Jaký router do 2k? Domácí použití, byt 100m2

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Hitman II. 5. 1. 2022 00:45

Já žádný router nijak nenastavoval, jen zapojil a šlapal :)
Jinak máš pravdu že bude lepší zapojit dva routery, než Extender, když už je mám a mám i zásuvky..
Ale mám trochu strach že ten mikrotic, co mi doporučuješ bude mít slabý signál. Potřebuji aby dosáhl přes tu betonovou zeď, cca čtyři metry a minulý týden jsem si koupil tohoto "bezantéňáka" https://www.tsbohemia.cz/tp-link-archer ... 68266.html a 5Ghz se přes tu zeď ztrácí, tak ho budu vracet a chtěl jsem právě něco silnějšího, abych měl jistotu..
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 5. 1. 2022 01:45

5GHz pres zed prochazi vzdy spatne, nezavisle na routeru.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 5. 1. 2022 06:28

Právě, proto jestli nekoupit nějaký výkonnější.. Ikdyž třeba je tenhle výkonný dost, nevím, ale antény se přeci někde musí projevit. U jiných modelů se člověk od uživatelů dočte např. že "má plný/silný 5G v celém třípokojovém panelákovém bytě", což by pro mě mělo být OK.
Proč se sakra v parametrech neuvádí reálný výkon, alespoň z nějakých laboratorních podmínek, ať se člověk zorientuje, vždyť je to snad nejdůležitější údaj..
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 5. 1. 2022 07:16

Vykon routeru je omezen primarne normou, ne viditelnosti anten.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod polda 5. 1. 2022 07:37

Pokud má někdo umístěn přístroj na kraji bytu tak mu polovina pokrytí mizí ve vzduchoprazdnu nebo u sousedů. Správně by měl být uprostřed prostoru který chceme pokrýt.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod soban 5. 1. 2022 10:57

1.) 5Ghz síť spatně prochází přes stěny s tím žádná anténa nic neudělá! (5Ghz je většinou použitelné pouze v místnosti co je router případně za jednou stěnou)

2.) Žádný výkonnější router neexistuje - protože maximální výkon je určen normou, tak jako kanály atd...... (Takže lepší router má pouze lepší ošetření chyb, vyladěnější antény a to ve výsledku vyustí ve větší rychlosti, ovšem né v dosahu signálu.)

Jinak porovnání parametrů wifi existuje a výrobce ho má na svých stránkách:

Třeba ten mikrotik:

Kód: Vybrat vše
Wireless specifications
2.4 GHz   Transmit (dBm)   Receive Sensitivity
1MBit/s   27   -100
11MBit/s   27   -94
6MBit/s   27   -96
54MBit/s   24   -78
MCS0   27   -96
MCS7   23   -73
5 GHz   Transmit (dBm)   Receive Sensitivity
6MBit/s   26   -96
54MBit/s   22   -80
MCS0   26   -96
MCS7   21   -75
MCS9   19   -70

A ten tvůj Archer C24

Kód: Vybrat vše
WiFi Transmission Power

CE:
<20dBm(2.4GHz)
<23dBm(5GHz)

WiFi Reception Sensitivity

5GHz:
11a 54M: -76dBm;
11ac VHT20 MCS8: -71dBm;
11ac VHT40 MCS9: -66dBm;
11ac VHT80 MCS9: -62dBm
2.4GHz:
11g 54M: -76dBm;
11n HT20 MCS7: -73dBm;
11n HT40 MCS7: -71dBm

Už vidím jak to dokážeš jako BFU porovnat když si neumíš nastavit ani router, to tam jsi ani na wifi nenastavil heslo????

Kdoví kdo ti do toho leze a dělá bordel....

V tom případě mikrotiky nejsou pro tebe a kup ten AX20 https://www.tsbohemia.cz/tp-link-ax20_d362107.html
Má to výhodu že to má wifi AX jak na 2Ghz tak 5Ghz pásmu.

Ovšem pokud nedáš ten mikrotik jako AP na kabel do té zadní místnosti tak tam podle mě nebudeš mít kvalitní signál.

Takže jako optimální pro tebe jako BFU je fakt to deco

TP-LINK Deco M4 (2-pack) https://www.tsbohemia.cz/tp-link-deco-m ... 12546.html

To by měla nastavit i cvičená opice a ten druhý dáš na kabel co tam máš na druhý konec bytu......

Stránky výrobce https://www.tp-link.com/cz/home-network ... o/deco-m4/

Návod jak to nastavit https://www.tp-link.com/cz/home-network ... p-deco-app
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 6. 1. 2022 00:01

Děkuji.. Z tabulky je těžké něco vyčíst, přijde mi, že jsou rozdílné vstupní hodnoty a tím jsou dBm neporovnatelné. Ale jestli to chápu dobře, tak je ten co mi doporučuješ oproti mému o pár desítek pr. výkonnější.. A je mi sympatičtější, oproti AX20, ptž pokud má být výkon podobný, tak nechci mít v obýváku takovou krávu se čtyřmi anténami zbytečně :)
Heslo je tam defaultní, číslo vespod routeru..
Jinak jsem elektrikář a o elektroniku se zajímám jako málokdo, ale na IT jsem byl vždycky blbej, už v devadesátých letech jsem měl na ZŠ programování (logo, Basic, tvoření webu) ale vůbec mi to nešlo :)
Každopádně můj bratr je IT OSVČ, tak ten by mi mohl pomoci :)

-- 6. 1. 2022 00:03 --

JirkaVejrazka píše:Vykon routeru je omezen primarne normou, ne viditelnosti anten.

Tak pak nechápu proč dělají routery s anténami, když mají stejný výkon jako bez nich..
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 6. 1. 2022 08:46

=> nechápu proč dělají routery s anténami, když mají stejný výkon jako bez nich...
Je to dané normou. Na anténe, jej type, zisku, umiestnení a náklonu závisí to, ako bude ožarovať priestor. Čím menej zisková anténa, tým to lepšie ožaruje priestor. Najlepšie výsledky sú vtedy keď pakety pršia zhora, preto sa veci ako Deco umiestňujú na strop. Môžeš si tam dať ale ľubovolný router. Bude fungovať lepšie ako na stole.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 6. 1. 2022 09:19

Antény externí mají výhodu v tom že většinou mají větší zisk jak interní a tím pádem jsou směrovější takže přeci jenom dosáhnou o kousek dále, ale hlavně se dají natáčet takže se dá lépe vykrýt prostor atd....

A proč více antén?

Čím více antén jak na vysílači tak na přijímači tím lépe se zařízení vyrovná s odrazy a taky roste přenosová rychlost.

Příklad u 2,4 Ghz pásma při 40Mhz šířce kanálu s jednou anténou máš max rychlost 150M s 2 anténama 300M atd.....

Jinak ten hAP ac² RBD52G-5HacD2HnD-TC oproti tvému RB941-2nD-TC má papírově o trochu lepší wifi na tom 2,4Ghz pásmu, ovšem nečekej zázraky, jak říkám dosah bude +- stejný.

Pak je samozřejmě rychlejší 1G porty takže po kabelu budou přenosy rychlejší, a 5Ghz wifi ovšem ta právě neprochází moc přes stěny.
Pokud ho dáš někam doprostřed bytu tak uvidíš kam ta wifi došáhne....

Ale jak říkám budeš potřebovat někoho kdo ti to nastaví.....

Jinak to deco taky nejsou velké zařízení a podle mě pro tebe na nastavení lepší, pokud nepotřebuješ 1G lan porty tak existuje i levnější varianta s 100M portama, záleží zda přenášíš data mezi PC a jak rychlý máš internet, ale osobně bych něco co má 100M lan porty dnes už nebral.....
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 16:31

Tak jsem se rozhodl pro cestu nejmenšího odporu, vzhledem k tomu, že mám navíc router a v každé místnosti UTP zásuvku, tak vlastně nebylo co řešit, ale...

...když jsem připojil router (nejdříve přes takový jednoduchý propojovací konektor, pak ještě pro jistotu natvrdo připojením jednotlivých žil UTP k sobě a to rovnou ve dvou místnostech a hlásilo mi to že nejsem připojený, tak jsem došel k závěru, že bude problém jinde, nežli ve špatném připojení, nebo v přerušení UTP.
Otevřel jsem SLP rozvaděč a tam na mě vykouly tři konce UTP (mám tři místnosti kde nemám signál) a jeden, který jen prochází a pokračuje dál (odpovídá jedné ze čtyř zásuvek, která je funkční).
Čili jsem došel k závěru že ty tři nejsou připojené k nějakému modemu, který je poskytovatele netu a je někde v baráku.
Takže co s tím? Musí se propojit k tomu modemu, což je po kabelu nesmysl, jak bych protahoval husakrkem kabel bůhví kam (nechápu proč to není už připojené) nebo to můžu udělat nějak v rámci bytu? Napadá mě to způsobem, že ten živý, co prochází, přeruším, a ten konec, co vede k modemu, nějakým rozbočovačem rozdvojím a připojím ty dva, co vedou k zásuvkám, které potřebuji oživit. Šlo by to tak? Budou pak fungovat oba routery naráz a nezhorší se mi nějak připojení?
V tom rozvaděči je i zásuvka, jakoby připravená na nějaký aktivní prvek "rozdělení", ale permanentně napájet další prvek se mi moc nechce, ikdyž asi by měl malou spotřebu
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 16:45

Takže chceš propojit ten starý router s novým, nebo jak? Měl bys tam mít kabel od poskytovatele, to bude ten, co vede někam do baráku, a ten končí kde, v tom starém routeru? Funguje to tak, že z routeru, který je připojený k netu, natáhneš kabel do toho dalšího a ten mu buď podřídíš, aby nepoužíval vlastní DHCP, nebo mu nastavíš druhou síť, aby se netloukly (počítám, že budeš chtít tu první variantu).

Takže jestli v tom rozvaděči máš tři nezapojené koncovky a kabely končí v jednotlivých místnostech, potřeboval bys sem dát druhý router a k němu přitáhnout zpátky kabel od toho hlavního.

Aspoň doufám, že jsem si to vyložil správně :)
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod soban 9. 1. 2022 17:42

V žádném případě nic nestříhej!!!!

Takže pokud to chápu dobře tak v rozvaděči jde jeden nepřerušený kabel odněkud někam a na jedné zásuvce v bytu máš signál a ten máš propojen s routerem.

A pak tam máš další 3 zásuvky a 3 konce kabelů v rozvaděči?

Takže prostě potřebuješ od routeru natáhnout kabel z LAN konektoru do té skříně a propojit s kabelem do té příslušné zásuvky.

Teoreticky by se dal ten průchozí kabel střihnout a dát router (asi bez wifi) do té skříně a zapojit všechny kabely - ale to pro tebe jako BFU nedoporučuji.
Pokud by jsi to chtěl takto tak si na to někoho pozvi.

PS. Nebude jednoduší si někoho pozvat, aby ti to vše zapojil a ponastavoval než uděláš nějakou větší škodu?
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 17:46

Hlavně, kdybys ten kabel střihnul a dal tam druhý router, tak to fungovat s největší pravděpodobností stejně nebude, protože nastavení od poskytovatele máš v tom starém - musel bys tam dát ten, nebo nastavit ten nový jako hlavní.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 18:16

soban:

"V žádném případě nic nestříhej!!!!"

Tak jsou to moje kabely a když špatně stříhnu, tak spojit mohu vždy :))

"Takže pokud to chápu dobře tak v rozvaděči jde jeden nepřerušený kabel odněkud někam a na jedné zásuvce v bytu máš signál a ten máš propojen s routerem."

