Stránka 2 z 3

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 09:31
od meda2016
Znovu připomenu otázku od Sobana:
soban píše:Jinak ta anténa od O2 dělá i router - čili nat atd?

...tedy které zařízení ti v síti přiděluje IP adresy (DHCP)?
.
.
A vrátím se k tomu disku v NASu - měl by mít CMR disky. Tvůj je čtyřdiskový a docela výkonný při plném obsazení.
Ovšem Seagate disky dost poruchové - nenašel jsem, že by tvůj byl SMR (?).
Máš osazeno jen jedním?

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 10:46
od Jonaasisko
Bylo mi řečeno, že anténa od O2 je zároveň router. Disk v NASu je Seagate ST3000DM001-1ER166
Disk z kterého tam přesouván data a který tam potom přidám je Seagate ST4000DM004-2CV104

Já mám se seagaty dobré zkušenosti, jeden, který jsem měl v notebooku, který si dost odpracoval i za jízdy v autě mimo jiné i hodně přes bývalou D1 používám doteď, a ten noťas jsem kupoval někdy v roce 2007. Zato mi odešly tři westerny, to je podle mě šunt, který bych rovnou vyhodil.

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 10:55
od soban
A kde tedy nastavuješ DHCP server, dostaneš se do toho modemu od O2 aby jsi tam nastavil parametry.....

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 11:13
od Jonaasisko
Nedostanu, nenechali mi přístupové údaje. Dostanu se prakticky jen do toho Archera.

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 11:53
od eviljack
V tom případě bych dal Archer nahoru místo switche na půdě, nebo kde to je, a nechal ho řídit celou domácí síť. Pokud nemáš na switchi v obýváku dost portů, můžeš tam přihodit ten z půdy. Nešlo by i PC dát do toho spodního switche, nebo bys musel vrtat něco navíc?

Nezapomeň si ověřit, že NASka dokáže rozšířit svazek na druhý disk, nebo plánuješ mít každý disk samostatně? Třeba můj Asustor to rozšíření neumí a vyžadoval zformátování obou disků, tak abys pak nekopíroval všechno zase ven a nehledal, kam to dáš.

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 12:08
od Jonaasisko
Já ale mám toho Archera kvůli WiFi. Když ho dám na půdu, která je od spodu domu oddělená slušným kusem betonu, mimo dřevo a zbytek skladby, tak signál nebude stát za nic.
Ten Synology by to přidání disku měl umožnit, psal jsem už radši i na podporu, jinak mě asi trefí šlak. Každopádně to v jednom kuse nechci, protože když odejde jeden disk, tak nebudu muset všechno tahat znova.

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 12:13
od soban
A pokud tam nahoru nechceš dát ten Asus tak ti klidně poradím mikrotik bez wifi pokud ji nahoře nepotřebuješ.
Jinak jak potom řídíš aby ten NAS dostal pokaždé stejnou IP?
Možná i zde budeproblém a proto to tak blbne?

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 12:16
od eviljack
Chápu, v tom případě bych nahradil kabel z O2 routeru do horního switche až do Archeru do WAN konektoru, switch(e) dal až za něj a všechna zařízení připojil do nich. Pokud tedy máš možnost to nějak rozumně umístit a natahat kabely.

Pokud tam chceš jenom dát druhý disk a nedělat z toho jeden velký svazek, tak to by neměl být žádný problém, akorát budeš muset pak nastavovat dvakrát složky.

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 12:45
od soban
Jak říkám pokud chceš ten archer dole tak jak přijdu domů ti napíšu typ toho mikrotiku co dáš jako ten horní switch a nebudeš muset překopávat kabely.

Kdo ti teď v síti dělá DHCP server?

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 13:44
od Jonaasisko
Ten Archer je jako access point, čili jen prodloužení drátové sítě o bezdrát. Před ním je teď jen ta anténa od O2 a dva switche... Takže ta se stará o přidělování adres. Ten náš jsem totiz poprvé měl na tom druhém switchi, tam jeho adresa končila určitým číslem. Pak jsem ho připojil na Archera a číslo se logicky změnilo, ale pak jsem ho vrátil na druhý switch a číslo byl opět stejné jako před tím.
Jinak nejde natáhnout jeden kabel od antény k archeru a pak zpět do switche. Protože mám celkem velký dům do L, kde kabely z jedné strany domu, kde je v pracovně PC a dětského pokoje, jsou vyvedené na půdu a z toho místa je vyvedený jeden kabel do druhé části domu, a na tom je archer, do kterého je zapojený receiver, přehrávač a PlayStation. Televize je na kabelu na druhém switchi a nebo na archerovi přes WiFi.

