od Nogglli 6. 7. 2020 21:25
Tak su tady, abych se podělil o zkušenosti.
V první řadě, do změny poskytovatele nebo jen tarifu u stávajícího mi nahrálo i to, že se ozvali sami od Select System, což je lokální provider, od kterého byl momentálně aktivní internet na dané adrese. V Šumperku mají optiku a u mě byla wi-fi. Sdělili mi, že nám přijdou přeměřit signál, protože stávající pronajatou frekvenci musí uvolnit a budou přecházet na novou technologii. Byl tam tarif 20/2 Mb/s a když jsem připojil PC přes kabel, tak jsem ráno naměřil reálnou rychlost 3/1,3 Mb/s. Tak jsem si řekl, že to krásně vyšlo a počkám až přijdou a uvidíme, co naměří. Od doby, co se internet zřizoval, tak na straně, kde je anténa vyrostly Túje a zakrývaly "výhled", kam směřovala anténa. Když přišli technici, tak řekli, že přes ty Túje nic nenaměří a na komín nešla anténa přichytit. Tak sdělili, že za pár dnů bude ukončena smlouva a internet odpojí a když budu mít Túje seříznutý, tak ať se ozvu. U nich by byl nejvyšší tarif 50/5 Mb/s.
Tak jsem objednal technika dalšího místního providera "sdružení" SPKfree. Když přišel technik, nenaměřil nikde nic, tak to bylo vyřízený rychle.
Ještě jsem měl v záloze třetího místního providera, který měl vysílač asi 300m od baráku, ale ten měl nejnižší tarif ze všech a to 50/4 Mb/s.
Než se na něho dostalo, tak jsem si říkal, že vyzkouším nějaký LTE, na který jsou haldy reklam. Na co jsem viděl na internetu minimum hejtu (možná žádný), byl Nordic Telecom. Po zadání adresy mi to nabízelo tři tarify a nejvyšší byl 100/10 Mb/s. Logicky jsem si odvodil, že to nabízí automaticky všechny, ale až po měření se uvidí, jaký nejvyšší tarif bude reálný. Hned druhý den, po nic nenaměření SPKfree, přijel technik z Nordicu, nastavil anténu na ten cca 300m vzdálený komín, kde byl vysílač, s poznámkou, že ty Túje ničemu nevadí a naměřil download víc než 100Mb/s a upload dokonce víc než dvojnásobný cca 24Mb/s.
Teď o víkendu, jsem sebou neměl PC, abych změřil reálnou rychlost přes kabel, ale když jsem v sobotu odpoledne něco stahoval do Xboxu (přes kabel), tak rychlost stahování byla cca 60-70 MB/s. Celkový měření jsem teda provedl jen na mobilu přes wi-fi a po většinu dne mi to naměřilo download okolo 50-60Mb/s a nejhorší měření bylo asi 35mb/s, upload okolo 12Mb/s a nikdy nekleslo pod 10Mb/s. Ping se bohyboval něco mezi 25-28ms.
Takže, jak už jsem z toho byl zoufalej a smířenej s tím nejhorším, tak su v závěru velmi spokojenej s Nordic Telecom.