JOP

"A pak tam máš další 3 zásuvky a 3 konce kabelů v rozvaděči?"

PŘESNĚ

"Takže prostě potřebuješ od routeru natáhnout kabel z LAN konektoru do té skříně a propojit s kabelem do té příslušné zásuvky."

No, potřebuji jeden z kabelů, jehož konec mi čučí z rozvaděče fyzicky připojit ke zdroji internetu, ptž jeho druhý konec je ukončen v zásuvce ke které si chci připojit druhý router.
Nemohu přeci po zemi tahat přes celý byt kabel. K čemu mi pak je ta zásuvka a kabely ve zdi??? Jestli to není nějak jednoduché, tak je to asi na reklamaci vůči dodavateli stavby, že mi nepřipojili zásuvky..

"Teoreticky by se dal ten průchozí kabel střihnout a dát router (asi bez wifi) do té skříně a zapojit všechny kabely - ale to pro tebe jako BFU nedoporučuji.
Pokud by jsi to chtěl takto tak si na to někoho pozvi."

Asi ano, a nakrimplovat RJ konektor zvládnu :)) Asi to tak bude myšleno, proto tam je ta zásuvka připravená..
Asi to tak udělám, dám tam ten s WiFi, je to hned vedle té místnosti, takže signál bude a navíc bude router schovaný :)

"PS. Nebude jednoduší si někoho pozvat, aby ti to vše zapojil a ponastavoval, než uděláš nějakou větší škodu"

Nastavovat se nic nemusí, ne?
Prostě připojím a jedu :)
A když ne, tak nastavit si to pak můžu nechat od bráchy, ale teď mě napadá,
KDYŽ BUDE PRVNÍ V ŘETĚZCI STARÝ ROUTER S HORŠÍMI PARAMETRY, PUSTÍ DÁL PŘES DRÁT SIGNÁL, KTERÝ BUDE MOCI BÝT DRUHÝM ROUTEREM BEZDRÁTOVĚ ŠÍŘEN V TAKOVÉ KVALITĚ, ABY VYUŽIL POTENCIÁL LEPŠÍHO ROUTERU (MU-MIMO, 5GHz, latence a co já vím jaké další funkce, které by mohly být tím slabším prostředníkem nějak omezeny, či úplně zrušeny?

eviljack:

Chci oživit zásuvku abych si tam dal druhý router, ptž ten primární mi tak daleko nedosáhne. Kabel je tažen ve zdi, jen v rozvaděči jsou vidět,takže samozřejmě nebudu tahat kabel od routeru po podlaze 15 metrů.
V té živé zásuvce fungují oba routery bez jakéhokoliv nastavování.
A nevím proč nastavovat jeden jako hlavní, budou fungovat oba současně, ne?
"Takže jestli v tom rozvaděči máš tři nezapojené koncovky a kabely končí v jednotlivých místnostech, potřeboval bys sem dát druhý router a k němu přitáhnout zpátky kabel od toho hlavního"
Jeden kabel připojit tak, abych měl signál v zásuvce a tam dát router, nevím proč bych měl propojovat routery mezi s sebou
Naposledy upravil Hitman II. dne 9. 1. 2022 19:12, celkově upraveno 1
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 19:01

Psal jsi, že máš navíc router, takže jsem myslel, že tam chceš dát další. Nevím teda, jak to tam máte řešené, ale dle mých zkušeností má každý byt přidělenou vlastní IP, kterou si musí nastavit ve svém routeru (nebo dostane nakonfigurovaný od poskytovatele) a pak už si tam vesele sviští na své vnitřní síti. Možná máte někde centrální DHCP a nastavení routeru řešit nemusíš, ale o tom pochybuju.

edit: ta el. zásuvka je tam možná připravená právě proto, aby sis tam dal router / switch a oživil ty jednotlivé místnosti.
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka