JEFcz píše:A neodpustím si okomentovat satikcz, který ve spojení s WiFi uvádí jak krásně chodí 80GHz. Bohužel, cokoliv je bezdrát, tak je v očích lidí WiFi, ale tohle je koment tak totálně mimo, až se mi otevírá kudla v kapse...
WiFi je prostě odpad, nutné zlo, které drží při životě lidi, jako milsimr, kteří jinou možnost nemají a je jich bohužel hodně. Ale to, o čem píše satikcz není WiFi!
PTP/PTMP wifi pořád je, i když parametrově hodně odlišná od tý "běžný domácí".
JEFcz píše:Nejde srovnávat wifiny, byť na 60GHz, kompletní PtP spoj za 5000,-Kč a 80GHz spoj, který se v případě shitu pohybuje kolem 70 tisíc za spoj a v případě opravdového profi spoje začíná spíš pod 200 tisíc.
Jsme bytovka, ale vzhledem, k tomu, že pracuju z domu a internet využívám opravdu intenzivně, tak bych si takovej spoj pořídil klidně do rodinnýho domu, i kdybych si měl zaplatit ten spoj, pokud by tam optika nebyla dostupná.
BTW 500 Mbps 80 GHz spoj se dá sehnat už od 50k a ty 60 GHz spoje už od 5k (ale netuším, jakej tam je rozdíl, proč ty 60 GHz jsou o tolik levnější).
JEFcz píše:A další věc je, že na WiFi je drtivá většina spojů PtMP, kde se pojem agregace reálně zhmotňuje a lidi se ho pak bojí na DSL apod., kde se v reálu víceméně nevyskytuje. Kdežto u licencovaných spojů jde výhradně o PtP, takže náklady na jednoho připojeného klienta jsou statisíce a jde tak spíš o uplinky WiFin, nebo připojený bytových domů, právě jako náhrada optiky.
O DSL mi ani nemluv, s tím mám spoustu špatných zkušeností (stejně jako s tou klasickou 2,4/5GHz wifi), často ve výsledku bylo lepší přepnout na mobil a jet přes mobil jak ohledně rychlosti, tak ohledně pingů

.
Hrozně záleží, jak jsi daleko od ústředny, což na vesnicích nebo pak i třeba v Praze 5, kde to měl kámoš, byl celkem problém.
Jop, agregace může bejt problém, to byl i důvod, proč u nás na vesnici bejvaly wifiny v začátcích nepoužitelný, protože poskytovatel si koupil ADSL linku, na tu pověsil přes wifi 20+ uživatelů a i když ping na poskytovatele byl celkem ok (klidně do 30ms), tak to DSL to hlavně ve špičce težce nedávalo (pingy do netu klidne 3000ms a půlka paketů se ztratila).
3x AOC AG271QG (2560x1440, IPS, 165Hz, GSync), ASUS Strix RTX3090 OC, Intel Core i7 8700K@5GHz+EKWB L360, ASUS Maximus X, 32GB G.SKILL TridentZ@3466 MHz, ADATA SX8200 2TB + 1TB + Crucial BX 500 GB + Kingston UV400 1TB, Seasonic P-860 Platinum, FD Define S