Dobry den,
Chtel bych pozadat o radu nekoho, kdo ma zkusenosti s FreeNAS. Chci si v soucasnosti postavit domaci NAS na kterem zrejme pobezi tento OS a resim dilema vykonnosti hw.
Mam varianty:
AMD Zacate E-450
Intel Atom D2800
Intel Pentium G630t
Intel i3 3220t
Kam to pujde, tam dam 8gb Ram, kam ne, tam dam jen 4gb. Celkem budou asi 4x hdd, mozna i 5ks v Raid5, gr. karta jen ta integrovana v cpu.
Od NAS cekam samozrejme zalohy domacich 2pc, zdroj dat pro HD prehravac (jen data, ne stream), sitovy disk pro satelit na nahravani, ftp server a bittorrent klient.
Procesor tedy nebude nic streamovat, pobezi jen tyto sluzby, tedy opravdu jen jako Nas.
Ktery z tech procesoru by jste mi doporucili, aby vse slapalo s rezervou? Je mi jasne, ze integr. Atom na desce nema dost sata portu, tak to asi pada. Ostatni desky k tem cpu uz budou mit vseho dost, jen nechci zbytecne nadupany cpu, ktery bude zrat zbytecne moc. Na druhou stranu mozna bude server v provozu jen treba 12hod denne. Ale bude se samozrejme probouzet dle potreby.
Ma prosim nekdo zkusenost s tim, kolik zerou jednotlive sestavy s treba 4 disky (2tb)? Muze mi nekdo poradit, ze treba to Pentium vse v pohode utahne a i do budoucna kdyby bylo treba, tak zvladne streamovat full hd?
Predem dekuji za pomoc, mozna me jeste napadnou nejake dalsi detaily, tak je doplnim.