Jaký router do 2k? Domácí použití, byt 100m2

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Hitman II. 2. 1. 2022 22:07

Ahoj,

dostihla mne potřeba pořídit nový router :) Do teď jsem si vystačil s mnohaletým routerovským lowcost dědečkem ( https://access-pointy.heureka.cz/mikrotik-rb941-2nd-tc/ ), který stál pár stovek, ale vzhledem k tomu, že teď potřebuji dostat signál do nejvzdálenější místnosti mého 100m2 cihlovo/betonového bytu, tak jsem si řekl, že když nový model, tak to rovnou vezmu komplexněji a pořídím něco celkově lepšího/modernější ho (5GHz, apod.) abych šel s dobou a měl na pár let vystaráno :)
Router mám umístěný úplně na kraji bytu, v "obývákokuchyňojídelně" u TV, hned vedle ložnice, ale poslední místnost o kterou mi teď jde je cca 10 - 12m daleko, přes jednu betonovou a tři cihlové stěny. Starý router tam má jednu/dvě čárky na mobilu, jednu/žádnou na tabletu. Mám optiku, cca 100Mbit/s. Mám připojenou TV, NB, MT, tablet, bydlíme zde dva, je to bytový dům, cca 30 bytů.

Pokud by nestačil router do ceny cca 2k, tak mám v plánu pořídit Extender:
https://www.tp-link.com/cz/home-network ... der/re200/

Koukal jsem pouze na tplink, vybral jsem tři kousky, ale každý má své proti:

Archer AX20 - https://www.tp-link.com/cz/home-network ... r-ax20/v1/
+ WiFi 6, USB
- nemá MU-MIMO

Archer C6U - https://www.tp-link.com/cz/home-network ... rcher-c6u/
+ USB, MU-MIMO
- WiFi 5

Archer C80 - https://www.tp-link.com/cz/home-network ... rcher-c80/
+ 3×3 MU-MIMO
- WiFi 5, nemá USB

Takže vlastně vybírám mezi WiFi 6, technologií MU-MIMO (2 vs 3) a USB vstupem. Bohužel netuším, co bych nejvíce využil, když jsem to teď nepotřeboval ani jedno :))
Jaký z uvedených routerů by jste mi tedy pro mé potřeby doporučili? Klidně mi můžete ještě více zamotat hlavu a doporučit jiný, či jiného výrobce :)) ale asi bych trval na OneMesh pro případ, že mi signál nestačí a budu muset pořídit Extender.

Moc děkuji

Michal
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 2. 1. 2022 22:23

Rýchlosťou 100 Mbit sa cez tri steny nedostaneš ani s jedným routrom. Musel by si spraviť určité opatrenia, ktoré nemusia byť pre teba použiteľné. Ja to mám rovnako ako ty, len vzdialenosť mám 15m. Router tplink741nd, najšmejdovejšiu a najlacnejšiu USB wifi kartu pichnutú do stolného PC. To, čo je ale pre takýto prípad podstatné je to, že na každej strane mám smerovú anténu a funguje to rýchlosťou 90 Mbps bez akých koľvek problémov. Ping mám max 3 ms cez tie 3 steny.
V tvojom prípade môže byť použiteľnejší Mesh.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 2. 1. 2022 23:50

Jasný, nepotřebuji 100Mbit, stačí mi tak 10, 20, ale stabilních. Je to prakticky jen na YT :)
Spíš by mě zajímalo, jaký teda pořídit a když nestačí, tak ten Mesh..
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod soban 3. 1. 2022 02:48

Podívej žádná zázračná wifi neexistuje a pokud je tam slabý signál teď tak bude i s novým routerem.

Takže 5Ghz wifi hůře prochází přes překážky, takže tímto si nepomůžeš....

Pokud máš skušenosti s mikrotiky tak bych zase pořídil další mikrotik a dal někam aby byl vykryt celý prostor.

Třeba hAP ac³.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 3. 1. 2022 05:43

Takže technologie WiFi 6 a MU-MIMO netřeba?
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod soban 3. 1. 2022 09:54

5Ghz pásmo ti prostě neprojde přes stěny, max přes jednu a pak rapidně klesá rychlost, takže je to použitelné většinou pouze tam kde je router.
A 2,4 Ghz zase prochází lépe, ale je málo kanálů takže jak nejseš někde na samotě tak se zase hodně ruší od druhých routerů....

Takže podle mě výměnou za lepší wifi si nepomůžeš pokud na to nemáš zařízení.

Prostě natáhnout kabel a dát další mikrotik pro pokrytí dalšího prostoru.

A nebo když máš takový prostor tak už rovnou hledat mesh routery...https://www.tp-link.com/cz/home-networking/deco/
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 3. 1. 2022 09:59

Netreba. Pro YouTube ti v pohode staci "stare" WiFi technologie.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 3. 1. 2022 21:59

Deco vypadá nejlíp, ale pro mě je zbytečné, vzhledem k ceně.
A je pravda že mám možnost zapojit druhý router, v každé místnosti mám internetovou zásuvku, ale ten Extender mi přijde elegantnější, takže když bude stačit.. Pokud ne, tak se druhému routeru nevyhnu, no, ale to snad nehrozí..
5GHz mi stačí aby dosáhl přes jednu zeď (beton, 20cm) jen cca 4 metry od routeru, to dá. Pak je dětský pokoj bez dítěte a koupelna co nepoužívám. A v té zadní místnost potřebuji net (max. YT) tak půl hodiny denně když cvičím na veslařský trenažéru, vystačím si tam i s 2.4GHz :)

Takže jsem rozhodnut pro nějaký router kolem 1.5k a když nebude výkon dostatečný, tak Extender na půl trasy, na chodbu.

Takže spíš potřebuji poradit jaký router z těch tří které jsem zmínil v prvním příspěvku, respektive jestli dát přednost WiFi 6, nebo MU-MIMO :)
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod soban 3. 1. 2022 23:03

Tak je to jednoduché...

Jako hlavní router hAP ac² RBD52G-5HacD2HnD-TC a do zásuvky v zadní místnosti dáš ten původní mikrotik jako AP - pokud nastavíš capsmana můžeš ho nastavovat i z toho prvního mikrotiku.

https://www.tsbohemia.cz/mikrotik-rbd52 ... 88853.html cena 1500,-
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 4. 1. 2022 07:55

Vypadá pěkně, ale v čem je lepší než Archer C6U? A co dosah, musí se projevit že nemá externí antény, ne?
A umí MU-MIMO? A dá se jednoduše nastavit, aby se mi zařízení nepřipojovali na starej router 2.4G,když budu mít signál na novém 5G?
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 4. 1. 2022 07:56

Co se týče výběru sítě, to bys měl nastavit v zařízení, kterou má upřednostňovat.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Hitman II. 4. 1. 2022 09:50

Jak se to nastaví? Přes PC?
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod polda 4. 1. 2022 09:59

Mesh deco je pro tebe to nejlepší,, zapojí se a jede,, Některé tvé dotazy nevypadají, že bys tématu úplně hověl. Těch 1500-2000 kc navíc, odstraní problémy které tě čekají.
Naposledy upravil polda dne 4. 1. 2022 20:32, celkově upraveno 1
polda
Junior

Odeslat příspěvekod soban 4. 1. 2022 19:54

K mikrotiku:

To že nemá externí antény ničemu nevadí, prostě v místnosti ten starý nastavíš jako AP.

Jinak nastavíš si ho stejně jako ten mikrotik co máš teď - čili buď přes www a nebo winbox.

Jedině co budeš muset udělat že na tom starém mikrotiku změníš IP aby nekolidovala s tím novým třeba na 192.168.88.2 vypneš na něm DHCP a ten eth1 co je použit jako wan dá do bridge s ostatníma, smažeš pravidla ve firewallu kde už nebudou třeba.....

Předpokládám že ten nový bude jako router a ten starý jako AP na pokrytí toho hluchého místa.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod polda 4. 1. 2022 20:31

.
polda
Junior

Další stránka