Stránka 1 z 2

1 ipcko a domaci sit

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 6. 2005 14:00
od lasken
pomoci routrem se pripojuju s 2 pc k netu a jeste bych si chtel doma udelat sit mezi pc ale jak ji mohu vytvořit když mam 1 ip adresu ???

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 6. 2005 14:36
od rezna
router (ma tu jednu IP ktera te pripojuje do netu) - z neho dva kabely k PC1 a PC2 - kazde ma vlastni IP v jinem adresnim rozsahu - v pripade hardwaroveho routeru.

pokud routujes softwarove tak mas na PC1 dve IP - jedna je pro internet a druha pro LAN - takze uz to je poresene

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 6. 2005 20:33
od lasken
to sem zistil ze kazdymu pc se dalo automaticky ipcko ale kdyz chci neco prave zkopirovat na druhou stanici napise mi to e nemam dosatecna opraveni a pritom jsem administrator stanici druhou vidim ale nemuzu do ni :(

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 6. 2005 20:53
od alfa111
no na te druhe stanici musis nasdilet nejake adresare a taky tam musis vytvorit takovy ucet (uziv. jmeno a heslo), jakym jsi prihlaseny na te prvni stanici.
Da se samozrejme prihlasit i explicitne jinym jmenem, ale to je trosicku slozitejsi (viz administratorske sdileni).

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 6. 2005 21:21
od Seahawk
Mám router ale je tam jenom jeden vstup pro síťový kabel, musím si koupit hub nebo existuje nějaká rozdvojka pro síťové kabely. V zakládání domácích sítí jsem laik tak prosím poradit. Abych zbytečně nevyhodil peníze za věc, kterou nepotřebuji.
Mám doma 2 pc. 1pc je připojeno pomocí routeru k netu a druhé potřebuji připojit taky. Jak to mám teda udělat?

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 6. 2005 21:47
od alfa111
no patrne pujde o omyl, to urcite neni router, ale typoval bych to spise na modem, ten router (smerovac - smeruje z jednoho sitoveho rozhrani na jine/a -> musi mit vice rozhrani) budete potrebovat koupit, nebo je mozne routovat pres PC, tzn. dokoupit druhou sitovou kartu do PC, ktere je pripojeno k modemu

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 6. 2005 23:17
od Seahawk
alfa111 píše:no patrne pujde o omyl, to urcite neni router, ale typoval bych to spise na modem, ten router (smerovac - smeruje z jednoho sitoveho rozhrani na jine/a -> musi mit vice rozhrani) budete potrebovat koupit, nebo je mozne routovat pres PC, tzn. dokoupit druhou sitovou kartu do PC, ktere je pripojeno k modemu

Takže to znamená v počítači, který je připojen k netu budu mít 2 síťové karty. Z jedné půjde kabel do modemu(tiscali ho nazývá adsl router, nevím proč) a z té druhé síťovky kabel do síťovky v druhém počítači?Musím teda dokoupit ještě jednu síťovku, protože mám jenom 2. Ale vyplatí se to za ten hub bych dal něco kolem 600,-

Jaký router?

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 6. 2005 00:54
od misapu
Napiš, jaký používáš router, jestli hardwarový, tak napiš typ, a jestli je softwarový, tak běží na té jedné mašině?

Re: Jaký router?

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 6. 2005 12:19
od Seahawk
misapu píše:Napiš, jaký používáš router, jestli hardwarový, tak napiš typ, a jestli je softwarový, tak běží na té jedné mašině?j/quote]

Hardwarový ZyXEL - Prestige 650R-33

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 6. 2005 21:07
od alfa111
No jestli se vyplati hub (ale doporucil bych spise switch) nebo dalsi sitovka je na vasem zvazeni. Pokud by jste chtel nekdy v budoucnu pridat dalsi PC, urcite by nebylo fajn kupovat dalsi sitovku:-). Mel by jste switch, do ktereho by se pripojil proste dalsi pc a bylo by. Taky by jste nemusel mit zaple oba PC najednou, pokud by jste chtel surfovat jen na druhem PC. A mozna i nastavovani by bylo o trosinku mene.

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 6. 2005 21:16
od Seahawk
Mohl by ste mi prosím upřesnit co je to ten switch? A kolik přibližně stojí.

Doporucuju sitovku

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 6. 2005 21:54
od ondra11 (novy)
Doporucuju ti koupit si jeste jednu 100Mbit sitovku za cca 120kc. Usetris si tim komplikace s nastavovanim routeru. Switch by pro tvuj pripad nejspis nebyl pouzitelny: jedna se o zarizeni, ktery v ramci jedne site posila pakety. Ty potrebujes mit site 2: jednu, kde jsou oba tvoje pocitace a druhou, ktera jede ven. Tu druhou uz mas.. :) Nezapomen ze na propojeni pocitacu je potreba krizeny kabel ... no ale to uz asi vis.. :)

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 6. 2005 22:35
od alfa111
Nejzakladnejsi rozdil mezi switchem a hubem je ten, ze hub posila zpravy do vsech svych portu, kdezto switch jen tomu portu, kteremu to opravdu patri (jestli vas to zajima doporucuji si najit neco o koliznich domenach a ethernet protokolu), tim se dosahuje vetsi rychlosti v siti (jednoduse receno).
Taky moc nedoporucuju se ridit prispevkem Ondry11, protoze si zrejme neprecetl cely thread. Ten vas modem (router) jenom napojite do switche/hubu a mate druhou sit hotovou. Pridelovani IP adres v te vasi LAN zajistuje prave ten modem s NATem a DHCP. Je vlastne jedno kolik k nemu mate napojenych PC, ten hub/switch je vlastne jen takova rozdvojka, ktera bohuzel neni na tom routeru.

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 6. 2005 07:02
od Seahawk
Díky. Asi o tom switch budu uvažovat.

Odeslat příspěvekNapsal: 15. 6. 2005 09:52
od Daton
No řeším úplně stejný nebo spíše podobný problém ale se softem. máme dva počítače, které byly spojeny do domácí sítě klientem microsoftu. Potom jsem do jednoho počítače přidal síťovku a připojil wifi internet v okamžiku jsem začal vidět další domácí sítě a dokonce i obsahy cizích počítačů a napadlo mne že oni vidí i mne. Po poradě s jedním odborníkem jsem na kartě co jde na wifi zrušil sdílení souborů a tiskáren je asi problém vyřešen a v domácí síti mohu disky opět nasdílet. Zajímal by mne však Váš názor na to zda je to opravdu bezpečné a nikdo mne neuvidí a nebo existuje ještě bezpečnější řešení??? Zaheslování disků jsem zatím nezkoušel resp jednou jsem to zkusil ale nějak se mi to nezdařilo na obou počítačích jsou XP.