Routing problémy mezi ETH a Wi-fi (CISCO - TP-LINK)

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Waran666 31. 8. 2020 13:00

Dobrý den,
Potřeboval bych pomoci s řešením dost divného problému na domácí wi-fi síti.

Intro:
Vlastním TP-link Archer MR200 router a na něm provozuji 4G Internetové připojení od O2 s rychlostmi 20Mbps Down / 2Mbps Up.
Tento router ARCHER je ETH kabelem připojen k dalšímu routeru Asus RT-AC55U v režimu AP pro rozšíření wi-fi signálu po domě a zahradě.
Toto vše funguje jak má, všechna bezdrátová zařízení se připojí a rychlosti jsou adekvátní danému připojení 20/2.

A teď ten můj problém:
Nedávno jsem se rozhodl pro "upgrade" (nesmějte se, tam kde žiju je to TOP :) ) na O2 VDSL2 o rychlostech 50/5.
Abych toto VDSL dokázal připojit ke své již existující domácí síti, používám starší CISCO 886VA router.
Na routeru CISCO dostávám od O2 velmi dobré rychlosti (show controller vdsl 0) ukazuje něco okolo 57Mbps Down a 15Mbps UP.
Když připojím svůj laptop do FastEthernet 3 portu toho CISCO routeru, naměřím ve Windows 10 krásnych 50+Mbps Down a 5Mbps UP. Tady není problém.
Když propojím CISCO router s mým TP-LINK routerem, který jsem přenastavil tak, aby bral internet z WanETH portu a nikoli z 4G SIM karty a připojím si laptop do ETH portu TP-link routeru, tak je opět vše OK. Na laptopu naměřím opět 50/5 Mbps.
Když se ale pokusím připojit laptop na Wi-Fi toho TP-Link routeru, už naměřím pouze 0,42! Mbps Down a 5Mbps UP! Pokaždé. :-S

Když na laptopu připojeném přes Wi-fi k TP-LINKu jdu například na http://www.seznam.cz zobrazí se mi relativně rychle, ale pouze texty. Všechny články. Tam kde jsou jakákoli multimédia tak nevidím ani obrázky, ani si nepustím video.
Když ale jdu takto připojený na YouTube a pustím si tam 4k video, tak se to přehrává bez sebemenšího zaškobrtnutí. :shock:
Takto se to chová na všech wi-fi zařízeních v domácnosti. Naměřím přesně 0,42 Download a 5 Upload.

Jakmile TP-link přepnu zase do 4G, není problém na wi-fi naměřit oněch 20/2 co mi poskytují na tom 4G.

Zkoušel jsem i vyměnit ten TP-LINK Archer MR200 za jiný, starší router (bohužel také TP-LINK), který mám doma, a chová se to úplně na chlup stejně.
DNSka mám od googlu 8.8.8.8
Zapnutý NAT
Pingnu si vše, jen ty rychlosti jsou nějaký divný :(

Na vyžádání mohu poslat configy routerů a diagram topologie sítě, kterou mám doma vystavěnou.

Jinak dál nevím co s tím, nevím na co se zaměřit a jak to lokalizovat. Vypadá to, jakoby nefungoval routing na tom TP-linku nebo co... nevím už.

Poradí mi někdo jak tohleto diagnostikovat a opravit?
Díky všem za věcné odpovědi.
Přílohy
NetworkDiagramV1.jpg
Diagram mé domácí sítě
Waran666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 31. 8. 2020 13:46

Nepozeraj sa na graf merania, odmeraj si výpočtom pomocou stopiek, či je to +/-ok keď si stiaheš inštalačku operačného systému z oficiálneho servera. Ak to nebude ok, odmeraj rýchlosť z tplinku bez toho, aby si k tomu potreboval internet.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 31. 8. 2020 14:43

Že se na stránkách zobrazuje pouze něco typuji problém s MTU.
TCP spojení je náchylné na velikost MTU.

Další problém může být IPv6 kdy to ostatní zařízení neumí.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Waran666 31. 8. 2020 14:47

hunter21 píše:Nepozeraj sa na graf merania, odmeraj si výpočtom pomocou stopiek, či je to +/-ok keď si stiaheš inštalačku operačného systému z oficiálneho servera. Ak to nebude ok, odmeraj rýchlosť z tplinku bez toho, aby si k tomu potreboval internet.


Nejde jen o tu rychlost samotnou, jde o to, ze se vsechny stranky nenacitaji korektne. A ta rychlost download je proste takova, i se stopkama. Stahovano ISO Win server 2019

-- 31. 8. 2020 14:52 --

soban píše:Že se na stránkách zobrazuje pouze něco typuji problém s MTU.
TCP spojení je náchylné na velikost MTU.

Další problém může být IPv6 kdy to ostatní zařízení neumí.....


MTU na CISCO mam 1492 coz je myslim v pohode. Max je 1500 vetsinou
Na TP-linku nedokazi najit tuto hodnotu ani nastaveni.
IPV6 mam vsude na tvrdo vypnute.
Waran666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 31. 8. 2020 15:07

=> rychlost download je proste takova, i se stopkama.
Ešte si odmeraj ako ti routuje bez toho aby si to mal pripojené do internetu.

Mám nejakého tušáka, že tam má byť 1472. 28 bytov si tam pridáva routing.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Waran666 2. 9. 2020 10:28

Hmmm... na CISCO Foru to smeruji take k MTU. Vyzkousim a dam vedet! Zatim moc diky za tipy! Dalsi komentare a rady vitam dokud nenapisu ze je to vyresene! :) Diky vsem
Waran666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 2. 9. 2020 12:08

Nezahazujes nekde ICMP? Uz jsem zazil silene pomale spojeni prave kvuli kombinaci snizeneho MTU a zahazovaneho ICMP. Bohuzel se zahazovalo i "fragmentation needed"...
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 2. 9. 2020 15:17

Je to jednoduché.

Na všech ethernetech kde můžeš nastav MTU 1500 na PPPoE spojení k O2 nastav 1492 a vyzkoušej.

Pokud se to bude pořád kousat (www) tak na PC nastav MTU 1280 a znovu vyzkoušej a pokud to přestane je problém v MTU.

Pak musíš najít kde je úzké hrdlo kde se to šprajcuje.....

Prostě někde je zrada v MTU a nebo někde blokuješ důležité ICMP.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Waran666 8. 9. 2020 00:12

Ahoj vsem! @soban ma pravdu!
Pomohlo mi zmenit nastaveni MTU (1400) a dale pak zmena MSS (Maximum Segment Size) na 1360 na Dialer interface meho Cisco routeru. Nyni, kdyz prepnu TP-LINK na ETH WAN, jiz vsechny Wifi zarizeni funguji na plnou rychlost 50/5.
Diky vsem za tipy a rady!
Waran666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 8. 9. 2020 06:43

Tak to blahoprejeme!

Pokud by ses v tom chtel vrtat dal tak vez, ze MTU by se melo "poresit samo" - porad je zrejme primarni problem v tom, ze ti spravne nefunguje ICMP.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 8. 9. 2020 11:06

Někdy se MTU nepořeší samo a nemusí to být problém u tebe ale někde na cestě kde je úzké hrdlo a blokují ICMP.

Pokud tam nemáš nějaké jiné tunely tak by mělo fungovat na ETH 1500 MTU a na DSL PPPoE 1492 pokud tam jsou další tunely tak na ty tunely příslušně menší MTU, a pokud používáš IPv6 v tunelu tak zase ještě menší atd......

Pěkně je to popsané třeba tu jak to nastavit prostě skoušet ping o různé velikosti... https://www.paranoids.at/ipv4-ipv6-mtu-mss-size/
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků