Jaký router do 2k? Domácí použití, byt 100m2

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 19:13

Jj, chci tam dát další router, s WiFi, jak jinak bych šířil bezdrátově signál v místnosti kam mi signál nedosáhne?

Opravdu jsem jen připojil nový router a jelo to..
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 19:15

Jasné, ale musíš ho spojit s tím původním, jinak ti nebude fungovat net, řekl bych. To můžeš zkusit jednoduše - dej ho na kabel místo toho původního a zkus se připojit přes něj, ale jestli je to nějaký dokoupený a nemá konfiguraci podle poskytovatele, tak by neměl fungovat přístup ven na net.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 19:17

Mám ho připojený místo původního. Jak jinak, když mám jen jednu zásuvku? :)
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 19:21

Myslel jsem, že jsi tu z toho původního :) Tak to je zajímavé, takže ten máš na kabelu, co tam vede odněkud z chodby a končí v jediné funkční zásuvce, zatímco v tom rozvaděči máš tři koncovky, které vedou do mrtvých zásuvek v další místnosti, je to tak? Pak asi fakt jedině ten kabel střihnout a ten starý dát sem. Ale je mi divné, že to funguje bez konfigurace, nebo jsi ji tam přepsal?
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 19:30

Jj, přesně tak. A taky jsem se divil že nemusím nic nastavovat :) Ale nemám s tím moc zkušeností, o rodinné IT se vždycky staral můj bratr, už od svých deseti let, takže jsem v tom zakrněl, respektive nevyvinul jsem se :))
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 19:42

Tak to potom jo, v tom případě by nemělo ani vadit, když ten živý kabel rozřízneš. Ale můžeš to nejprv vyzkoušet, co to udělá, když ty dva routery spojíš mezi sebou teď - měl bys mít u toho nového krátký kabel na prvotní konfiguraci. V novém ho dáš do LAN portu a ve starém do WAN (tam jsi ho měl i předtím, ne?).
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod soban 9. 1. 2022 20:01

1.) Zavírat wifi do skříně je největší hovadina i když je ta skříň plastová!!!!!!

2.) Ano je to připravené na router.

3.) Když tam dáš ten pomalý s 100M portama tak tu síť degraduješ!!!

4.) Každý router v default stavu bývá nastaven aby získal na wan rozhraní IP adresu z DHCP serveru takže po zapojení většinou funguje bez další konfigurace.

5.) Dávat za router další router je hovadina (na IPv4 potom 2x NAT a PC na sebe nebudou vidět a většinou nastane i kolize IPv4 protože routery budou mít na wan i lan stejný rozsah IP)

6.) Za router pro rozšíření wifi se dává AP!

7.) Jako router do skříně je vhodný tento: MikroTik RouterBOARD RB750Gr3 https://www.tsbohemia.cz/mikrotik-route ... 53990.html

Do wan dáš ten přívod a do ostatních lan konektorů dáš vývody od těch zásuvek, nastavíš ho jako router a potom ty ostatní mikrotiky použiješ jako AP a můžeš je dát ke které koliv zásuvce tak aby byl signál všude.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 20:12

eviljack píše:Tak to potom jo, v tom případě by nemělo ani vadit, když ten živý kabel rozřízneš. Ale můžeš to nejprv vyzkoušet, co to udělá, když ty dva routery spojíš mezi sebou teď - měl bys mít u toho nového krátký kabel na prvotní konfiguraci. V novém ho dáš do LAN portu a ve starém do WAN (tam jsi ho měl i předtím, ne?).

Vidíš to, to je dobrý nápad, to zkusím, ať vím na čem jsem, ikdyž budu kupovat jiný/lepší nový router, nejspíš ten jak mi ho doporučil myslím Soban, je skladný a má všechny fce co chci, ale mělo by to fungovat stejně..
Ale jestli jsem tě dobře pochopil jak to myslíš, tak bych to měl zapojit obráceně, abych dodržel cestu /posloupnost, kterou plánuji, čili -> zásuvka ve zdi -> WAN starého routeru - > LAN starého routeru - > WAN nového routeru..
Jdu na to :)
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 20:18

Ano, ale jak mezitím říká soban, připravíš se tím o gigabitovou vnitřní síť. Aby na sebe jednotlivá zařízení viděla, musíš právě v tom routeru, co bude někde v místnosti, vypnout DHCP a nechat to přidělovat ten, který dáš do té krabice.
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod soban 9. 1. 2022 20:22

Pokud to takto zapojí tak dojde ke kolizi IPv4.

Mikrotiky mají default IP 199.168.88.1/24

Takže na tom prvním bude na lan rozsah 192.168.88.0/24 a tím pádem na druhém bude na wan nějaká adresa z 192.168.88.0/24 a na jeho lan bude zase 192.168.88.0/24 a to být nemůže!! Prostě to nemůže chodit!

Novější TP-Linky měly default IP 192.168.1.1/24 nebo 192.168.0.1/24 a pokud zjistily kolizi tak mezi těmito IP se přeply aby nebyl stejný rozsah na wan i lan.

Pokud tam má mikrotik a tp-link tak to fungovat bude protože každý v default používá jiný rozsah.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 20:28

Já vím, proto to říkám od začátku, že musí buď v jednom vypnout DHCP, nebo si tam dát jiný rozsah. Ale co nakonec koupil, to nevím.

Taky proto jsem říkal, ať to zkusí teď, než rozdělí kabel a pak bude hledat problém.
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 20:30

Soban:

1.) Zavírat wifi do skříně je největší hovadina i když je ta skříň plastová!!!!!!

Je plastová a potřebuji aby se signál dostal přes slabou zeď (10cm) a dosáhl pár metrů za ní.. A čemu vadí když je zavřená? Je to prostě jen překážka, takových v bytě je spousta a větších..

3.) Když tam dáš ten pomalý s 100M portama tak tu síť degraduješ!!!

Na to jsem se ptal:
KDYŽ BUDE PRVNÍ V ŘETĚZCI STARÝ ROUTER S HORŠÍMI PARAMETRY, PUSTÍ DÁL PŘES DRÁT SIGNÁL, KTERÝ BUDE MOCI BÝT DRUHÝM ROUTEREM BEZDRÁTOVĚ ŠÍŘEN V TAKOVÉ KVALITĚ, ABY VYUŽIL POTENCIÁL LEPŠÍHO ROUTERU (MU-MIMO, 5GHz, latence a co já vím jaké další funkce, které by mohly být tím slabším prostředníkem nějak omezeny, či úplně zrušeny?
Jinak 100Mbit jako takových mi stačí, to mám teď a frčí to tak.

6.) Za router pro rozšíření wifi se dává AP!
Router bude levnější a jednodušší

7.) Jako router do skříně je vhodný tento: MikroTik RouterBOARD RB750Gr3 https://www.tsbohemia.cz/mikrotik-route ... 53990.html

Do wan dáš ten přívod a do ostatních lan konektorů dáš vývody od těch zásuvek, nastavíš ho jako router a potom ty ostatní mikrotiky použiješ jako AP a můžeš je dát ke které koliv zásuvce tak aby byl signál všude.

Jasný, ale není levnější řešení než třetí router za 1.2k, nějaký rozbočovač/switch za pár stovek?
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 20:44

Síť si degraduješ v tom smyslu, že to po bytě bude běhat rychlostí 100 Mbit, místo 1Gbit, ale pokud tam nehodláš přenášet velké objemy dat, jako že bys měl třeba NASku, na kterou bys pravidelně zálohoval PC, nebo na ní kopíroval a pak pouštěl filmy a podobně, tak to zas taková tragédie není. A vždycky můžeš dát do skříně ten rychlejší (ale neříkej to sobanovi :)).
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 20:57

Do skříně právě nechci ten rychlejší, "ke skříni" se budu připojovat jen cca na půl hoďky denně :)
Ten rychlejší budeme s přítelkyní používat furt, k TV, tablet, mobil, NB - obývák, ložnice,..
Proto nechci přijít o 5GHz, MU-MIMO, latenci apod, to bych pak řešil jinak, ale pokud kde jen o to že budu mít max 100Mbit, tak to mi asi neva :)

Jinak routery zapojeny do série a připojím se ke všemu, zároveň a bez ztráty rychlosti, jestli jsem přišel o jiné funkce bohužel nedokáži posoudit :)
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 21:03

Tak hurá, zbývá jen přepůlit kabel, dát mu dvě koncovky a vrazit ten router mezi ně :) vidíš tedy všechna zařízení v jedné síti, nebo jsi to nezkoušel a ani Tě to netrápí?
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka