Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mic223 11. 12. 2019 17:26

Zdravím,
požádal jsem u TMobile o navýšení rychlosti VDSL na 100/10, dle hodnot na routeru byly max rate cca 80/30Mbps, takže jsem myslel, že se to navýší (šlo mi hlavně o upload). Nicméně router se synchronizuje na hodnotách cca 60-66/6Mbps, reálná rychlost cca 55/6Mbps. Jelikož mi router od operátora nevyhovoval (neustále záseky a restarty), používám ASUS DSL-AC56U.

Psal jsem na CETIN, proč je ta rychlost takhle nízká (hlavně jen 6Mbps upload) a odpověď:
linka je nastavena na profil 105/10 Mbit/s, ale modem se synchronizuje pouze na 58/6 Mbit/s při maximální dosažitelné 76/28 Mbit/s.
Problém je ve vašem modemu, který neumí plně využít výhody technologie – tzv. RTX (retransmisi).
Pokud zapojíte modem, který RTX podporuje (informujte se u svého operátora o vhodném typu modemu), dosáhnete potom na vyšší rychlost – tedy přibližných 75/10 Mbit/s.

Zkoušel jsem na chvílí připojit i ten šrot zyxel VMG3312-T20A od tmobilu, ale ten taky synchronizuje upload jenom na 6Mbps.

O nějaké RTW (retransmisi) jsem zatím neslyšel, můžete mi někdo vysvětlit o co se jedná a které routery ji podporují?

Díky.
mic223
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zajDee 11. 12. 2019 18:37

Retransmise je způsob, jak řešit (opravovat) chyby, které na lince vzniknou v důsledku impulzního rušení (momentální degradace linky). Je aktivní na všech nových službách (a je podmínkou pro služby s rychlostí downlinku 100 a 250 Mbit/s) a aktivuje se zpravidla při změně služby a prakticky vždy u nové služby. Starší Comtrend 3031eu s aktuálním firmwarem podporuje retransmisi, stejně tak i vectoring. Nové modemy ji umí prakticky vždy. Hledejte podporu G.998.4 nebo G.INP (jde o dva názvy pro totéž).

Nebo počkejte na CETIN Terminátor (~leden 2020), ten umí všechny technologie, které se v síti CETIN používají (vectoring, bonding/g.998.2, retransmisi/g.inp/g.998.4). Ovšem tam vidím potenciální problém, T-M nejspíš Terminátor v nejbližších měsících podporovat nebude, a tak byste musel přejít k jinému ISP.

Ad retransmise též viz https://www.draytek.co.uk/support/guide ... a-and-ginp
zajDee
Junior

Odeslat příspěvekod mic223 11. 12. 2019 18:51

Díky za info, ale pokud tomu tak je, tak Cetin pěkně kecá, protože G.INP (G.998.4) mám v nastavení zapnuto, a zobrazuje se to i v info o spojení DSL, je tam uvedené: Modulace DSL ITU G.993.2(VDSL2), G.998.4(G.INP).

Schválně jsem zkusit ten G.INP zakázat, pak se to synchronizuje na 56/4Mbps (reálně dle speedtest 52,5/3,5Mbps)... Když ten G.INP opět povolím, tak synchro je na 65/6Mbps (reálně 55/6Mbps)... takže vliv nějaký to má, ale nenajede to na plnou rychlost...

Tak to by mě teda zajímalo, v čem je ten problém...
mic223
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 12. 12. 2019 10:01

Potom je problém v drátech a jejich umístění zda nevedou moc blízko 230V vedení a jejich kvalita.

Venku s tím nic neuděláš, ovšem po baráku je můžeš skusit skontrolovat či dát nové.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mic223 12. 12. 2019 10:19

Tak já právě myslel, že kvalitu vedení (včetně rušení) právě určuje ta položka Max rate a že by se měla Data rate vždy blížit hodnotě Max rate... mám tomu teda rozumět tak, že položka Max rate v routeru nezohledňuje rušení? tzn. že třeba router napíše Max rate 80000kbps a když bude na lince velké rušení, tak reálně bude data rate třeba jen 20000kbps?

Nicméně problém s rychlostí uploadu jsem nakonec vyřešil metodou pokus/omyl v nastavení routeru. Nic nepomáhalo, až jsem nakonec zkusil v nastavení povolit nestardartní G.Vector (Non-standard G.vector (G.993.5)), tak se upload okamžitě nahodil na 10Mbps. Download zůstal kolem 65Mbps, ale to už pro mě není úplně podstatné, 60Mbps mi stačí, hlavní byl pro mě upload...
mic223
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 13. 12. 2019 02:39

Těžko ti řeknu kde je problém....

Prostě modem má nějaký status DSL linky a tam by měly být vidět i chyby a pokud jich je moc tak je něco špatně....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý