Stránka 1 z 1

Dva routery nebo jina alternativa ???

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2005 12:58
od kobli
Dobry den,
mame pripojeni na Inet pres Wi-Fi. Stara se o to router Asus 500g, ktery ma na sobe parabolu pro prijem signalu. Na tento router jsou navesene dalsi 3 pocitace a Switch na kterem jsou dalsi 2 pocitace. Takze dohromady 5 pocitacu a mam plno. No a ja bych potreboval pridavat dalsi 2. Taky bych zaroven chtel v byte zprovoznit Wi-Fi pro notebooky.
Napadlo me, ze koupim dalsi router, ktery mi bude fungovat jako AP vysilaci na wifi plus do neho pichnu dalsi 2 compy.
Ted procitam Inet a nejsem si jisty jestli to je spravne reseni. Misto routeru nebude stacit jen AP s moznostmi pripojeni LAN? Existuje vubec neco takoveho?
Potreboval bych v tomto poradit. Pokud je muj predpoklad s 2 routery spravny. Mohl by mi nekdo poradit jak nastavit routery aby se nehadaly? Tedy jaky typ vysilani HomeGateway, AP, Router a taky jaky typ vysilani ... jestli WDS, Hybrid nebo AP only. V tomhle mam vazne hokej ...
Opravdu jsem hledal na Inetu a sit s dvema routery jsem nenasel.
Diky za pomoc.
K.

Re: Dva routery nebo jina alternativa ???

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2005 13:55
od petzed
kobli píše:Dobry den,
mame pripojeni na Inet pres Wi-Fi. Stara se o to router Asus 500g, ktery ma na sobe parabolu pro prijem signalu. Na tento router jsou navesene dalsi 3 pocitace a Switch na kterem jsou dalsi 2 pocitace. Takze dohromady 5 pocitacu a mam plno. No a ja bych potreboval pridavat dalsi 2. Taky bych zaroven chtel v byte zprovoznit Wi-Fi pro notebooky.
Napadlo me, ze koupim dalsi router, ktery mi bude fungovat jako AP vysilaci na wifi plus do neho pichnu dalsi 2 compy.
Ted procitam Inet a nejsem si jisty jestli to je spravne reseni. Misto routeru nebude stacit jen AP s moznostmi pripojeni LAN? Existuje vubec neco takoveho?
Potreboval bych v tomto poradit. Pokud je muj predpoklad s 2 routery spravny. Mohl by mi nekdo poradit jak nastavit routery aby se nehadaly? Tedy jaky typ vysilani HomeGateway, AP, Router a taky jaky typ vysilani ... jestli WDS, Hybrid nebo AP only. V tomhle mam vazne hokej ...
Opravdu jsem hledal na Inetu a sit s dvema routery jsem nenasel.
Diky za pomoc.
K.


Pokud jsem pochopil spravne topologii a tvuj dotaz, tak dalsi router nepotrebujes. Jeste mi neni jasny router (Asus) ma 4 porty, na 3p mas 3 PC na 4.p mas switch, na kterym mas dalsi 2 PC, co mi neni jasny ty mas jen 2 portovy switch? Ze pises ze mas plno. Pokud mas na tom switchu jeste volny porty a myslim, ze tam mas minimalne 3 volny porty, tak na jeden port hodis AP(staci nejaky ovislink to je na tobe, proste to musi mit minimalne 1x WAN/LAN port) a nastavis mu vychozi branu na ten asus (jeho IP ). Na switch pripojis ty zbyly 2 PC.

Plno mam taky z jineho duvodu

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2005 22:56
od kobli
Na switchi je plno z jineho duvodu. AP a dalsi 2 pocitace jsou v jine casti kde je ted Asus a switch. Takze technicky se mi nehce tahnout trikrat tu samou lainu, ktera je uz jednou tazena. Na konci jedne lainy jsem proste chtel udelat rozvetneni dalsi pocitace + AP na notebooky a je to o nekolik mistnosti dale. Proto dalsi aktivni prvek. Jinak mam tuseni, ze jeden LAN na switchi je mrtvy, takze i tak mam malo mista. Existuji tedy AP, ktere muzou byt i zaroven switch ? Vite o nejekem konkretnim typu ? A router tedy netreba ?
K.

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 11. 2005 23:14
od jsara
pro tvoji potřebu ti bude stačit jen jeden router asus. a pak za to můžeš napojit téměř cokoliv, a neměj starost že ti data někam nedotečou.

Re: Plno mam taky z jineho duvodu

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 11. 2005 10:32
od petzed
kobli píše:Na switchi je plno z jineho duvodu. AP a dalsi 2 pocitace jsou v jine casti kde je ted Asus a switch. Takze technicky se mi nehce tahnout trikrat tu samou lainu, ktera je uz jednou tazena. Na konci jedne lainy jsem proste chtel udelat rozvetneni dalsi pocitace + AP na notebooky a je to o nekolik mistnosti dale. Proto dalsi aktivni prvek. Jinak mam tuseni, ze jeden LAN na switchi je mrtvy, takze i tak mam malo mista. Existuji tedy AP, ktere muzou byt i zaroven switch ? Vite o nejekem konkretnim typu ? A router tedy netreba ?
K.


Existuji AP ktery maji v sobe switch, staci se podivat do nejakych ceniku a vybrat si. Ja pouzivam D-link 614 ale je to jen "b".
Podle me nepotrebujes zadny router. Pokjud na tom AP nebude viset vic, jak 10 PC (notebooku), tak si myslim, ze je to zbytecny. Jen na tom AP nastavis vychozi branu na ten asus a jeto. U nas na siti to mame podobne PC <->switch<->AP se switchem<->server (router-NAT) <->AP na net. Z toho AP se switchem jsou pichli dalsi switche a AP. Ale pozor pokud budujes vetsi subsit, tak uz je vyhodnejsi tam dat router. Zduvodu broudcastu, ktery by ti zbytecne pri pripojeni zahltili sit.

Potvrzeni ...

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 11. 2005 17:12
od kobli
Dobry den,
mohl by jeste nekdo potvrdit informace, ze na me reseni bude postacovat AP a switch v jednom. Nikoliv tedy router.
Pripadne zkusenosti s nejakym takovym AP.
Moc dekuji
K.

rozdil - Router x AP se switchem ??

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 11. 2005 17:27
od kobli
Jaky je vlastne rozdil v Routeru a AP se switchem. Neni to vlastne to same? Jak se lisi funkcemi ?
Diky
K.

Re: rozdil - Router x AP se switchem ??

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 11. 2005 18:16
od petzed
kobli píše:Jaky je vlastne rozdil v Routeru a AP se switchem. Neni to vlastne to same? Jak se lisi funkcemi ?
Diky
K.


Router = smerovac, neboli prevadi pakety z jedne site do jine (priklad z verejne IP adresy typu 80.125.154.10 treba na vnitrni IP 10.0.0.1)
AP = bezdratovy switch
klasicke AP neni router, ale muze plnit tuto funkci pokud ji umi.
Vetsina AP ma tzv. wan port, pro pripojeni ethernetu, nektere muzou mit v sobe integrovany switch, pak se chovaji jako klasicky + bezdratovy switch.

WAN port

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 11. 2005 22:11
od kobli
Tak ted v tom mam hokej uplne.
Myslel jsem, ze WAN port slouzi pro připojení k DSL modemu či jinému zařízení, které tvoří bránu do vnější sítě.
Takze jako pripojka Ethernetu je mineno to same?
K.

.... beru zpět

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 11. 2005 22:37
od kobli
Uz jsem to nacetl ... posledni otazku beru zpet ... :)
K.