Stránka 1 z 1

Nestartuje pocitac – spatna MB ?

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 12. 2009 18:15
od Bananik
Ahojte.

Prave teraz na sviatky sa nas pocitac rozhodol, ze prestane startovat, takze prosim o vas nazor a radu. Po stlaceni tlacitka zasvietia indikacne diody na pocitacovej skrini (dioda disku len preblikne) ale na monitore sa nic neobjavi. Pocitac jednoducho nenastartuje, nedostane sa ani k bootovaniu disku.

Zaujimave ale je, ze po odpojeni vsetkych periferii a opatovnom zapojeni sa mi ho podarilo jeden krat normalne nastartovat do Windows. Od vtedy uz ale nie. Zeby bola spatna maticna doska? Mozno studene spoje? Pocitac uz sice ma svoj vek (asi 8 rokov) a pripadna vymena MB nebude mat vyznam, ale rad by som ho este rozbehol.

Vdaka za rady

Re: Nestartuje pocitac – spatna MB ?

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 12. 2009 18:29
od milsimr
1. Zkoušel jsi vymazat CMOS BIOSu? Mohlo by to zabrat..
2. Zkus povytahovat / odpojit všechny přídavné karty a zařízení (disky, mechaniky, ..), nech zapojenou jenom GK a zkus nastartovat - jestli ti aspoň naběhne POST a vůbec, první známky života PC - BIOS.
3. Zkus zpopřehazovat moduly RAM mezi slotama -> opět zkus nastartovat.
4. Zkus vyndat i GK a PC spustit - měl by ti řvát PC speaker (tím by se vyloučila závada na MB)
5. Zkus to s jinou GK
6. Zkus to s jiným zdrojem
7. Zkusit jiné moduly RAM.

8. Pokud ani jedno nezabralo, tak nejspíš mainboard odešel do věčných lovišť.. (poohlédni se po nafouknutých / zhnědlých / vyteklých kondenzátorech na mainboardu)

Re: Nestartuje pocitac – spatna MB ?

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 12. 2009 22:02
od Bananik
Doska je vizualne ok.
RAM modul mam iba jeden, takze moduly nie su poprehadzovane.
Momentalne nemam iny zdroj ani GK na vyskusanie.

Necakane sa ale pocitac opat rozbehol. Nenastala v nom ale ziadna zmena. Cize problem sa moze o par hodin zase opakovat. Teda problem odstraneny nie je, len sa momentalne neprejavil.

Re: Nestartuje pocitac – spatna MB ?

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 12. 2009 23:04
od milsimr
I když máš jenom jeden modul RAM, ve starších deskách čas od času prostě potřeboval přehodit jinam.. neptej se mne proč.

Re: Nestartuje pocitac – spatna MB ?

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 12. 2009 23:22
od kiriranko
Ja by som este doplnil:
1.) nedostane sa ti ani k bootovaniu z disku..skus vytiahnut disk, ci budes mat odozvu z dosky, alebo nie..
2.) ak ano, tak by mohol byt problem aj v hdd..

inac vsadzam tiez na MB aalebo este na zdroj. ale to by trebalo vyskusat kazdy komponent..

Re: Nestartuje pocitac – spatna MB ?

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 1. 2010 11:15
od jaspys
Mám stejný problém, nestaruje mi, udělal jsem rozborku a sborku počítače, pouštím ho bez ost. komponent. BIOS resetuju akorát tak, že odpojím od baterky jedním jumperem CLRTS. (nebo jde ještě jinak obnovit duální BIOS?? je tam ještě CHASSIS, ale nevím co to je). Občas se mi podaří že mi při startu problikne klávesnice, ale jinak nic, pustí se akorát větrák CPU, a nenaběhne ani BIOS. Na MB je integrovaná grafika, tak to mám monitor na ní, ale stejně nic. Prosím o radu, deska je na první pohled dobrá (nevyteklý kondíky ani nic očouzenýho). Zkoušel jsem i jinej zdroj ale mám jenom s konektory 20 + 4, takže 4dírky mmám nezapojený... Díky za názory