Domácí PC do cca 15 000 Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Temmy 23. 9. 2013 19:23

Zdravím,

konečně jsem se rozhodl omladit svého pradědečka, nebo spíš vyměnit, jelikož jedině co lze použit je jen HDD, možná paměť.

GK: ATI Radeon 9200 pro (ještě před půl rokem to byla NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X)
CPU: AMD Duron
Deska: MSI K7N2 Delta2

----

POŽADAVEK (NE)HLUČNOSTI: co nejnižší

ÚČEL POŘÍZENÍ SESTAVY: Hry (35 - 45 %), internet (50 - 60%), filmy (5%, k tomu mam tv), sem tam CAD, editace videa

FINANČNÍ LIMIT: cca 15.000 Kč

OPERAČNÍ SYSTÉM: Ne, nebo vlastně ano, ale mimo limit (Win 7 nebo 8?)

SESTAVÍTE SI PC SAMI?: Ano

BUDETE TAKTOVAT?: Pravděpodobně ne

MONITOR?: Ne, bude koupen později. Zatím mam Asus VH203

PERIFERIE, NEBO JEN HOLÁ BEDNA?: Holá bedna, zbytek budu kupovat postupně, jak budou peníze

----

Kdyby sestava šla časem upgradovat (např. změnil by se poměr hry - net), byl bych rád.
Temmy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 23. 9. 2013 19:44

Rozhodne W7.

- - -

Ideal ke hrani by byl +/- takhle: 16.151,- Kc

Niz uz se mi to s i5 za zachovani solidni graficke karty stlacit asi nepodari. Je to problem? Pokud ano, navrhnu FX6300.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Temmy 23. 9. 2013 22:18

A takhle by to šlo?

HDD použiji v NAS (je tam vlastně kvůli Win OEM), CPU má vlastní grafické jádro, které by mi mělo zatím stačit (stejně hraji nanejvýš OTTD, UT99, HL2 aj staré vykopávky :-) ), na současném PC/GK moc novějších her nespustím. GK bych pak koupil příští rok spolu se zbytkem (se štěstím dnes dražší/výkonnější levněji).
Temmy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 23. 9. 2013 22:24

Mohlo by, ale pocitej, ze si nezahrajes.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Temmy 10. 4. 2025 20:45

Obnovím své téma :-)). Sestava by mi i po 12 letech stačila, ale končí podpora W10 a W11 už nenahodím. Mimoto ventilátory jsou už taky pěkně vylítané ;-)

Odkazy už nefungují. Sestava je tedy následující:

- MSI Z77A-G43
- Intel Core i5-3470
- 2018 (2019?) koupena GK NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB z druhé ruky
- 2020? nový sys. SDD disk
- průběžně rozšiřování RAM z 8gb na 32gb

GK bych si zatím ponechal, použití PC je podobné, limit je spíš orientační, když to bude zato stát klidně i víc
Temmy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 4. 2025 21:09

8700G ma vykon obdobny - myslim ten graficky - a v podstate zadarmo, GPU je integrovana v procesoru. Tobe davam o kousek slabsi 8600G, ale myslim, ze i s nim budes spokojen.

16.966,- Kc

Po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu. Pokud mas o neco vic, dej 8700G.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Temmy 10. 4. 2025 23:38

Určitě dám 8700G, limit je jen silně orientační, není problém i 25k. Jak na tom budou běhat současné A+ hry (výkonem CPU)? Přeci jen ho budu mít nejspíš opět 10+ let. Po jaké GK bych se měl v budoucnu koukat pro upgrade?
Temmy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 4. 2025 11:21

Nejnovejsi hry si zarhajes ve FullHD na nizke detaily (napr. Cyberpunk prumerne 50fps, propady ke 40, coz je porad hratelne) viz https://www.tomshardware.com/pc-compone ... u-review/3

Pro lepsi hrani by to chtelo dedikovanou grafiku, takze jestli chces hrat nejnovejsi hry a chces dat za to 25k, tak kazda tisicovka bude mit vliv na vykon. Pro vyber monitoru bych taky doporucil zustat u FullHD (pro hrani bude fajn i 27"), protoze QHD je temer dvojnasobek pixelu a tim padem pro stejnou hru se stejnym nastavenim potrebuje temer dvojnasobek vykonu GPU.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Temmy 11. 4. 2025 11:54

Vyplatila by se 9700X? + lepší? deska s 2,5g LAN, výkonnější 550w zdroj (alt. verzi M) pro příp. GK

odkaz
Temmy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 4. 2025 12:46

25.847,- Kc

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.

Samozrejme za vice penez bychom opet meli vice muziky.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Temmy 11. 4. 2025 13:51

Ne, grafickou kartu bych opět koupil až časem. Nejnovější hry mě stejně moc neberou, ale co kdyby. Mě spíš šlo o to aby mi výkonově procesor vydržel zas min. 10 let. Tedy mám vzít 8700G?
Temmy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 11. 4. 2025 14:26

Vem si ten 9700X.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 4. 2025 17:33

Pokud chceme ted APU, tzn. schopnou integrovanou grafiku, je 8700G jednoznacna volba.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 4. 2025 21:05

Pokud chces hrat uz ted, ale nekupovat GPU, tak 9700X nema smysl. Vem ten 8700G jak navrhuje Kin, ale zdroj vem aspon ten 550W z te druhe sestavy. Ten pak utahne v klidu i budget low-end grafiku (dneska rekneme do 10 tisic). Pokud ti tohle staci, tak neni problem.

Pokud myslis, ze v budoucnu budes chtit hrat na vetsim rozliseni a utratit za GPU vice a zaroven mit relativni ticho, tak bych doporucoval prihodit jeste tisicovku a vzit BQ pure power 750W.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 11. 4. 2025 21:30

Obě volby mají pro a proti. K budoucí grafice vidím 9700X. Prostě chvíli vydrží s 1060 3GB (lze najít UEFI BIOS).
meda2016
Pokročilý

Další stránka