A ještě doplnění oba disky, jak ten v NASu tak ten v PC jsou základní Barracudy, čili oba jsou SMR.

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 14:00
od eviljack
Takže na Archeru máš DHCP kompletně vypnuté a přiděluje to všude, i pro wifi, modem od O2? To asi ne, jinak by se Ti neměnila adresa toho NASu. V něm by taky měla jít nastavit IP natvrdo. Jelikož nemáš přístup do O2 modemu, tak ji nezarezervuješ, ale počítám, že NAS stejně běží pořád.

Netahal bys právě kabel zpátky do switche, ale všechno dole z Archeru, ale chápu, že to není možné kvůli dispozicím domu a nábytku.

edit: koukám na ten obrázek a tam je NAS zapojený do Archeru, ne do switche, takže by měl být na stejné síti a tudíž DHCP všude přiděluje O2 router, protože z něj přehráváš filmy buď receiverem, nebo telkou, je to tak?

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 15:03
od meda2016
@eviljack - Na odchylku od obrázku už mi odpovídal tady:
Jonaasisko píše:Ne. Netis už není, dál jsem ho pryč a maximálně ho připojím k té druhé zásuvce, která je v dětském pokoji jako další access point kvůli signálu v druhé půlce baráku, kam ten Archer už nedosahuje. A NAS je připojený ke spodnímu switchi. Čili cesta je PC-switch-switch-NAS


@Jonaasisko - Dát tam vlastní router s DHCP a rezervovat si IP adresy zařízení na síti, jak navrhoval Soban, ti nabídne jistotu, že máš vlastní kontrolu.
Určitě ti napíše "polopatě" jeho nastavení (Mikrotik a SW WinBox).

EDIT: Ještě k tomu HDD - Původně jsi psal typ ST3000DM001 ale Baracuda SMR je ST3000DM007
https://www.seagate.com/files/staticfil ... 1111us.pdf
Jonaasisko píše:HDD Seagate st3000dm001 teplota 39

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 15:24
od eviljack
Jo, máš pravdu, to jsem teď přehlédl. Přesně, dal bych místo horního switche router a ten to nechal řídit, včetně wifi z toho Archeru a bude z toho jedna velká síť, kde na sebe všichni uvidí :)

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 15:38
od Jonaasisko
No podle tohoto jsou oba ty disky SMR...oba jsou Barracudy zelené jeden 3 a druhý 4 TB...
https://www.seagate.com/internal-hard-d ... -smr-list/

Re: Kolísající rychlost sítě

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2022 15:43
od soban
Takže pokud tam nemůžeš jinak tahat kabely tak nejednoduší bude dát router místo toho horního switchu.

Předpokládám že nechceš moc utrácet tak třeba tento mikrotik MikroTik RouterBOARD RB750Gr3 cena přibližně 1 289,- kč

Kabel od toho modemu O2 dáš do konektoru označeného internet a do konektorů 2,3,4,5 přepojíš kabely z toho horního switchu.

V základním nastavení se to chová jako router takže by to mělo fungovat na první zapojení, jediná zrada by mohla být pokud by ten modem O2 byl založen na mikrotiku a používal stejnou IP jako ten nový mikrotik.

V základu má IP 192.168.88.1 přes kterou se do toho nového dostaneš.

Uživatelské jméno admin a heslo je prázdné (nevyplňovat - pak si ho musíš nastavit)

Stránky výrobce https://mikrotik.com/product/RB750Gr3

Jinak to dokáže uroutovat 1G síť bez problémů takže to nebude nic brzdit, umí to i spravedlivě rozdělovat přístup k internetu takže se nestane že by třeba TV nefungovala když bude PC tahat soubory atd.....

Nepředpokládám že máš 1G přípojení do internetu.

Jinak samozřejmě existují i rychlejší verze, ovšem taky dražší.

Na tom archeru máš vypnutý DHCP server?

EDIT:

PS. Ten nákres obrázek je mi povědomý neřešili jsme už to a neradil jsem ti tehdy router k tomu modemu?

Jinak existují jak jsem psal rychlejší mikrotiky třeba novinka RB5009UG+S+IN má to 7 1G ethernet portů, jeden 2,5G ethernet port, jeden SFP+ port a uroutuje to 9852.5 Mbps ovšem cena je 4999,- kč viz: MikroTik RouterBOARD RB5009UG+S+IN