Zdravím,
čtvrtým rokem využívám sestavu X-DIABLO Gamer X56 3070, se kterou jsem spokojen, ovšem rád bych ji připravil na roky budoucí. V sestavě původně byla RTX 3070, avšak jednalo se o vadný kus, takže jsem dostal RTX 3070 Ti. Brzy nato se objevila otravná záležitost s chlazením - během hraní se větráky GPU krátce, ale zato často rozjížděly na 4600 otáček kvůli teplotním skokům (vizte níže).
Avšak co jsem tenkrát googlil, vysoké teploty se u tohoto modelu objevovaly celkem běžně, a navíc jsem si řekl, že sestava byla navržená na méně výkonnou kartu. Situaci jsem tedy "vyřešil" tím, že jsem na hraní používal profil v Afterburneru s konstantní rychlostí větráků (85 %) a sníženým výkonem karty (90 %). Pak jsem to nějak pustil z hlavy, protože nárazový hluk se už neobjevoval. (Edit2: Odstranění přední a boční stěny skříně nepomohlo. Sestavu samozřejmě udržuju čistou.)
Podle HWINFO s výchozím nastavením karty a maximální teploty šplhají k 90 °C (na hotspotu jsem naměřil i 107 °C). Výchozí teplotní limit je přitom 83 °C, což by vysvětlovalo, proč se větráky místy rozjíždějí i na zmíněných 4600 rpm (přitom 100 % by mělo být 3000 rpm - to je hlučnost ještě v pohodě).
Podle webu Aorusu bych měl mít do 13. ledna nárok na záruku, takže nejspíš zkusím vyplnit reklamační formulář. Ale moc nadějí tomu nedávám. Počítám tedy s upgradem chlazení a přepastováním. Snad pak karta ještě pár let vydrží...
Současné komponenty:
- deska: B550 Aorus
- CPU: AMD Ryzen 5 5600X (chladič Arctic ESport)
- GPU: Gigabyte RTX 3070 Ti Eagle
- SSD: 1000GB M.2 PCIe NVMe
- RAM: 2x8GB DDR4-3200MHz Kingston Fury
- zdroj: 650W (nejspíše Gigabyte P650G, ale musím ověřit)
- skříň: Fractal Design Define C (obsahuje 1x větrák Dynamic X2 GP-12 vepředu a 1x vzadu)