Jaký router do 2k? Domácí použití, byt 100m2

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod soban 9. 1. 2022 21:03

Hitman II. píše:Soban:

1.) Zavírat wifi do skříně je největší hovadina i když je ta skříň plastová!!!!!!

Je plastová a potřebuji aby se signál dostal přes slabou zeď (10cm) a dosáhl pár metrů za ní.. A čemu vadí když je zavřená? Je to prostě jen překážka, takových v bytě je spousta a větších..

No můžeš to skusit ale zavírat wifi a ještě do skříně kde jsou další dráty i když je plastová......
Je to tvůj boj.....

Hitman II. píše:6.) Za router pro rozšíření wifi se dává AP!
Router bude levnější a jednodušší

A todle jsi slyšel zase kde? (Mikrotik se dá nastavit jako AP, jiný router většinou taky - vypnout firewall, zakázat DHCP a nechat wan konektor volný - pokud ten router nemá přímo AP režim)

Hitman II. píše:7.) Jako router do skříně je vhodný tento: MikroTik RouterBOARD RB750Gr3 https://www.tsbohemia.cz/mikrotik-route ... 53990.html

Do wan dáš ten přívod a do ostatních lan konektorů dáš vývody od těch zásuvek, nastavíš ho jako router a potom ty ostatní mikrotiky použiješ jako AP a můžeš je dát ke které koliv zásuvce tak aby byl signál všude.

Jasný, ale není levnější řešení než třetí router za 1.2k, nějaký rozbočovač/switch za pár stovek?

Není! switch neodděluje sítě nepřiděluje IP atd......

Fakt je problém si pozvat někoho kdo tomu rozumí a navrhne řešení na místě podle podmínek?
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 21:48

Řekl bych, že se řešení našlo, funguje to.. A proto jsem tady, aby mi zkušení jedinci jako ty poradili abych tomu rozumněl taky ;)
Nevadí ani souběh SIL se SLP, ikdyž se nedoporučuje a zde se bude utp max křížit s koaxem, čili k žádnému rušení dojít nemůže..

Nevěděl jsem k čemu je switch, myslel jsem, že existuje levnějšího řešení jak rozdvojit signál a poslat ho dál nežli router, každopádně i router bez WiFi se dá předpokládám pořídit za pár stovek, tak proč dávat přes 1k?
A takhle nebudu potřebovat žádné nové zařízení, když tam dám ten WiFi router co mám doma :)

A k tomu AP, myslel jsem že mluvíš o systému Mesh, vyznělo to tak..
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 22:05

switch je právě jen rozbočovač, dneska už jsou teda i managed switche, co mají vlastní vlany a kdovíco (taky jsou dražší), ale klasicky je to jen krabička, do které prdneš jeden lan port z routeru a získáš další volné konektory.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 22:13

A proč nemohu switch použít pro svůj účel? Funkce switche je taková, že rozbocim signál a ke každé odbočce mohu připojit přes kabel např notebook, tak proč nemohu místo notebooku připojit router, vždyť laicky jde o to, že se prostě pošle signál dál, tak proč ho nemohu přivést do routeru?
Věřím že to nejde, ale nechápu proč :)
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 1. 2022 22:21

Jestli Ti fungujou oba routery bez jakéhokoliv nastavení od poskytovatele, tak bys switch do té skříně dát asi i mohl, protože tam nemáš přidělenou pevnou IP pro svůj byt, ale přiděluje je přímo jejich router.

Kdyby tam ale neměl poskytovatel vlastní DHCP pro celý barák a každý byt by měl přidělenou jednu IP, dopadlo by to tak, že by šel net jenom z toho jednoho routeru, ve kterém by byla nakonfigurována přidělená IP, a ten by pak obsluhoval k němu připojené zařízení. Ale další zásuvky, do kterých by vedly kabely ze switche, by v tomhle případě nefungovaly, protože by k nim připojené počítače nedostaly konfiguraci sítě, nastavily by si nějakou automaticky a tím by to skončilo.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod polda 9. 1. 2022 22:43

Už se těším na nový thread
,, Pomoc, platím rychlost 1G ,na notebooku mi ukazuje pouze 8mb......." :mrgreen:
polda
Junior

Odeslat příspěvekod Hitman II. 9. 1. 2022 22:48

Kdybys četl, tak víš že mám všude těch 100Mbit za který platím ;)

-- 9. 1. 2022 22:50 --

eviljack:

OK, ale co jsem tak koukal na ceny, tak rozdíl mezi 1000Mbit switchem a podobně rychlým routerem je mizivý, takže to nemá cenu řešit
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod polda 9. 1. 2022 23:03

A už to máš hotový?
polda
Junior

Odeslat příspěvekod soban 9. 1. 2022 23:21

Hitman II. píše:ale co jsem tak koukal na ceny, tak rozdíl mezi 1000Mbit switchem a podobně rychlým routerem je mizivý, takže to nemá cenu řešit

A na tomto jsi byl zase kde?

1G 5 portový switch stojí 299,- https://www.tsbohemia.cz/tenda-sg105_d260231.html
1G router 1+4 porty stojí 771,- https://www.tsbohemia.cz/netis-n2-wifi- ... 52046.html

Tak jestli dvojnásobná cena je mizivý rozdíl........

Ovšem abych ti pravdu řekl ani jedno zařízení bych nebral.....

switch mám 1x TP-LINK TL-SG108E https://www.tsbohemia.cz/tp-link-tl-sg108e_d216501.html cena 939,-
router 3x mikrotik MIKROTIK RBD52G-5HacD2HnD-TC https://www.tsbohemia.cz/mikrotik-rbd52 ... 88853.html cena 1556,-

Jinak taky je třeba se podívat na parametry, co ten switch dokáže přeposlat a router uroutovat.....
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 10. 1. 2022 00:32

Pravda, pravda..

Jinak když pořídím ten mikrotik co mi doporučujes, tak mi to bude s tím mým starým mikrotikem kolidovat a nebude to funkční, když to připojím sériově přes ten rozvaděč?
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod soban 10. 1. 2022 01:17

Proč by to mělo kolidovat? Si to samozřejmě musíš nastavit aby ten ve skříni byl jako router a ten starý jako AP.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 10. 1. 2022 06:31

Ve skříni bude starý, budu se k němu připojovat jen v té zadní místnosti.
Nový chci využít zásadně víc, bude v obýváku a bude na něj připojená TV a pár dalších zařízení (NB, tablet, mobily) a tam chci 5GHz a jiné fce které ten lepší nabízí..
A zeptám se, nepřijdu o ty funkce lepšího routeru, když budou data proudit skrze ten starý?
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod soban 10. 1. 2022 08:08

No a na to si neumíš odpovědět?

Starý umí pouze 100M takže provoz co půjde přes starý bude kompletně osekaný na 100M.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hitman II. 10. 1. 2022 09:52

To jsem slyšel asi pětkrát, ale jde mi o MU-MIMO, 5GHz,možnost použít usb, zpoždění a jiné případné funkce které neznám, ale které ten dražší router oproti tomu levnějšímu jistě má a díky nim umí být uživatelsky přívětivější a nechtěl bych o ně kvůli tomu že před ním bude ten levnější přijít..
Hitman II.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 10. 1. 2022 10:48

To všechno si obstarává ten router sám a vztahuje se to jenom na zařízení, která jsou k němu připojená.
Projektor Benq W1090
eviljack
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka