Comtrend VR-3022eu - vodafone VDSL

Je problém u mě, nebo u operátora?

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 2. 2019 19:59
od Abox
Jenom nastrel - nepresli na IPv6..?

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 2. 2019 20:06
od strhdrthdr
Nevím jestli přešli, ale mě stále přiřazují 4

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 2. 2019 20:24
od Abox
Tak jak pisu nahore, zkus jit na adresu:
http://test.mohelnice.net/
jestli je port otevreny...

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 2. 2019 21:49
od strhdrthdr
U všeho červený čtverec. To znamená že je povolený??

Re: Vzdálený přístup u O2 internetu

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 2. 2019 23:34
od soban
Koukni na wan modemu máš tam veřejnou IPv4?

Ano: pak třeba hledat problém proč to nefunguje.

Ale podle mě tam budeš mít neveřejnou IPv4 prostě IPv4 došly takže se přidělují pouze platícím zákazníkům.

Budeš muset používat IPv6 a nebo si veřejnou IPv4 zaplatit.