Stránka 1 z 1

DHCP - vypršení semaforu

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 4. 2007 08:03
od blackskull
Zdravím všechny. Mám trochu problém s připojením od Karnevalu-UPC. Už od listopadu se mi nezměnila IP (pevnou nemám, dynamickou veřejnou) adresa i když mám nastavenej DHCP (modem Webstar). Ne že by mi to nějak vadilo (game servery) ale ve správě počítače-události-systém se mi objevuje trojúhelník s vykřičníkem, že časový limit semaforu pro získání IP adresy vypršel a síťovka si bude zkoušet získat adresu sama. Většinou je to v pohodě a net jede, ale někdy vyskočí z FW Outpost hláška že chce připojení k IP adrese a portu BOOTPC (port šedesát osm). I když dám jednou povolit nebo jednou zakázat (pravidlo jsem zatím nevytvořil) tak internet pořád jede. Tak jsem včera zkusil udělat pravidlo k zakázání této komunikace, nechal běžet PC přes noc a ráno net nejel. Tak jsem pravidlo vymazal, restartnul PC a zase to naběhlo. Žádnej router nemám a NETBIOS vypnutej páč nic nesdílím. Ale ten jsem měl vypnutej i když DHCP normálně běhalo. Restart modemu nepomůže. Na KC jsem nevolal, radši se prvně zeptám tady. Odpověď z KC si umím představit-Tady je vše v pořádku, problém máte v počítači.

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 4. 2007 08:16
od vladimir
Pomocí protokolu NETBIOS nesdílíš jenom soubory, ale tímto protokolem komunikuje PC s DHCP serverem a přebírá od něj nastavení.
I když máš NETBIOS protokol vypnutý, existuje ještě NETBIOS over TCP/IP (nastavuje se ve vlastnostech TCP/IP)

Defaultně je nastavený tak, že se automaticky vypíná po získání IP-adresy, jde i trvale zapnout nebo trvale vypnout.

Pokud jsi vypl i tento protokol nebo mu blokuješ firewalem provoz, nedokáže si počítač převzít z DHCP nastavení a pak máš problémy s vypršením zápůjčky IP-adresy.

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 4. 2007 08:17
od Flaxinet (novy)
zjisti si IP adresu, kterou právě máš, a pak si klidně nastav tu adresu do PC jako pevnou, fungiovat to bude, pokud nebudeš vypínat kabelovej modem.... a budeš mít pevnou IP, zadármo...

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 4. 2007 10:10
od blackskull
Díky oběma. NetBios nad TCP/IP mám určitě vypnutej v připojení k síti i zakázaný provoz ve firewallu. Ale už jsem si zvykl na tu adresu a začal zkoušet provozovat ftp server. Takže tam asi natvrdo nastavím IP, DNS a bránu, změnit to můžu vždycky a uvidíme. :twisted:

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 4. 2007 11:36
od vladimir
Kdybys měl problémy, mělo by pomoct zapnout do automatického režimu NETBIOS nad TCP/IP a povolit ho ve FW, riziko je minimální (nulové), protože v okamžiku, kdy máš přidělenou IP-adresu, se Netbios over TCP/IP vypíná. A dokud nemáš IP-adresu, nemůže tě z internetu nikdo atakovat.

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 4. 2007 11:49
od Miroslav Pragl
vladimir píše:Pomocí protokolu NETBIOS nesdílíš jenom soubory, ale tímto protokolem komunikuje PC s DHCP serverem a přebírá od něj nastavení.
I když máš NETBIOS protokol vypnutý, existuje ještě NETBIOS over TCP/IP (nastavuje se ve vlastnostech TCP/IP.t/quote]


Nesmysl.

Dej pro zacatek "NETSH WINSOCK RESET", restartni. Ve FW samozrejme musis povolit DHCP komunikaci!!!

MP

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 4. 2007 15:58
od wojta
Flaxinet (novy) píše:zjisti si IP adresu, kterou právě máš, a pak si klidně nastav tu adresu do PC jako pevnou, fungiovat to bude, pokud nebudeš vypínat kabelovej modem.... a budeš mít pevnou IP, zadármo...a/quote]

Tohle nedělej pokud nemáš zaplacenou pevnou IP! Pominu-li, že je to v rozporu s podmínkami provozu v síti UPC, tak když nebude přes DHCP ohlašovat, že chce stále tuto IP adresu používat, tak jí může DHCP přiřadit jinému počítači v síti a problém je hned na světě. Pak to nebude fungovat ani jednomu, dotyčný zavolá na UPC a tam zjistí, že máš ty tu IP napevno, tak budeš mít problém (nevím sice, že by se to někomu stalo, ale bylo by to z tvé strany nefér jednání).
Jinak pokud budeš mít stále zapnutý počítač, tak bude DHCP stále ohlašovat, že chce tu stejnou IP a server mu jí dovolí používat. Takže se IP adresa měnit stejně nebude. Pokud nezměníš MAC adresu.